Mennyire egészséges még az élsport?

2014. május 24. 06:25

Mindnyájan abban a tudatban nőttünk fel- s ez igaz is- hogy a sport egészséges. De ha azt is gondoljuk egyben, hogy logikusan az élsport még egészségesebb, akkor már joggal merülnek föl kételyek.

2014. május 24. 06:25

 Arról sokszor hallhattunk már, hogy a folyamatosan, megerőltetően végzett testmozgás árthat az ízületeknek, illetve a porcoknak. Nyugalmazott sportolók sokat mesélhetnének erről. De hogy a szívműködésben is okozhat zavarokat, -legalábbis a nagy állóképességet követelő sportokban tevékenykedőknél- ,erre csak egy friss kísérlet  eredményei mutattak rá, melyről a BBC számolt be egy a Nature Communicationsban megjelent tanulmány alapján.

 
Az átlagos felnőtt nyugalmi szívritmusa percenként 60 és 100 szívösszehúzódás között mozog. A sportolói pályafutása csúcsán már túljutott, 38 éves Chris Hoynak és az ötvenéves Miguel Indurainnak - az országúti kerékpározás híres bajnokainak - nyugalmi értéke 31, illetve 28.
A Manchesteri Egyetem Mark Boyett vezette kutatócsoportja szerint a szív saját ritmusszabályozója az edzés hatására változik meg. Egerekkel végzet kísérletek során azt találták, hogy az állóképességet igénylő mozgás hatására egy, a ritmus szabályozásában résztvevő fontos fehérje, a HCN4 szintje csökken, és ennek a számlájára írható az alacsony szívritmus. Noha a sportoló alacsony nyugalmi szívritmusa nem okoz problémát, az egész életükben sportolóknál valószínűbb, hogy idős korukra mesterséges elektromos szívritmus-szabályozóra lesz szükségük" - mondta Boyett.
 
Hozzátette azonban, hogy az állóképességet igénylő sportoknak lehetnek ugyan káros hatásai a szívre, előnyeik mégis sokkal számosabbak, mint a kockázatok.-tájékoztat a brit portál.
Jeremy Pearson, a Brit Szív Alapítvány egyik orvosigazgatója szerint a kutatás eredményei azt mutatták meg, hogy egereknél a mozgás megváltoztatja a szív elektromos „huzalozását", és a szívritmus módosulása tartósan meg is maradt.
   
Sokkal több kutatásra van azonban szükség, hogy megtudjuk, emberekre is ilyen hatása vannak-e a nagy állóképességet igénylő sportok" - tette hozzá. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!