György Péter csak ott volt

2023. június 14. 07:48

Harminc éve, Farkasházy szárszói tanácskozásán szakított végleg az SZDSZ és a Fidesz.

2023. június 14. 07:48
null
Szentesi Zöldi László
Magyar Nemzet

„Orbán Viktor – legjobb tudomásom szerint – egyszer járt Farkasházy Tivadar szárszói házában. 1993 nyarán, amikor egy értelmiségi találkozó vendégeként megpróbálták keresztre feszíteni.

Történt pedig, hogy György Péter esztéta csak úgy, merő véletlenségből felszólalt, és azt találta mondani, jó volna tisztán látni a Fideszt. Hogy a székházüggyel mi a helyzet, és egyébként ők mint fiatalok mennyire megbízhatók liberális pártként meg ilyesmi. A vigyorgó műsorvezető – naná, hogy Havas Henrik – rögtön megadta a szót Orbán Viktornak, aki

leszögezte, hogy ha csel, akkor legyen csel…

Rámutatott, hogy más pártok háza táján is akadnak zűrös történetek, a Fidesz ügyeiről a konkrétumokat kérte, mondván, hogy csak úgy, általában képtelen híresztelésekre reagálni. Konkrétumok persze nem érkeztek, de aki a Fekete Doboz filmjének vágóképein látja a sunyin összenéző SZDSZ-es politikusokat, sejtheti, hogy György Péternek nem ott és akkor pattant ki az esztéta kobakjából, hogy felelősségre vonja a Fidesz elnökét. A különös jelenetet, valamint a filmben elhangzó interjúkat utólag a Fidesz és az SZDSZ közötti szakítás nyilvános pillanataként rögzítik elemzők.

Farkasházy sokkal később úgy emlékezett, hogy György teljesen véletlenül jött elő a témával, hiszen Kerényi Imre – fogalmazzunk így – furcsa felszólalása után Lengyel László a fejéhez kapott, hogy micsoda hülyeségeket kell neki itt hallgatnia, és erre mondta állítólag a békülékeny György, hogy nyugalom, ő mindjárt feldobja a bulit. Remekül sikerült.”

Nyitóképünk archív fotó: Farkasházy Tivadar házigazda (j) és Selmeczi Tibor humoristák a XV. Szárszói találkozón Balatonszárszón 2016. június 18-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sün Balázs
2023. június 14. 23:46
Bocsi! A lengyel újságíró neve lemaradt: Igor Janke.
kulalak
2023. június 14. 18:45
tényleg jobban kellett volna figyelniük ... önmagukra egy kicsit, hogy mielőtt végleg eltemetkeznek a saját paradicsomukban, megsejtsék, mi vár rájuk, :)
Szuperszig
2023. június 14. 14:07
Azt gondolja Günter, hogy Ali majd az ő nyugdíja, egészségügyi ellátása, unokái taníttatása okán dolgozni fog, adót fizet, nem öli meg a helyieket, nem dugja meg azok asszonyait, lányait. Günter hülye. Te se legyél Günter!
síróbohóc
2023. június 14. 10:49
Ritka szép sivalkodás, Laci! Köszönöm, hogy megosztottad. Fel a fejjel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!