Továbbra is hergelnek a vérhíradók

2012. október 20. 10:05

Hírösszefoglalóik csaknem felében bűncselekményekről, katasztrófákról, balesetekről vagy bulvárhírekről számolt be az RTL Klub és a TV2 tavaly – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tanulmányából, amely a testület honlapján olvasható. A gyilkosságok hírösszefoglalóban mért megoszlása kétszázszorosa a tényleges előfordulásuknak.

2012. október 20. 10:05

A médiatörvény a jelentős befolyásoló erővel rendelkező (JBE) televíziók és rádiók esetében 2012-től éves arányban legfeljebb a hírműsorok időtartamának 20 százalékában teszi lehetővé bűnügyi hírek bemutatását. A TV2 ezt 1,4 százalékkal lépte túl tavaly, a hatóság azonban még nem indíthatott eljárást emiatt, mivel a vizsgált időszakban a szolgáltatók még nem kapták meg a JBE minősítést.

A honlapon közzétett tanulmányból kiderül az is, hogy a közszolgálati csatornákon vagy a kereskedelmi rádiókban nagyobb hangsúlyt helyeznek a közéleti tájékoztatást szolgáló hírekre, míg a két nagy országos kereskedelmi televízió hírkínálatában nagy arányt tesznek ki az úgynevezett azonnali hatást kiváltó hírek, vagyis a természeti katasztrófák, balesetek, gyilkosságok. Ezek ott előfordulásukhoz képest különösen nagy arányban szerepelnek. Az RTL Klubon ezen hírek aránya több mint 41 százalék volt tavaly, míg a TV2-n az 52 százalékot is meghaladta. Az M1 Híradójában ugyanakkor kevesebb mint 30, a Duna közszolgálati televízióban 16 százalékos volt.

A tanulmány szerint aggodalomra ad okot, hogy a magyar bűnözésről festett kép torz, hiszen például a gyilkosságok hírösszefoglalóban mért megoszlása kétszázszorosa a tényleges előfordulásuknak. Optimizmusra adhat okot azonban, hogy a közszolgálati hírműsorok, illetve a kereskedelmi rádiók nem csatlakoztak teljes mértékben ehhez a trendhez. A médiatanács célja hogy a meghatározott kvóták betartására ösztönözze a JBE-televíziókat, és hogy a felhívja a figyelmet az ezzel kapcsolatos problémákra. A testület a televíziók jogkövető magatartásának előmozdítása érdekében hozza nyilvánosságra a hatósági elemzések tapasztalatait bemutató tanulmányokat.

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bdi
2013. szeptember 23. 01:46
Persze, jobb lenne, ha napi politikai hírek volnának helyette, de úgy látszik, hogy abban a témában az igaztságot nem merik/akarják elmondani, úgy hazudni meg, mint a közszolgálatik, nem akarnak.
HSL
2012. október 25. 17:09
ez a kiskapu a médiamaris ellen... hiába egypártosítják az mti/mtva-t, a Kedves Beteg balfogásinak közvetlen bemutatása helyett egyszerűen premier plánban tolják, hogyan is fest a 2 hét alatt rend a valóságban ez persze gerjeszti az úgyis rossz közhangulatot és a rosszabbul élünk mint 2 éve feelinget sík hülye a finessz az egyeduralomhoz, minél jobban próbálnak izmozni, annál jobban játszható ki ellenük
3M..
2012. október 25. 17:09
Ez a két adó, beérett a tényleges bezárásra.
orbán(c)
2012. október 25. 13:06
Miattad vagyok még egy kicsit(: ,de teljesen más stilusban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!