Így vegyen az utolsó pillanatban karácsonyfát olcsón

2022. december 23. 12:00

Halaszthatatlan korábbi teendők miatt vagy egyéb okból Szenteste napjára csúszhat az ünnepi fa megvétele. Alább ezekhez adunk praktikus tanácsokat – a kockázatok mérséklésére.

2022. december 23. 12:00
null

Meddig halaszthatom a karácsonyfavásárlást?

Legkésőbb akár december 24. estig is találsz egy nagyvárosban olyan fenyőlerakatot, ahol kereskedő posztol, de tudnod kell:

az elárusítóhelyek Szenteste napján többnyire délben bezárnak,

legyenek azok önkormányzat által kijelölt placcok, piacok vagy éppen nagyáruházak parkolói!

Akciók miatt hagynám december 24-re a vásárlást, milyen esélyeim lehetnek erre Karácsony előestéjén?

A Mandiner több – nem multi nagyáruházlánc kötelékéhez tartozó – fenyőárusnál érdeklődve arra a következtetésre jutott, a magán kereskedők-termelők többsége az előző napokhoz, hetekhez képest gyakran 50-70 százalékos áron adja a megmaradt fenyőit.

Hol vegyem „last minute” a karácsonyfának valót, alkalmas-e a webshopos megoldás az utolsó pillanatban?

Webshopos eladóktól informálódva úgy tűnik: karácsony szenteste délig történő rendeléssel, bankkártyás fizetéssel viszonylag biztonságos a szabott körzetű kiszállítás az utolsó pillanatban, a megjelölt termékre. Kimondott akciók internetesen jellemzően nem várhatók. Mérlegelendő: bár a kiszállítás nagy előny, a webshopon rendelt fenyő általában sokkal drágább, mint a fizikai árusítóhelyeken, ugyanis

a webshop a karácsonyfa árában nagy valószínűséggel ráterheli az általa ingyenesnek nevezett kiszállítás üzemanyagárát a vevőire.

Ez különösen érthető a mai benzinárak idején.

Figyelembe veszik-e az átlag magán fenyőkereskedők az esetleges rossz szociális helyzetemet az árszabásnál, egyáltalán lehet-e „alkudoznom” az utolsó napon?

Ha hitelesnek számít a szociális helyzetről szóló közlés a faárus szemében, ilyen értelemben vett alkuról gyakran szó lehet. Annál is inkább, mivel az árus nem szeretné, ha nyakán maradna az áruja (és azt mondjuk fel kellene darabolnia, haza kellene szállítania). Fontos minden alkuhelyzetben a tiszteletteljes hang, a zsarolóknak általában nem engednek a kereskedők, inkább karitatív célra ajánljék fel maradék fáikat. 

Senki ne próbálkozzon azzal a hangütéssel, hogy például: „Viszem ezt a darabot ennyiért és ennyiért,

mit akar már ebben az időpontban, a kecskékkel akarja föletetni a fáit?!”

Márpedig sajnos a zsaroló hajlamú vevő sem ritka az utolsó vételi napon. A kései, de bölcs vevő arra törekszik, hogy mindkét fél jól járjon a karácsonyfavásárlás során.

 

Nyitókép: Ficsor Márton

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ildikó99
2022. december 24. 15:31
Ennyire szegény vagy? Hogy lőpor?
kukasmacska
2022. december 23. 15:59
Én 24-re virradó éjjel kisurranok egy közeli parkba a kis fűrésszel és ingyen van a fa.
Brandon the great Negro
2022. december 23. 15:16
Akinek műfenyője van annak guminője is.
nempolitizálok
2022. december 23. 12:07
Műfenyőm van, évek óta nem veszek élőt, szóval hidegen hagy. Nincs is annál frankóbb, felviszed, feldíszíted, pár fenyőág az illet miatt és nem kell pénzt kidobnod.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!