Döbbenet! Árammal lopják a méretes halakat az orvhalászok

2023. október 02. 16:40

A videó készítője szerint árammal lopták a halakat a Tiszából, ám mire a rendőrök kiértek, kereket oldottak.

2023. október 02. 16:40
Sal Endre
Sal Endre

Egy, a TikTok-on terjedő videó szerint a Tisza Gyálaréti szakaszán két férfi áramot vezetett a folyóba, s az elkábított halakat pedig egyszerűen a csónakba emelték egy hálóval. A videó készítője állítja, kihívta a rendőröket, ám mire kiértek, a két orvhalász kereket oldott a zsákmánnyal. Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség elnöke a Mandiner kérdésére elmondta, minden eszközzel fellépnek az orvhalászok ellen, akik sok kárt okoznak a halállományban és a horgászok életét is megkeserítik. Az áramütéses orvhalászat módszere előtte sem ismeretlen és az elkövetőkre, ha tetten érik őket, felelősségre vonás vár. 

Ezt is ajánljuk a témában

A módszer lényege, hogy egy akkumulátor segítségével nagyfeszültségű egyenáramot vezetnek a vízbe, az áramütés pedig elkábítja a csónak környékén lévő halakat, amelyeket így gond nélkül beemelhetnek a csónakba.

A videó készítője azt is rögzítette, amikor a halakkal távoztak a rapsicok. Szűcs Lajos szerint

ha tetten érik őket, akkor a halászati eszközt is elkobozhatják, mellette pedig rendőrségi eljárás vár az áramos haltolvajokra.

A horgászszövetség elnöke szerint a büntetési tétel attól függ, mekkora az okozott kár. Azt is hozzá tette, a bíró gyakorlat nem egységes. Előfordul, hogy a büntetés kiszabásánál nem a hal eszmei értékét veszik alapul a bíróságon, hanem a piaci értékét. „Például egy húsz kiló körüli ponty eszmei értéke sokkal nagyobb, mint, hogy beszorozzuk 1600 forinttal kilóját” – fogalmazott a horgászszövetség elnöke.

A harcsák is az orvhalászok zsákmányai lehetnek
Forrás: MTI/Komka Péter

Néhány éve a Mosoni-Dunánál fogtak el áramos rabsicokat, akiknél megtalálták az elektromos „halászgépet”, valamint 39 nagytestű halat. Bíróság elé állították és egy év próbára bocsátották őket, mellette pedig a négyfős, zavarosban halászó csapat 2,5 millió forint büntetést is kapott.

Az elektromos halászat amúgy Magyarországon csak kutatási céllal engedélyezett, a halállomány felmérésére használják, hiszen az áramütés csak elkábítja a halat, utána magához tér.

Két éve Zamárdinál hasznát is vették az eszköznek, ott ugyanis ívási időszakban sok ponty úszott fel egy patakba, ám visszamenni már nem tudtak, és idővel oxigénhiányos állapotba kerültek. A szakemberek árammal kábították el a halakat, majd visszaszállították a magyar tengerbe. A Gyálaréti esettel kapcsolatban megkerestük a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányságot, hogy érkezett e bejelentés vagy feljelentés az ügyben és ha igen, indítottak e eljárást. A válasz megérkezése után a cikket frissítjük. 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
contractor-2
2023. október 02. 22:43
1 kg hal horgászva kb 20000 ft. B+, annyi pénzért tasmaniai füstölt lazacot kapok, nem pontyot ami egyenlő a vízipatkánnyal. Pontyot nyugaton senki sem eszik, pont azért amiért patkány sem. Angolszászok kifejezetten irtóznak még a gondolatától is, hogy pontyot egyenek.
pesszimista
2023. október 02. 21:17
Az orvhalászat egyik fö eszközének, az elektromos halfogásnak az engedélyezése, a halászati és horgászati érdekképviseletek amatőr volta és hozzánem értése miatt lehetséges.
ipolypart2
2023. október 02. 20:42
Emberek, halászok........ Telepítettek különböző halakat a vízbe, "helyi horgászok" segítségével. Éjszaka meg árammal kifogták ugyanazok.
Grabb71
2023. október 02. 20:38
Esetleg évekkel ezelőtt nem kellett volna kilobbizni a horgászoknak a szabadvízi halászat totális betiltását, és akkor most nem kellene sopánkodni a „tolvajok” miatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!