Ezt élnénk át, ha kitörne az atomháború Oroszországgal

2024. március 29. 10:04

A konfliktus első néhány órájában több mint 90 millió halott és sebesült lenne.

2024. március 29. 10:04

Jelenleg minden arra mutat, hogy az orosz–ukrán háború eszkalációjának köszönhetően egyre közelebb sodródunk egy totális atomháború irányába. A Magyar Nemzet egy terjedelmes cikkben mutatta be, hogy egy esetleges atomháború kirobbanása esetén mire számíthat az emberiség. Az írás szerint a nagyhatalmak nukleáris doktrínája értelmében nem igazán számít az, hogy melyik ország nyomja meg az indítógombot, hiszen a válaszcsapás egyből megérkezne, ezzel pedig kialakulna az emberiség létét fenyegető totális atomháború, 

majd pedig az utána következő nukleáris tél, ami feltételezések szerint teljes egészében ellehetetleníti a maradék emberiség jövőjét is.

Az első becsapódó nukleáris töltetek méterenként több tízezer voltos elektromágneses impulzust keltenek, amitől az adott ország elektromos hálózata megsül, vagyis felmondja a szolgálatot. Az eddig modellek szerint ezután következik a nagyobb városok támadása, majd pedig a következő csapások a parancsnoki, irányító központokat és a nukleáris indítóberendezéseket célozzák.

A nukleáris doktrínák szerint a nagyvárosokat azért veszik célba, mert azok nagy katonai létesítményekkel rendelkeznek, ezek lerombolása pedig esszenciális ahhoz, hogy meggátolják az ellenség háború utáni rehabilitációját és újjáépülését.

A jelenleg létező atombombák a becsapódáskor olyan forró tűzgömböt hoznak létre, mint a Nap magja, amit radioaktív gombafelhő követ. Az intenzív robbanások elpárologtatják az atombomba rádiuszában levő embereket, távolabb pedig tüzet és vakságot okoznak. A hatalmas tűzgömb kiterjedése ezután robbanáshullámot okoz.

A NATO 5. cikkelye által előírt kollektív védelem miatt az atomháború első percei során Oroszország célba veszi az Egyesült Államok nukleáris képességeivel rendelkező szövetségeseit, úgy mint az Egyesült Királyságot és Franciaországot, amely országokat az orosz rakéták perceken belül elérnek.

A keletkező  tűzviharok sok várost elborítanak, ahol a viharszintű szél felszítja a lángokat, meggyújtva mindent, ami égni képes, megolvasztva az üveget és fémeket, az aszfaltot pedig gyúlékony, forró folyadékká változtatja. A számos felrobbanó atomtöltet miatt nukleáris tél keletkezik, amit a nukleáris tűzviharok fekete szénfüstje okoz. A szimulációk szerint a fekete füstfelhőket a napfény felmelegíti, és akár egy évtizeden át hőlégballonként szállítja a magasban. A magaslégköri sugáráramlatok olyan gyorsak, hogy csak néhány napba telik, amíg a füst az északi félteke nagy részén elterjed. 

Ennek eredményeképpen nyáron is jéghideg lesz, egyre kevésbé lesz alkalmas a környezet a normális életvitelhez.

A jelenlegi tanulmányok szerint ötmilliárd ember halhat éhen a nukleáris tél következtében. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államokban, Európában, Oroszországban és Kínában élők mintegy 99 százaléka meghalna az északi féltekén maradó kialakuló fekete füst és annak következményei miatt. A hatalmas hőmérséklet-csökkenés miatt lehetetlenné válik az élet és különösen a mezőgazdaság is. Ez azonban nem minden, mert ezek csak becslések, a meghalt emberek száma és a károk hatása valamivel lehet jobb, de akár sokkal rosszabb is egy valódi szcenárió esetében. A cikkben kiemelik: egy ilyen háborúnak csak vesztesei vannak, senki sem nyerhet meg egy ilyen szintű konfliktust.

 

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:16
🍓 ️ ­­­A­­­ ­­d­­ö­­­g­­ö­­s­ ­l­­­á­­­n­y­­o­­­k­­­ ­v­á­­­r­­­n­­a­­­k­­­ ­r­á­­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­.­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
Akitlosz
2024. március 29. 17:51
Mi lenne a médiával, az ilyen Mandiner féle újságokkal atomháború nélkül?
Akitlosz
2024. március 29. 17:50
"A jelenlegi tanulmányok szerint ötmilliárd ember halhat éhen a nukleáris tél következtében. " Még mindig marad hárommilliárd. Az rengeteg. 1960-ban érte el a népesség a hárommilliárdot. 64 éve. Azóta lett hozzá még több mint ötmilliárd.
Akitlosz
2024. március 29. 17:45
"A magaslégköri sugáráramlatok olyan gyorsak, hogy csak néhány napba telik, amíg a füst az északi félteke nagy részén elterjed. " Tehát a déli féltekén nem terjed el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!