Az oroszok szerint az ukránok orosz pilótákat próbáltak meg átállásra rávenni

2022. július 25. 18:46

Állításuk szerint a megkeresett pilótáknak több ezer dolláros előleget fizettek ki.

2022. július 25. 18:46
null

Kétmillió dolláros jutalmat, valamint uniós – román, illetve szlovák – állampolgárságot ígérve kísérelt meg orosz harci pilótákat arra rávenni az ukrán katonai hírszerzés, hogy repülőgépükkel együtt dezertáljanak – közölte hétfőn az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közkapcsolati központja. A megkeresett pilótáknak, akik azonnal kapcsolatba léptek az orosz elhárítással, több ezer dolláros előleget fizettek ki, amikor felvételekkel tudták bizonyítani, hogy valóban hozzáférésük van az eltérítésre kiszemelt gépekhez – írja az Index.

Az FSZB szerint a pénzt futárok juttatták el a címzettekhez, akiknek mozgatásához köze volt a Bellingcat oknyomozó portál újságírójaként és vezető elemzőjeként ismert bolgár Hriszto Grozevnek. Továbbá a Szolgálat azt állította, hogy a dezertálásra biztatott orosz pilótákhoz az ukrán katonai hírszerzés térképet juttatott el, amelyen feltüntette, hogy hol vannak az elkerülendő ukrán légvédelmi eszközök.

A reménybeli dezertőrök megkapták az ukrán féllel való kommunikáció frekvenciáját is. A beszervezési kísérletről szóló orosz sajtójelentések szerint precíziós tengeri és légi indítású fegyverekkel ezen adatok alapján semmisítették meg az ukrajnai Kirovohrad megyében lévő Kanatove titkos katonai repülőterét, amiről vasárnap számolt be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi tárca szóvivője.

Nyitókép: Russian Defence Ministry / Sputnik via AFP

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trash5
2022. július 26. 03:45
Itt van leírva, hogy valószínűleg mi történt: https://news.yahoo.com/bellingcat-grozev-ukraine-plan-steal-163800713.html Már a háború eleje óta érvényben van, hogy azok az oroszok, akik átállnak valami drága eszközzel kapnak egy csomó pénzt jutalmul az ukrán államtól. Az ukrán titkosszolgálat erre hivatkozva próbált csábítani orosz pilótákat. Ez az orosz titkosszolgálat tudomására jutott, de az ukrán titkosszolgálat is rájött, hogy az oroszok már tudnak róla. Innentől kezdve igyekeztek egymástól minél több valós infót megszerezni és minél több hamis infót terjeszteni a másiknak.
stug
2022. július 25. 21:35
"Kirovohrad megyében lévő Kanatove titkos katonai repülőterét" - a műholdas felderítés, elektronikus hírszerzés korában létezik titkos reptér?
Szittya66
2022. július 25. 20:55
Ezek is miért nem a románokkal próbálkoznak? Ott garantált a siker!
Gyzoltan
2022. július 25. 20:01
"Az oroszok szerint az ukránok orosz pilótákat próbáltak meg átállásra rávenni" Szerintem ez kölcsönös! Jó lesz, ha igyekeznek az ukrán pilóták az átállással, mert csak az első eset lesz igazán szenzáció!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!