Az orbáni Magyarország mutat utat a Nyugatnak?

2018. június 26. 16:30

Ebben az örökségben a magyarság nem „követő”, hanem „teremtő” géniusz, s ahelyett, hogy a Nyugatot követné, valójában attól eltérő úton kell európainak lennie.

2018. június 26. 16:30
Csizmadia Ervin

„A mintakövetés gondolatát a reformkor hozza a magyar közgondolkodásba, s itt az olyan gyakorlatias dolgoktól, mint az angolvécé, a legelviebbekig, mint például a nyugati típusú felelős kormányzás, kell elgondolkodnunk. A reformkori magyar elit angolszász orientációjú, onnan örököltük, hogy a magyar politika feladata elérni a nyugati társadalmak képviselte nívót.

Meghökkenve állunk azonban azon politikaelméleti és ideológiai hagyaték előtt, mely a reformkor előtt képződik, s mely szemben áll reformkori nagyjaink gondolkodásával. Ebben az örökségben a magyarság nem »követő«, hanem »teremtő« géniusz, s ahelyett, hogy a Nyugatot követné, valójában attól eltérő úton kell európainak lennie. (...)

Akármennyire »illik« is reformkori nagyjainkat zászlónak tekinteni, a mai magyar kormány mintha nem az ő Nyugat-követő magatartásukat tartaná irányadónak, hanem azon évszázadok európaiságát, mely – Bajcsy, Joó és még sokak szerint – éppenséggel irányt mutatott Európának. Ebben a logikában minden fordítva van ahhoz képest, ahogyan elgondolnunk szokás: e logikában Magyarország feladata nem (csak) az alkalmazkodás, hanem (a régiek írják, nem én mondom) az iránymutatás.

Ami, meglehet, totálisan irreális. Viszont egy jó mélyen rögzült hagyomány. A mai magyar kormány pedig akkurátus régész: kiásta ezt a hagyományt a törmelékek alól, s ahelyett, hogy múzeumba helyezte volna, politikája centrumába tette.

Nem árt mindezt tudnunk, amikor a Bajcsy és az Andrássy metszéspontján állunk vagy netán ott andalgunk épp.”

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Esvány
2018. június 27. 09:47
Csizmadia Ervin miért tesz úgy, mintha nem tudná, hogy Nyugat-Európa, s különösen az EU vezetése eltért az európai hagyományoktól és egy hagymázos szabadkőműves terv megvalósításán dolgozik? Miért kellene ezt nekünk követnünk - különösen akkor, ha ép ésszel belátható és már a gyakorlatban is látható, hogy az hova vezet? Az ésszerű hozzáállás ez: "Vizsgáljatok felül mindent, a jót tartsátok meg. Mindenféle rossztól óvakodjatok." /1Tessz 5,21-22/ Keresztkérdés: Ki a jó jobbikos? Aki elfogadta, hogy Vona Gábor "megöli a párt lelkét", és balra kormányozva a pártot, utódja ma már a Sargentini-jelentés mellé áll, vagy az, aki azt mondja, hogy köszönöm, de én maradok az igazi/eredeti Jobbik szellemiségnél? Na, így van ez a magyar (helyesebben inkább közép-európai) európaisággal is!
Vakfolt
2018. június 27. 08:12
1222. Aranybulla. Európa közepén. 1526.-ig többnemzetiségű királyság, vallási türelemmel. Az úgynevezett Európa mindeközben fajirtásokat, pogromokat és vallási háborúkban öldösi az embereket. A habsburgok ugyan felvették a Magyar Király címét, de nem annak eredeti funkciójában, hanem kiüresítve, csak egy gyarmat tartománynak kezelve az országot. A reformkoriak nem tudták hát a kontinuitást fenntartani, kénytelenek voltak azt átvenni, amit engedtek nekik. Ez a szar szolgalelkű magatartás egészen 2010.-ig végigvonult, de az új Alkotmánnyal valami más is elkezdődött. Ugyan mi a pöcsért kellene nekünk másokat másolnunk? A kínaiak is mikor valamit lekoppintanak, valahogy a saját képükre formálják.. Tanulni lehet mindenből, de a saját megoldásainkat kell a saját helyzetünkre kidolgozni, egy az egyben valaki más megoldása biztos hogy nem jó nekünk, hiszen más helyzetre lett kidolgozva.
Rugo
2018. június 26. 20:24
Orbán egyre tekintélyesebb Európa szerte. Vlaams Belang a belga flamand parlamentben alázza Junckert, többször Magyarországra hivatkozva. https://www.youtube.com/watch?v=Qqpgts-VmP0 EU president Juncker visits Flemish parliament - and gets an earful from leader of Vlaams Belang
zakar zoltán béla
2018. június 26. 18:56
Az is-is embör!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!