Reagan: „Gorbacsov úr, döntse le ezt a falat”

2014. november 09. 13:42

Ronald Reagan 1987-ben a Brandenburgi kapu előterében mondott beszédében a szabadság és a totalitarizmus közti szakadék metaforájaként használta a berlini falat.

2014. november 09. 13:42

1987. június 12-én, közel húszezer ember előtt beszélt Ronald Reagan a Brandenburgi kapu előterében. A beszéd legnagyobb hatású mondata az volt, mikor az amerikai elnök Gorbacsovtól azt kérte: „döntse le ezt a falat”. Sokan Reagan legfontosabb mondatai között tartják számon ezt a mondatot.

Az amerikai elnök beszédében a falat a keleti és a nyugati országok közti ideológiai különbségek metaforájaként használta, és erősen támadta a Szovjetuniót, amelyet sem a Külügyminisztérium, sem a Nemzeti Biztonsági Tanács nem javasolt neki. Reagan erről később azt mondta: „A beszédben több mondat is van, amely a fal lebontására és a a kapuk megnyitásáról szól. Ezeket szerettem benne, és valójában ezekért lett ilyen hatású ez a beszéd. (...) Csak azért, mert javult a kapcsolatunk a Szovjetunióval, nem kell elkezdenünk tagadnunk az igazságot.”

A beszéd közben Reagant kihangosították, és a hangszórókat Kelet-Berlin felé irányították. Reagan erről így írt: „Láttam az embereket, hogy a katonaság tartja távol őket, ezért nem hallhatták a beszédet. Egyszerűen nem veszik észre, hogy több történik, minthogy kirekesztik őket a szabadság kötelékéből.”

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
indiáner
2014. november 09. 23:05
Reagan: Miért törődjek a következő nemzedékkel, ők se törődnek velem.
talán
2014. november 09. 15:21
Gorbacsov a napokban kritizálta a nyugat által elkezdett hidegháborút a kelet ellen.
OberEnnsinnen
2014. november 09. 15:17
R. Reagannél nem fordulhatott volna elő, hogy azonosíthatatlan orvlövészek gyilkoljanak "Gorbacsov úr" hazájától néhány száz kilométerre. Hogy a többi aljas húzásról most ne beszéljünk. Csak egy kérdés lenne: vajon R. Reagan is méltatlankodott volna, mint anno Dwight Ike Eisenhower, mondván: miért ébresztik fel ilyesmikért (56. okt. 23.)? Nem, ő ezt nem mondta volna. És nem is üzente volna meg - semmilyen formában, egyszer sem -, hogy az oroszok tegyenek azt Magyarországgal, amit jónak látnak. Az Obama-Clinton-Gati kivéti társaság viszont adott esetben csapatokat is küldene, segítendő az oroszoknak - eltiporni a magyarok szabadságát... Csak most nem Kádárék várnák-hoznák őket, hanem Aprók-Gyurcsányok-Hellerek-Konrádok... A főtribünön pedig Ch. Gati mosolyogna lefelé. De ebbe - milyen a világ - talán most az oroszok nem mennének bele!
Forsz
2014. november 09. 15:01
Netanjahu úr döntse le a falat.... Goodfriend úr, bontsa el a tankcsapdát és a drótketrecet a követségük elől, amellyel belerondít szép Budapestünk egyik legszebb terébe. Mitől fél?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!