Mivel van tele a Balaton?

2015. április 17. 08:33

A tó ökológiai állapota folyamatosan romlik, 2007-ben a Tihanyi Limnológiai Intézet a MeH által finanszírozott kutatások beszámoló konferenciáján már elismerte a toxicitás tényét.

2015. április 17. 08:33
Czigler László
Népszava

„A Balatonnak már mindegy, hogy mennyi tápanyag jut bele, mert egy OECD jelentés szerint az üledékben 12 ezer tonna, az algák által könnyen felvehető, reaktív foszfor van. Csak hogy lássuk, milyen temérdek ez a mennyiség: egy nyári bezöldüléshez, algásodáshoz 100-180 tonna foszfor szükséges. Ekkora foszforbőség az algáknak dúsan terített svédasztalt jelent, korlátlan repetával. Most 100 évre elegendő élelem van a tóban, mégis 1994-ben zöldült be utoljára. Mi történt? Az algák is, mint minden élőlény, lélegeznek. Olyan sokan voltak a vízben, hogy éjszaka oxigénhiány lépett fel, ezt elkerülendő a kékalgák a konkurens algafajok ellen mérgeket termeltek, hogy azokat elpusztítsák, ezzel elkerüljék a fulladást. Amióta intenzíven termelik a kékalgák a mérgeket, azóta a tó nem zöldül be, sőt, minél tisztábbnak látszik, annál inkább mérgező, hisz ekkor gátolt leginkább az algák szaporodása. (…)

A humán megbetegedések okaként általában a calici-vírust szokták megnevezni. A calici-vírus széklet útján terjed, tömeges megbetegedéshez nagy mennyiségű vírussal fertőzött széklet szükséges. A széklet mindig tartalmaz coli-baktériumot és mivel a vízminősítésnél minden esetben meghatározzák a mintában lévő coli-számot, így ezt szennyezés esetén mindenképpen ki kellett volna mutatni. Az öbölátúszás napján és a rákövetkező hétfőn is - sajtóhírek szerint - biztonsági okból mintát vettek a vízből, mindkettő kiváló minőséget állapított meg, a mintákban nem találtak colit. Ha nem volt coli, akkor nem volt fekálterhelés, így nem lehetett calici sem a vízben. Hogyan lehet kiváló a vízminőség, ha közben döglenek a halak és emberek betegszenek meg? Egy ügyes jogszabályi trükkel: egy adott szint alatt nem vizsgálják, hogy toxikus-e a víz, erre az ÁNTSZ-nek nincs is pénze, holott a tó bezöldülését a kékalgák által termelt ideg- és májmérgek akadályozzák meg.

A tó ökológiai állapota folyamatosan romlik, 2007-ben a Tihanyi Limnológiai Intézet a MeH által finanszírozott kutatások beszámoló konferenciáján már elismerte a toxicitás tényét, azóta publikációk, disszertációk sokasága jelent meg e témában. A tavalyi tömeges megbetegedések után meddig akarják eltusolni a tényeket? Minek kell bekövetkeznie ahhoz, hogy érdemi lépés történjen?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mr.Marcang
2015. július 09. 20:10
Idefigyeljen, maga baromira naprakész elvtárs, a toxicitás valamikor 2006. májusában Őszödről indult!
Peter8811
2015. július 09. 20:10
Mivel van tele a tököm ? A Népszavával.
alex.leopardi
2015. július 09. 20:10
idióta maszoposokkal,dekásokkal,liberálabberáltakkal
Brigadéros
2015. július 09. 20:10
Kétségbeesve olvastam a cikket a szörnyű hírekről, de a végén fellélegeztem, mert láttam, hogy a Népszava írta...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!