Oroszország elleni szankciókra készülnek az Egyesült Királyság egyetemei

2022. március 04. 13:24

Bár a legtöbb akadémikus támogatja a kutatások bojkottját, van mód a kapcsolatok fenntartására egy oxfordi professzor szerint.

2022. március 04. 13:24
null

A brit egyetemek kutatói szankciókra készülnek az orosz partnereikkel szemben. A tervezett szankciók olyan tudományterületeket is érintenének, mint az űr- vagy a klímakutatás – olvasható a The Guardian-en. Ahogy arról a portál beszámolt, ezek a tervek összefüggésben állnak a brit kormány intézkedéseivel, amely Vlagyimir Putyin orosz elnököt igyekszik elszigetelni az ukrajnai invázió miatt.

Aggodalommal tekintenek a bojkottra

Simon Marginson, az Oxfordi Egyetem felsőoktatási professzora a tervezett intézkedésekkel szemben elmondta,

a legtöbb akadémikus nehéz szívvel és az orosz kollégákkal szembeni aggodalommal tekint a kutatási bojkottra.

Marginson felhívta arra a figyelmet, hogy az összes orosz kutató, akit ismer ellenzi a háborút. Hozzátette, Oroszországban a belső helyzet egyre rosszabb lesz, ezért szolidaritásra van szükségük. A professzor szerint így meg kell találni a módját a tudományos kapcsolatok fenntartásának.

Németország leállít minden együttműködést

Németország ugyanakkor bejelentette, hogy azonnal leállítanak minden együttműködést Oroszországgal az oktatás és a kutatás terén. Az oktatási minisztérium szerint Oroszország „hátat fordított a nemzetközi közösségnek Ukrajna lerohanásával és súlyos nemzetközi jogsértést követ el, minden indoklás nélkül”.

Nyitókép: Tolga Akmen/AFP

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
garabonciás
2022. március 06. 06:47
Ha jól emlékeszem az usat is bojkottálták. Vagy azok latornépek voltak, akiket lebombáztak? (Aki emögött egysíkú gondolkodást vél felfedezni, az inkább azon próbáljon meg eltöorengeni, mennyire befolyásolhatja a mindennapi közeg és médiafogyasztás az értékítéletét.)
Láncfűrészes Attasé
2022. március 05. 14:04
Mi ezzel a baj, kedves putyinszopó bogárkáim? Hiszen, mint tudjuk, minden nyugati egyetem sorosista ceuista libernyák fertőkeltető, holmi marxista kávézó niggerekkel, ami most a tényleg legigazibb legvégsőbb veszély a civilizációra, elvtársak! Hiszen éppen hogy megvédik az orosz tudósokat és a fiatalságot a káros eszméktől, a lélekmérgező agymosó összebuzulódástól, a nyápic hópihéskedéstől, meg a terrorista gyermeksebészektől! Rendes antikommunista patrióta orosz csakis az Uljanovszki Állami Egyetemre jár, nem a hanyatló nyugatra, mint például annak az Orbánnak a kölke, aki látja, hogy kezdtek elszaporodni Putyin pincsijei Európában!
huttentotta
2022. március 05. 01:57
A nyugati egyetemek mára stabilan beálltak egy ötéves gyerek szintjére. Tudomány, oktatás, na ne vicceljünk már! Ez maga a dekadencia és a tudomány és kultúra felszámolása, ami már a nyugati egyetemeken megy. Ennek egy újabb fejleménye, hogy a kollektív felelősség nevében kizárták Oroszországot a gendertudományokból. Az összes többiből magukat zárták ki, mert a tudomány és oktatás már Kína. Aki felé most fordulnak majd az oroszok, és sokkal jobban járnak vele.
mokány
2022. március 04. 23:56
Kényszeres megfelelés . A diktatúrákban szokásos jelensége .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!