Konzervatív sport-e a labdarúgás?

2024. március 13. 23:07

Meg kell-e reformálni a futballt, és ha igen, milyen mértékben? Kell-e nekünk kék lap vagy nagyobb kapu? Mi a jó a nézőknek, a játékosoknak és a bíróknak? Bede Ferenc nemzetközi játékvezetővel beszélgettünk.

2024. március 13. 23:07
null
Pálfy Dániel Ábel

Nyitóképen: A VAR bevezetése sok mindent megváltoztatott. Fotó: MTI / Bruzák Noémi

***

Mit szól a kék lap, a tízperces kiállítás közelmúltban felvetett ötletéhez?
Nagy kérdés, hogy szükség van-e egyáltalán ilyen típusú változásokra a labdarúgásban. Én nem hiszem. Ha jól emlékszem, a kék lap egyik célja az lenne, hogy szankcio­nálja a játékosok játékvezetővel szembeni sportszerűtlen viselkedését, de szerintem a labdarúgók nem ettől lesznek sportszerűbbek. Bevezették a sorfal helyét jelző szprét, ám én sosem használtam. A játékvezető feladata az, hogy betartassa a szabályokat és kézben tartsa a mérkőzést, segítse a játékosokat, hogy a szabályok szerint játsszanak. Megpróbálhatunk szabálymódosításokkal, technológiai újításokkal segíteni a játékvezetőnek, de neki alapvetően a személyiségével kell tekintélyt teremtenie. Ezt semmilyen lappal vagy technológiával nem lehet kiváltani. Arról nem beszélve, hogy egy kritikus helyzetben még több vitát szülne, hogy a bírónak éppen sárga, piros, kék vagy zöld lapot kell adnia. A zölddel persze vicceltem, de a lényeg: nem hiszem, hogy ettől jobb, igazságosabb vagy a nézőknek élvezetesebb lenne a labdarúgás.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:09
🍓 ️ ­A­­ ­d­­­ö­­­g­­ö­­­s­ ­­­l­­­á­­­n­­y­­o­­k­ ­v­á­r­n­a­k­­­ ­­r­­á­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­­.­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­𝗙­­𝗨­­­𝗡
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!