Hévízi szállások: utánanéztünk, milyen szezon várható a tófürdőről híres városban orosz turisták nélkül

2023. május 21. 18:00

Jelentős emelkedés tapasztalható a vendégéjszakák számában a tófürdőjéről híres Hévízen. Bár az orosz turisták továbbra is nagyon hiányoznak a település szállásairól, más országokból ismét egyre több külföldi vendég érkezik a zalai fürdővárosba.

2023. május 21. 18:00
null
Helmeczi Zoltán

Közismert tény, hogy Hévíz a Magyarországra látogató orosz turisták fellegvára volt az elmúlt években, a hazánkba látogató oroszok vendégéjszakáinak mintegy harmadát a zalai fürdőváros regisztrálta. Ám, mint arról korábban már lapunk is cikkezett, az ukrajnai háború és az arra válaszul született nyugati szankciók nagyban átalakították a hazai, benne a hévízi idegenforgalmat is. A város azonban, úgy tűnik, jól vette az akadályokat.

A hévízi tó. Fotó: Ferenc Isza/AFP
A hévízi tó. Fotó: Ferenc Isza/AFP

Orosz turisták Hévízen – hiányoznak a csúcsdöntéshez

„Az előző évhez viszonyítva nagyságrendileg havi 5-10 ezres emelkedést regisztrált Hévíz a vendégéjszakák számában idén január és április között” – mondta el a Mandinernek a város polgármestere, akit a főszezoni kilátásokról kérdeztünk. Papp Gábor kifejtette: tavaly 955 ezer vendégéjszakát produkáltak, ami hatalmas szám, mégsem a csúcs, azt ugyanis 2019-ben érték el, amikor is összesen 1 millió 233 ezer éjszakát töltöttek el náluk a turisták. „Ebből is látszik azonban: pont az oroszajkú vendégek hiányoznak, hiszen ők nagyjából évi 300-350 ezer vendégéjszakát töltöttek el Hévízen. Ha ezt a számot hozzáadjuk a tavalyi 955 ezerhez, látszik, hogy már 2022-ben is csúcsot döntöttünk volna” – mutatott rá.

Az orosz turisták tehát egyelőre nem tértek vissza.

Bár akad azért Oroszországból érkezett vendég, közel sincs annyi, mint amennyit a tófürdőjéről híres település megszokott.

Jelenleg ugyanis a légi közlekedést érintő korlátozások miatt csak bonyolultan és nagyon drágán tudnak Magyarországra eljutni. A kieső látogatókat más piacokról próbálják meg pótolni, elsősorban a környező országokból, például Szlovákiából és Szlovéniából, továbbá Csehországból, valamint a hévízi turizmus egyébként is hagyományos piacának számító Németországból.

Hévízi nyaralás: a magyarok is újra felfedezték a fürdővárost

Emellett a koronavírus-járvány és az akkori utazási korlátozások eredményeként rengeteg magyar fedezte fel – vagy fedezte fel újra – Hévízt, és az adatokból az derül ki, hogy közülük nagyon sokan azóta is visszatérő vendégek.

Ezek alapján a polgármester – összhangban a turisztikai szakma várakozásaival – idén jobb eredményt vár a 2022-esnél. Papp Gábor azonban hangsúlyozta, a vendégéjszakaszám nem minden. „Az infláció és a költések visszafogása visszavett a szállásadók és a vendéglátósok haszonkulcsából. A korábbi 6,5 éjszakás itt-tartózkodás tavaly lecsökkent 3,7-re, ami persze elsősorban az oroszok hiányának tudható be, de azért az áremelések is közrejátszottak benne. Most azonban úgy látom, ezen a téren is várható emelkedés, és ha elérnénk a 4,5-5 éjszakát, azt már egyértelműen sikerként könyvelnénk el” – fejtette ki. Hozzátette: tavaly nagyjából 50:50 volt a bel- és a külföldiek aránya – összevetésül: a Covid alatt ez a szám 75:25 volt –, idén azonban ismét többségbe kerülhetnek a határokon túlról érkezők.

Nagy lehetőségeket rejt magában a sármelléki repülőtér

A város első embere arról is beszámolt, hogy azok a hévízi szállások, amelyek a pandémia alatt bezártak, jellemzően nem a megszűnés, hanem inkább a felújítás mellett döntöttek.

Az egyik legnagyobb szállodalánc megújult hotelét éppen a napokban nyitják újra, jövőre pedig elkészül egy újabb hatalmas szálloda 286 szobával.

Papp Gábor szólt továbbá arról, hogy a sármelléki repülőtér – hivatalos nevén Hévíz–Balaton Airport – fejlesztéséről szintén folyamatosak a tárgyalások. A légikikötő jelenleg charter gépeket fogad Németországból, Drezdából, Lipcséből, de friss hír, hogy az egyiptomi Air Cairo is tervezi charter járatok indítását, emellett más járatfejlesztésekben is tervben vannak Sármelléken. „Ki kell használnunk, hogy itt van nekünk ez a nemzetközi repülőtér, ezért számos szóba jöhető desztinációban gondolkodunk, így akár már idén őszre, jövő tavaszra komoly menetrendszerű járatok üzemeltetése várható” – mondta el a polgármester.

Nyitókép: Ichal Fludra/Nurphoto/Nurphoto via AFP 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EX - Terminátor
2023. május 22. 19:55
Tudjátok hogy mi itt a bibó?
csapláros
2023. május 22. 16:21
A lényeg, hogy amíg bele nem pancsolnak az ország pénzügyi-gazdasági körülményeibe a ballibbant hazai és uniós csürhék, addig a hévízieknek is lesz mit a tejbe aprítani, azaz az üdülés-idegenforgalom is hozzáteszi a magét az ország növekedéséhez, fejlődéséhez...
PiszkosFred
2023. május 22. 16:17
Ha még azt a randa volt böszmegállót el tudnák takarítani a tó mellől amit 2 éve bekerítettek ...
csapláros
2023. május 22. 13:26
kunfia 2023. május 21. 20:45 Kurva messze vagyunk attól, hogy utolérjük JAPÁNT, ahol az államadósság a GDP 210 %-a, úgy, hogy a pofádat addig keményen laposba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!