Ki hisz a feltámadásban egy kifordult Európában?

2024. március 31. 05:57

A jézusi és a történelmi példa is józan konokságra sarkall minket. Constantinovits Milán írása.

2024. március 31. 05:57
Jézus
Constantinovits Milán

Nyitókép: Pixabay

Kínhalál, pokolra szállás, feltámadás – keresztényként megéljük, nem keresztényként legalább ismerjük húsvét dialektikáját. A mélységbe ereszkedésnek és magasságba emelkedésnek természetes dinamikáját, ami hívők milliárdjainak 

Jézus sorsán keresztül válik kézzelfogható valósággá.

A történet húsbavágó, korokon átsugárzó elevensége tág teret enged az irodalmi és történelmi párhuzamoknak. A Megváltó alászállása és feltámadása jelenik meg a Babits által is megénekelt Jónás alakjában is, de feltámad a napsütötte sávra kiérkező lírai én is Petri Györgynél.

Történelmi perspektívából a civilizációk, kultúrkörök, nemzetek haláltánca és esetenkénti újraemelkedése mintázza a jézusi sorsot. Jelenleg kontinensünk keresztény örökségét ítélték lassú elmúlásra azok az erők, amik 

a hagyományos értékek megkérdőjelezésével húznak a mélybe.

A közösség, a család, a nemzeti önrendelkezés fellazítása ugyanis az Európát az utóbbi évtizedekig egybentartó kötőszövet elgyengítését célozza.

Hazánk történelmi pokoljárását, a szétszakítottság, a megcsonkítottság, az idegen uralmak évszázadait a lassú eszmélkedés követte. Kilábaltunk a negyvennyolc utáni napfogyatkozásból, Trianon traumájából, a kommunizmus nyomorúságából, így 

tapasztalt túlélőként a jelen tragédiáit is jó eséllyel hagyjuk majd magunk mögött.

Kínhalál, pokolra szállás, feltámadás – a történelemben szemlélt húsvéti egymásutániság ugyanis új és új teljesítményekre sarkallja az önmagát feloldódni és megsemmisülni nem vágyó közösségeket. Magyarságunk újkori feladata választ adni keresztény civilizációnk önfeladására, és kötelessége a közösség minden tagját megvédenie. Míg mi itt az anyaországban kulturális önvédelmi harcban állunk, kárpátaljai honfitársaink egy nagyon is a valóságban zajló háború áldozatai.

A túlélés érdekében e kihívásokra világos válaszokkal kell rendelkeznünk. 

A feltámadásnak nincs két útja: a szellemi és egzisztenciális önvédelem következetes cselekvést igényel.

A nemzet életesélyei józan és békepárti külpolitikát, illetve állhatatos kulturális értékvédelmet követelnek meg.

S ne feledjük: a jézusi történetben is megjelennek a kételkedők, a tamáskodók, a feltámadás hitetlenjei. Azonban a csoda megtörténik, a pokol nem örök állapot, a halál a szkeptikus tömegek ellenére legyőzetik. E bibliai tanulságot különösen időszerű érdemes magunk elé szegezni akkor, amikor az önmagukat progresszívnek hazudó erők a hitünket kérdőjelezik meg.

A sír mindig üres, ha a hit él. 

 

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:16
🍓 ️ ­­­A­ ­d­ö­­­g­­­ö­­­s­ ­­l­­á­n­y­­­o­­k­­ ­­v­­á­r­­­n­­­a­­k­ ­­r­­­á­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­.­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­.­𝗙­­𝗨­­­𝗡
tapir32
2024. március 31. 18:11
Aggódunk az USA demokráciájáért! Az USA vezetőinek számos megnyilatkozása nem áll összhangban a közös értékekkel, mint a demokrácia, a szabadságjogok, valamint a jogállamiság. A népek önrendelkezése és szuverenitásának tiszteletben tartása területén az USA jelentős deficitben van! Az USA vezetői haladéktalanul szüntessék meg más államok presszionálását! Az USA vezetői haladéktalanul kezdjenek hozzá az USA demokráciájában fellelhető súlyos hiányosságok felszámolásához! Az USA demokráciája nem követendő, hanem intő példa! Ilyent nem akarunk! A BLM megmutatta, hogy egy demokráciában hogyan lehet harcolni a rasszizmus ellen. A BLM megmutatta, hogy milyen az a demokrácia ahol így kénytelenek harcolni a rasszizmus ellen.
Aerion
2024. március 31. 13:00
Nincsenek transzneműek, soha nem is voltak, és soha nem is leszek. Mert ez biológiailag lehetetlen. Bárki, aki ezt propagálja, az alapvető ép elmét, a tudomány alapjait tagadja, és aki ezt teszi - az emberiség ellensége. Ez bűncselekmény, amiért felelni fognak az elkövetők, és mindenki, aki efölött akárcsak szemet huny. Ez nem játék. Eddig volt, és nem tovább, és eddig se lett volna szabad, hogy legyen.
Aerion
2024. március 31. 12:56
UpSalute Az attól is függ milyen feltámadásban. ----------------- Csak egyféle feltámadás lehetséges. ------------------ Az ügyészségen satírozgató kilakoltató maffiás Rogánokéban? Vagy a mániás hazudozó szélhámos tolvaj vajdádéban? Vagy a gyerekgyilkosságot háborrús agressziót támogató/azon élvezkedő kamukeresztyén hordátokéban? Vagy a pedofilokat mosdató szellemi/erkölcsi/politikai vezetőitekében? --------------- Ezek nem kérdések, nincs ilyen narratíva, ami alapján te ezt a mocskot ideokádtad. Ez egy bűzlő, idióta, emberiségellenes degenerált szar. Nem gondolatok. Nem embertől származnak. Hogy mitől, az nem érdekel. Nem embertől, ez a lényeg. Nem érdekel az sem, hogy te fizetségért nyalod az emberiség ellenségeinek szaros seggét, nem érdekel, hogy csak szimplán agymosott hülye vagy-e. Nem érdekel. Ezek az idők elmúltak. És soha nem is kellett volna, hogy legyenek. Majd kötéllel a nyakadban gondolkodsz. Ha nem, nekem az is mindegy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!