Igen, az emberek egy része olyasmi, mint az AI, csak nem mesterséges

2023. május 08. 11:10

Aki mindenben szerkezetet lát, az azért van, mert ő maga is szerkezet.

2023. május 08. 11:10
null
Martin Ethelwolf
Martin Ethelwolf
Facebook

„Ha az ember és minden más közt nincs lényegi különbség, akkor minden pontosan olyan élő vagy olyan halott, mint mi.

De mivel mi élők vagyunk, minden más ugyanúgy élő – hiszen nincs lényegi különbség. Ergo: a mindent elemeire bontó és minden redukáló lélekgyilkos materializmus csak visszajuttat minket az animizmusig.

Na én ebben nem hiszek, pedig a lélek évszázados fokozatos likvidálásának ez lehetne egy pozitív, önmaga ellentétébe váltó fordulatos végkicsengése. Aki másban lelket lát, az azért van, mert neki magának van lelke. Aki mindenben lelket lát, annak univerzális lelke van, aki csak az emberekben (mint Descartes), annak antropomorf lelke van. Aki mindenben szerkezetet lát, az pedig azért van, mert ő maga is szerkezet.”

Nyitóképen: Kiborg, AI által generált illusztráció. Forrás: Picsart.com.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ittésmost
2023. május 08. 13:56
"Aki másban lelket lát, az azért van, mert neki magának van lelke. Aki mindenben lelket lát, annak univerzális lelke van" Az én-érzék érzékjellegű: másban érzékelni az "én"-t. Mindenben látni: "Tat tvam asi." - tudatállapot. https://konyvtar.dia.hu/html/muvek/SZABOL/szabol00154/szabol00507/szabol00507.html Szabó Lőrinc: Ez vagy Te - az Upanisadok alapján "Vágd meg e fügét! Mi van benne? Csak mag? Vágd szét a magvat! Mit látsz? Semmit? – Ez a semmi a magban, ez nő meg fává, ez a láthatatlan: ez a lélek, a mindenség csirája, ez a valóság, ez a könnyü pára, tudod-e, Szvétakétu? Eltűnik, mint ha sót teszel a vízbe, de ott az íze: mindenen átcsap az örök lehellet: az isten él, az isten A Te Lelked: ez a valóság, melynek nincs halála, ez a mindenség, ez a könnyü pára: Ez Vagy Te, Szvétakétu!"
Namond
2023. május 08. 13:45
"Igen, az emberek egy része olyasmi, mint az AI, csak nem mesterséges" Nem egészen így van. A propaganda (és a reklám) az, ami mesterségesen AI-t csinál az emberek egy részéből, Pavlovi reflexszerű indulatokból következő tetteket kiváltva belőlük.
NERbot
2023. május 08. 11:51
Imádom, amikor önjelölt polihisztorok megszakértik a világ működését a Facebookon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!