Az igazság utat tört magának – az olimpián kárpótolná magát friss világbajnokunk!

2023. november 14. 17:09

Kivételes és egyedi döntés született, közel két hónappal a döntője után nyilvánították világbajnokká a magyar birkózót, Losonczi Dávidot, aki elsősorban azt fájlalja: az ünneplést és a magyar himnuszt is elmulasztotta.

2023. november 14. 17:09

Ahogy azt már tegnap megírtuk, a szeptemberi belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon a kötöttfogásúak 87 kilós döntőjében az ESMTK tehetsége, Losonczi Dávid súlyos bírói hiba következtében kapott ki 8–7-re a török Ali Cengiztől. Egyértelmű tusgyőzelemtől fosztották meg, miután riválisát két vállra fektette a szőnyegen.

A Magyar Birkózók Szövetsége honlapján megjelentek szerint a vezetőség minden lehetséges sportdiplomáciai lépést megtett az igazság érdekében, óvás hiányában (a sportág jelenlegi szabályrendszerében nem létezik az óvás fogalma), hivatalos felülvizsgálati kérelemmel folyamodott a nemzetközi szövetség (UWW) illetékes testülete felé. A folyamat eredményeképpen megállapítást nyert, hogy súlyosan hibás bírói döntés született. Az eredmény megváltoztatására sokáig nem sok esély mutatkozott, de hétfőn Nenad Lalovics, az UWW szerb elnöke hivatalos levélben értesítette Németh Szilárdot, az MBSZ elnökét: Losonczi Dávid világbajnoki aranyérmes!

Ezt is ajánljuk a témában

„Az elnökség elismerte, hogy súlyos bírói hiba történt, és megváltoztatta a mérkőzés eredményét. Az alapos szakértői elemzés megállapította, hogy a birkózás jelenlegi szabályai szerint a vezetőbíró által jelzett tust a szőnyegelnöknek meg kellett volna erősítenie. Tekintettel a fentiekre,

az UWW elnöksége kivételes és egyedi döntés alapján ebben a kategóriában két aranyérmet ítél meg, így Losonczi Dávid is világbajnok 2023-ban kötöttfogásban a 87 kg súlycsoportban.

Mivel ebben a kategóriában a végső helyezés módosul, ennek megfelelően a vonatkozó világranglista-pontokat Losonczi Dávid is megkapja” – áll a levélben.

Majd az olimpián...

A szenzációs hírt büszke édesapja osztotta meg a friss világbajnok Losonczi Dáviddal.

„Őszintén bevallom, megkönnyeztem, igazán szép pillanat volt. Elégtételnek érzem a döntést, mérhetetlenül boldog vagyok, hogy az igazság utat tört magának. Örülök, hogy végre beszélhetek róla.

Az igazság az, nehéz felfogni, ami történt, 

hihetetlen kimondani, hogy világbajnok vagyok. Persze, teljesen más így, mintha a szőnyegen lettem volna, és körbe futhatok a magyar zászlóval a győzelmemet ünnepelve... A himnuszról nem is beszélve, de sebaj, majd az olimpián!”

 – tette hozzá a klasszis.

Ezt is ajánljuk a témában

Az MBSZ elnöke, Németh Szilárd szerint a legjobb helyre került az aranyérem.

„Hatalmas öröm ez a döntés az egész magyar birkózócsalád és a magyar sport számára is, amely unikum szeretett sportágunkban, hiszen a jelenleg érvényben lévő szabályok nem adnak lehetőséget a szőnyegen született eredmény megváltoztatására. Az UWW azonban mégis a fair play szempontját tartotta előbbre valónak, így Losonczi Dávid megérdemelten állhat fel a képzeletbeli dobogó legfelső fokára a 87 kilogrammosok mezőnyében a belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságot követően.

Hiszem, hogy a legjobb helyre kerül az aranyérem, hiszen Losonczi Dávid az ezüstérem átvételekor is megmutatta: emelt fővel lehet veszíteni úgy is, ha tudjuk, valójában mi győztünk.

Tehetséges fiatal birkózónk azóta is csak arra készül, hogy 2024-ben a párizsi olimpián felálljon a dobogó legfelső fokára és a helyszínen hallgassa meg a magyar himnuszt.” – hangsúlyozta a sportvezető.

Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke, az UWW elnökségi tagja rengeteget dolgozott a háttérben a sikerért, így érthetően több szempontból is elégedetten értékelt.

„Az UWW elnöksége bebizonyította, hogy a sportolók érdeke és a tisztességes verseny fontosabb a hibák rejtegetésénél és a felelősség elhárításánál.

Salamoni döntés született Dávid aranyéremmel történő díjazásával, hiszen a teremben és a világon is mindenki látta, hogy győzelmet aratott a vb-döntőben. Ám ennek nagyon nehéz érvényt szerezni, hiszen a szabályok szerint nincs hivatalos mód és eszköz a szőnyegen született eredmény megváltoztatására. Ez a döntés újabb bizonyítéka a sportág végleges megtisztulásának.” – erősítette meg Bacsa.

Az első ilyen eset!

A sportág történetében elenyészően kevés hasonló példát találunk, az óvás intézményének 1997-es megszüntetése óta ez az első ilyen eset. Korábban azonban többek között két magyar vonatkozású eset is történt, amelyet a szövetség adatbázisa megemlít:

1979-ben San Diegóban Kocsis Ferenc 3–2-re legyőzte a bolgár Janko Sopovot a kötöttfogásúak 74 kilogrammos vb-döntőjében. A díjátadás megtörtént a helyszínen, Kocsis egyedül állt a dobogó tetején, és elhangzott a magyar Himnusz. Később a világszövetség Sopovot is világbajnoknak nyilvánította, és máig két vb-győztest rögzít az adattára.

1986-ban a Budapest Sportcsarnokban kötöttfogású 82 kilogrammban Komáromi Tibor és a lengyel Bogdan Daras összecsapása kettős leléptetéssel ért véget. A szabályok szerint mindketten ezüstérmesek lettek, aranyat nem osztottak (volna) ki. A vezérkar az éjszakai tanácskozása során azonban úgy döntött, hogy mindkét versenyző világbajnok.

Fotó: Kovács Tamás/MTI

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Skageröge
2023. november 14. 20:47
Tényleg öröm, de még van némi híja, mert hát: ki tud erről? Ha valaki a wikipedián tájékozódnék az ezévi birkózó vb éremtáblázatáról meg a súlycsoportonkénti eredményekről, nem nyer olyan információt, hogy Losonczi Dávidnak vb-elsősége lenne.
pollip
2023. november 14. 18:17
Gratulálok! A sportdiplomacianknak is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!