Rozé nyerspezsgővel újít a Francois-szortimenten a Törley

2015. június 25. 12:47

A minimum Geszti Péter-szintű szójátékkal Törlezvényre keresztelt eseményen mutatta be a budafoki Törley Pezsgőpincészet legfelső termékkategóriájának, a palackos erjesztésű Francois-pezsgőcsalád új tagját, a pinot noir rozéból készült évjáratos nyerspezsgőt. Megkóstoltuk, és pár pezsgőkoktélt is legurítottunk.

2015. június 25. 12:47

A kifogástalanul megrendezett Törlezvényen a teljes Törley-szortimentet meg lehetett kóstolni. Ott voltak a borok, a különböző ízvilágú tankpezsgők, a transvasée eljárással készülő termékek, a palackos erjesztésű csúcspezsgők és még pár prosecco is.

De nemcsak a különböző pezsgők, hanem a pezsgőkoktélok világát is megismerhettük. Bár a frissítőkhöz szükséges egyik legfontosabb összetevő, a nyári meleg most elmaradt, azt azonban egy életre megjegyeztük, hogy a maracujás spritzhez (2 cl maracujás szirup, 1 dl pezsgő, szóda, jég, garnírungnak némi gyümölcs) és a vodkás-levendulás koktélhoz (4 cl vodka, jelen esetben a cégcsoporthoz tartozó Gorbatschow, 1 dl pezsgő, 4 cl levendulaszörp és 2 cl citromlé) a Hungaria Extra Dry a legjobb pezsgőalap.

Utóbbi az idei nyár limonádéja!

A Törley ételfronton is követte a legújabb trendeket: a pezsgőkoktélok mellé mi mást, mint újhullámos street foodot fogyaszthattunk. A Zing Burger klasszikus, lazacos és kecskesajtos hamburgert kínált hasábbal vagy hagymakarikával. Volt még frissen sült kolbász roppanós buciban, de a hagyományos sajt- és sonkatál sem maradhatott el, amit A Sonkás kínált a vendégeknek.

A Törlezvény legizgalmasabb része még csak ezután következett: megkóstoltuk az új terméket, a Francois pinot noir rozéból készült nyerspezsgőjét, a 2011-es évjáratból.

Brut nature pezsgő lévén a cukortartalom minimális, jelen esetben literenként fél gramm. A savtartalom 7 g/l. Illatban intenzív gyümölcsösség: málna, eper, kis birs és érett barack. Ízben is jön a sok gyümölcs, de a teljes szárazság kiegyensúlyozza ezt. Nem lesz sok vagy túl behízelgő. Érett barack, barackmag, citrusok, hosszú lecsengés, kis élesztősség. Szép pezsgő. Egyedül a túl intenzív pezsgés volt zavaró benne.

A Törlezvény alkalmából megnyitották az Anna utcai pezsgőmúzeumot és látogatóközpontot is, ennek keretében a palackos erjesztés és érlelés egyes stációit is gondosan végigvették az érdeklődőkkel a budafoki pincékben. A most bemutatott nyerspezsgő is itt kezdte karrierjét, mielőtt piacra dobták volna.

A fotókat Csonka Judit és Homoky Dorottya készítették a Mandinernek.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!