A nagykövet pedig diplomata a világon mindenhol

2023. szeptember 16. 13:57

Nem a „diplomata útleveles” nem kapott diplomata vízumot, hanem egy diplomata.

2023. szeptember 16. 13:57
Budapest, 2022. december 30.
Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) és az M4 Sport Az Év Sportolója Gálájának sajtótájékoztatóján a Magyar Állami Operaházban 2022. december 30-án. A férfiaknál a rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaoang, az úszó Milák Kristóf és a kardvívó Szilágyi Áron, a nőknél az öttusázó Gulyás Michelle, a tornász Kovács Zsófia és az atléta Kozák Luca került a legjobb három közé a MSÚSZ 65. alkalommal kiírt Év sportolója-szavazásán.
MTI/Szigetváry Zsolt
Szabó László
Szabó László
Facebook

Egy.
Szöllősit Györgyöt 2017. márciusában Áder János, Magyarország akkori köztársasági elnöke rendkívüli és meghatalmazott nagykövetté nevezte ki, feladatául a magyar futball nemzetközi népszerűsítését és Puskás Ferenc, a világ legismertebb magyar embere örökségének ápolását tűzte ki. Szöllősi György nagyköveti kinevezése tehát nem egy állomáshelyre (például Dániába, Indonéziába vagy Argentínába), hanem egy »általános«, a magyar kormány – hiszen külügyminisztere révén az kezdeményezte a kinevezést – számára fontos ügy nemzetközi képviseletére szólt és szól a mai napig is. A nagykövet pedig diplomata – a világon mindenhol.
Kettő.
Ez a »típusú« nagyköveti megbízás egyáltalán nem szokatlan, a mindenkori kormányok és államfők éltek és élnek vele itthon és külföldön is. Hogy egy, a hazai pártpolitikai térképen Áder Jánossal ellenkező póluson álló, egykori köztársasági elnököt, néhai Göncz Árpádot hozzam példaként: ő 1994-ben Josef von Ferenczyt gazdasági ügyekben eljáró, 1999-ben Osváth Györgyöt európai integrációs ügyekben eljáró rendkívüli és meghatalmazott nagykövetté nevezte ki. És sorolhatnánk a példákat a demokratikus Magyarország több mint három évtizedes történetéből.
Három.
A kinevezett nagykövet – többek között – diplomata útlevélre jogosult. Ez egyszerre igazolja őt a külföldi és hazai hatóságok előtt és bizonyos könnyebbségekkel jár. Nem érdemes semmi extrára gondolni: még a reptéri biztonsági ellenőrzés gyors sávján sem lehet bemenni vele mindenhol, másra meg tulajdonképpen nem is lehet használni.

Négy.
A diplomata útlevél tehát pusztán csak egy »eszköz«. Akik Szöllősi György »kitiltásával« kapcsolatban azt emlegetik – mellesleg kitiltásról természetesen nincsen szó, az egy nagyon kemény diplomáciai/politikai eszköz, és alkalmazásának általában nemzetbiztonsági okai vannak –, hogy minek van neki diplomata útlevele, azok nem értik, hogy ennek semmi jelentősége nincsen, nem a »diplomata útleveles« nem kapott diplomata vízumot, hanem egy diplomata. De hát: ki más kapna diplomata vízumot, mint egy diplomata?

***

Ezt is ajánljuk a témában

Kapcsolódó vélemény

undefined

Csisztu Zsuzsa

Mandiner

Idézőjel

Üzenjük az USA-nak, hogy ez most nagyon komoly szintlépés. Lefelé.

 

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
altercat1
2023. szeptember 17. 12:54
Na, a csicska majomcsapat már megint rácuppant tátott szájjal a jenki faszra...
balbako_
2023. szeptember 17. 07:09
Ráadásul nem politikus, hanem sportdiplomata és ezzel az USA sportellenességét - ami ugyebár az egészséges élet alapja - húzza alá. A sokadik sportellenes tettük kezdve a női versenyeken induló férfiaktól az egészség kultúrája helyett a buzinyomulást és a kábítószereket előtérbe helyező megnyilvánulásaikig.
wombatmenhely
2023. szeptember 16. 22:23
Szöllősi házhoz ment a pofonért. Államköltségen utazott ki Amerikába, ahová nem engedték be, pedig nyilván simán beléphetett volna, ha sima útlevéllel repül oda, utazása céljául pedig a tudósítást adja meg. Keresést tartottam arpad cup chicago 2023 vezérszavakkal, és mindössze 2 értékelhető találatom volt: https://www.gofundme.com/f/help-sf-hungarians-soccer-attend-arpad-kupa-2023 - Hogy milyen eredménnyel járult a kalapozás, az esemény fontosságának ékes bizonyítéka. https://www.ohiosoccernorth.org/photo-gallery - - Innen pedig nyilvánvaló, hogy 2019-ben is már csak 4 csapatot sikerült összetrombitálni, egyet Egerből! Szöllősi nem diplomata, mondjuk ha a nem létező sportminisztérium tisztviselője volna, mindjárt más lenne a helyzet. Érthető, ha a hivatalos propaganda messzire szakadt öregurak minden hasonló összejövetelét az egyetemes magyarság kiemelkedő eseményének állítja be, ugyanakkor George Lazar fején találta a szöget: https://badog.blogstar.hu/2023/09/14/george-lazar/124223/
Claudius1
2023. szeptember 16. 20:13
Barom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!