Újabb kutatás cáfolta meg Zelenszkij felsült elméletét

2024. május 02. 18:30

Téves megállapítás alapján írta alá a törvényt.

2024. május 02. 18:30
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök

Nyitókép: Getty Images/Andrei Pugnovschi

A kannabisz hatása a depresszió enyhítését illetően nem váltja be a hozzáfűzött reményeket – írja a Drogkutató Intézet. Az intézmény igazgatója, Prof. Dr. Haller József 156 releváns kutatás eredményét vizsgálva arra jutott, hogy a legtöbb keresztmetszeti tanulmányban a depresszió gyakoribb volt azok között, akik fogyasztottak kannabiszt.

Ez azért is fontos, mert Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra hivatkozva írta alá a szer orvosi célú használatának engedélyezését, hogy lehetőséget adjon a háborúból eredő poszttraumás stresszben szenvedő betegek kiegészítő kezeléséhez.

A szakértő szerint azonban az elmúlt két-három évtized eredményeit felölelő áttekintésekből reális következtetéseket vontak le, melyek végeredménye, hogy a kannabisz inkább súlyosbítja, semmint javítja a hangulati zavarokat.

Haller József hozzátette, a kannabisz sokféle vegyületet tartalmaz, néhány olyat is, amely hatása kompatibilis az antidepresszánsok hatásaival, ám az eredeti tanulmányok szerzői kevés figyelmet fordítottak a termékek összetételére, így az alaptézis igazolása az egyes készítmények és az antidepresszánsok közötti kölcsönhatásra még el sem kezdődött.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ropifan
2024. május 03. 03:39
Ha Oroszország fogja, akkor Ukrajna elveszik. Örökre.
ropifan
2024. május 03. 03:38
Az opció csak az, hogy ki adja vissza nekünk.
ropifan
2024. május 03. 03:36
Utána már csak az oroszoktól kérjük.
ropifan
2024. május 03. 03:35
Utolsó esély, hogy visszaadják nekünk Kárpátalját.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!