37 millió eurót fizet Litvániának az EU, hogy több migránst fogadjanak be

2021. augusztus 11. 14:39

Az Európai Bizottság közölte, kerítéseket nem finanszíroz, de támogatja, hogy a litvánok„bővítsék a litván-fehérorosz határra érkező nagyszámú illegális migráns befogadására szolgáló kapacitásaikat”.

2021. augusztus 11. 14:39
null

Az Európai Bizottság az Európai Unió menekültügyi, migrációs és integrációs alapjából 36,7 millió euró gyorssegélyt bocsát Litvánia rendelkezésére annak érdekében, hogy a helyi hatóságok

 – tájékoztatott a brüsszeli testület szerdán sajtóközleményben.

A támogatás célja az orvosi ellátás biztosítása a bevándorlók számára, a koronavírussal fertőzöttek elkülönítése, továbbá ebből finanszírozhatják az oltásokat, az élelmet, a ruházatot és a higiéniai csomagokat. A hozzájárulás ezenkívül az emberkereskedelem áldozatainak felderítésére és a nemzetközi védelemre szorulók segítésére létrehozott különítmények megerősítésére is szolgál – olvasható a sajtóközleményben.

Ylva Johansson belügyi uniós biztos augusztus eleji litvániai látogatását követően a bizottság stratégiai értékelést készített arról, hogy Vilnius milyen formájú pénzügyi támogatást kapjon a külső határok igazgatásához és a migránsok számára megfelelő létesítmények biztosításához.

A védekezésre nem adnak pénzt

A litván vezetés további uniós segítséget remél az EU külső határainak litvániai szakaszára vonatkozó biztonsági intézkedések finanszírozásához is.  A kormány a tervek szerint több mint 550 kilométeres szakaszon szándékozik drótkerítést építeni a Fehéroroszországgal közös, körülbelül 680 kilométer hosszú határ mentén – ezt szerdán a litván parlament is megszavazta. Az

ehelyett integrált határellenőrzési megoldásokat támogat, amelyek biztosítják, hogy az illegális határátlépések ne maradjanak észrevétlenek.” 

Az EU és a litván kormány egyaránt úgy véli, hogy a litvániai migrációs válságot a fehérorosz rezsim provokációjának kell tekinteni. Véleményük szerint a kialakult helyzet az Aljakszandr Lukasenka vezette fehérorosz kormány által finanszírozott hibrid támadás Litvánia ellen, válasz a fehéroroszországi civil társadalom, ellenzék és demokratikus folyamatok uniós támogatására. 

A balti ország határőrsége szerint csak az elmúlt egy napban mintegy hetven embert fordítottak vissza a határon, és hármat őrizetbe vettek. Az év eleje óta a litván hatóságok hozzávetőleg 4100 illegális határátlépőt tartóztattak fel a fehérorosz határon.

(MTI)

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NTLLK
2021. augusztus 12. 14:58
Szegény, szerencsétlen litvánok! Köllött nektek Európa!
kRoKoDiLaGyú
2021. augusztus 12. 14:57
Akkor mi is várjuk tisztelettel 6 évnyi dolgos bajunk díját!! Amúgy hajlok már rá, hogy egyszerűen engedjük át magunkon, segítsük, járuljunk hozzá, hogy a gyarmattartóink minél hamarabb elessenek.
masikhozzaszolo
2021. augusztus 12. 11:25
Fogom a fejem. Fehéroroszország. Szerbia. Mit csinál az Unió Egyenlőbánásmód Hatósága? Litvánia 3.8millió lakos. És nem jogállam. Olyan jut eszükbe, hogy kerítésépítés, katonák intézkedhetnek a határon, visszatoloncolás. És a 3,8 millióból ez az eszébe mert jutni valamelyiknek. Skandalum! Szankcióra szankció! Ala Lukasenko.
DE JÓ
2021. augusztus 11. 23:56
Az EU liberális idiótái teljesen hülyének nézik az embereket. Befogadó létesítményeket támogatnak, ami a szervezett migráció eleme, és így nem kell nyilvánosan tökön rúgni magukat, de közben, hallgatólagosan, mélyen kussolva elfogadják 550 km kerítés építését, és az érzékelő rendszert, hírközlést és mobilizációt parasztvakító dumába csomagolva ők szállítják. Nincs a nyugati világot elárasztó sajtóhadjárat, nincs fasisztázás, rasszistázás, xenofóbiázás, mint Magyarország esetében, a hazai ellenzék is lapít, mint szar a fűben... Az Unió szerint az, hogy Lukasenkóék megnyitják az utat a migránsok számára az Unió határára, az aljas, szemét terrorizmus, ami megengedhetetlen az Unióval és Litvániával szemben. Magyarországnak viszont mindenkit át kell engedni a határán az Unió szerint, és az Olaszországba beszállító NGO hajókat leállítani is bűncselekmény... Ilyen köpedék ez a liberális, szocialista Unió. De jó, hogy nem ők kormányoznak !!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!