Karácsonyi „űrfenyőfát” mutatott a NASA

2023. december 24. 19:13

Szemkápráztató képet adtak közre.

2023. december 24. 19:13

Egy gyönyörű fotót osztott meg a NASA karácsonyra, amin az NGC 2264 kódnevű csillaghalmaz látható. A fényképen mindössze egy változtatás van, mégpedig az, hogy fotót 160 fokkal elforgatták a csillagászok által használt északi irányhoz képest, annak érdekében hogy úgy tűnhessen, mintha a „fa” csúcsa a kép teteje felé mutatna. Ezen túl azonban nincs a fotón semmi trükk,

a csillaghalmaz tényleg így néz ki, nem csoda, hogy Karácsonyfa-halmaz néven is emlegetik.

A kék és fehér fények fiatal csillagok, amelyek a NASA Chandra Röntgenobszervatóriuma által észlelt röntgensugárzást bocsátanak ki. A Nemzeti Tudományos Alapítvány Kitt Peak-i 0,9 méteres teleszkópjának optikai adatai zöld színnel mutatják a ködben lévő gázt, ami megfelel a fa „tűleveleinek”, a Two Micron All Sky Survey infravörös adatai pedig fehér színnel mutatják az előtérben és a háttérben lévő csillagokat.

Nyitókép: NASA

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. december 25. 04:30
Ha átmész a DÉLI féltekére, akkor sem változnak az égtájak. :-) Ugyanott marad az összes. :-) Ausztráliában is most van Karácsony. :-) https://www.youtube.com/watch?v=E8sIlLo8j6A
survivor
2023. december 25. 00:13
Akit Es ha átmész a DÉLI féltekére ?? Nem véletlen hogy " keleteltek". Orientálódtak. A Nap keleten kel...
Akitlosz
2023. december 24. 23:52
Szép, de ez csak mesterséges színezés. Nincsenek zöld színű gázfelhők az űrben
Akitlosz
2023. december 24. 23:48
Az északi irányt nem csak a csillagászok használják, hanem kb. mindenki. " Előttem van észak, Hátam mögött dél, Balra a Nap nyugszik, Jobbra pedig kél. " Nem kell iránytű a jobbaknak. Amúgy a Balaton térképeken sem felül van észak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!