Saját korábbi rekordját döntötte meg az idei Kékszalag győztese

2023. július 10. 10:42

A Fifty-Fifty immár negyedik alkalommal nyerte meg a rangos versenyt.

2023. július 10. 10:42

Saját korábbi rekordját megdöntve 5:03:56 órás idővel a Józsa Márton kormányozta MLS Raiffeisen Fifty-Fifty nyerte az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat csütörtökön Balatonfüreden.

A Fifty-Fifty egy kétárbocos magyar fejlesztésű katamarán, amely a saját maga által tavaly felállított 7 óra 13 perc 21 másodperces pályacsúcsot döntötte meg. A hajó ezzel negyedik alkalommal nyerte meg a Kékszalagot.

A verseny időrekordját 2014 óta a Fifty-Fifty tartja, akkor még 7 óra, 13 perc 57 másodperccel voltak a legjobbak, amit azóta kétszer is megjavítottak.

Józsa Márton a balatonfüredi befutó után úgy nyilatkozott: az idei versenyen jó szelük volt, az egész csapat élvezte a versenyt. Előzetesen hasonló, öt óra körüli időt vártak, de egy kicsivel erősebb szél és kevesebb leállás esetén még fél óra biztos van a hajóban – tette hozzá.

A második helyen a Vándor Róbert kormányozta RSM (5:30:16 ó) végzett, míg a harmadik a Kaiser Kristóf vezette Prospex-Delta Sailing Team (5:31:46 ó) lett.

Idén 2532 vitorlázó nevezett 515 hajóval a balatoni versenyre. Látszik, hogy jó szelük volt a versenyzőknek, mivel a reggeli viharos időjárás miatt a hagyományos, 9 órai kezdéshez képest két órával elhalasztott, 11 órakor rajtoló Kékszalag teljes mezőnye 15 óra előtt túljutott a balatonkenesei bóján, 17 óra után pedig a siófoki pályajelet is elhagyták.

A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, amelyet először 1934-ben rendeztek meg.

A hajósokra a 48 órás szintidő alatt légvonalban 155 kilométeres út vár, a balatonfüredi rajt után Balatonkenese, Siófok és a tihanyi szoros érintésével haladnak, és Keszthelynél fordulva térnek vissza Balatonfüredre. Erre a két órával elhalasztott rajt miatt idén szombat délelőtt 11 óráig van lehetőségük a versenyzőknek.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!