Muszáj pár dolgot tisztázni

2023. április 14. 15:54

Egy jogállamban nem petíciók fogják eldönteni, hogy letöltendő börtönbüntetést kap-e a vadász.

2023. április 14. 15:54
null
Jászberényi Sándor
Facebook

„Kedves olvasók,

nem szeretnék belevájkálni a nemzeti felháborodásba, amit a svájci nyomkövetős farkas kilövése generált, de muszáj pár dolgot tisztázni.

1. A vadász, aki kilőtte a farkast össze-vissza beszél.

Egy fokozottan védett fajba tartozó állatot lőtt ki.

Érvényes vadászvizsgával senki sem hivatkozhat arra, hogy nem ismerte fel.

Ha erre hivatkozik ugyanis, akkor beismeri, hogy valójában nem ismeri a fajokat, amik előfordulhatnak erdeinkben (tehát alkalmatlan vadásznak), másrészt azokat a hatósági szerveket is felelőssé teszi, akik kiadták neki az engedélyeket.

Annak kiderítése azonban, hogy pontosan mi történt, a hatóságok feladata.

2. Egy jogállamban nem petíciók fogják eldönteni, hogy letöltendő börtönbüntetést kap-e a vadász,

ez ugyanis a bíróság privilégiuma.

Bárki, aki ilyet követel nem hisz a jogállamban, a bírósági eljárásban. A lincselést preferálja, érzelmi alapon.

Érdemes lenne elgondolkozni azon, hogy bárki szeretné-e, hogy ne a vonatkozó törvények (PTK, BTK) szerint ítéljék meg, hanem érzelmi alapon a közösségi média használói.

Nem tudom elképzelni, hogy épeszű ember erre igennel felelne.

3. A vadászokat gyűlölni, úgy gondolni, hogy mindegyik valami beteg vágytól vezetve lő ki állatokat szintén irracionális viselkedés. A vadgazdálkodás tudomány.

Ha tetszik, ha nem, ha az ember olyan szinten formálta a saját képére az egész természetet (pl. a ragadozók kilövésével), hogy amennyiben nem szabályozza a vadállományt, úgy nagyon hamar összeomolhat, kihatva a mezőgazdaságra.

Be lehet tiltani a vadászatot persze, ennek demokratikus módja a népszavazás, ezzel azonban az a probléma, hogy nem a romantikus ősvadont hagynánk élni, hanem egy rendszert, ami már nem működik magában, mert ezer éven keresztül irtottuk ki az önszabályozó rendszereit.

Valóban gyomorforgató néhány vadásztársaság gyakorlata, hogy

vendégvadászatok alkalmával egyszerre lőnek ki rengeteg állatot, de ha túlszaporodik a vadállomány, akkor a túlszaporulat meg fogja látogatni a városainkat, házainkat. Ez a találkozás pedig nem feltétlenül lenne minden esetben kellemes, lásd a medvék problémáját Erdélyben.

Arra kérnék mindenkit, aki égető vágyat érez arra, hogy megossza gondolatait a magyar vadgazdálkodásról a vadászokról, hogy nézzen utána a tényeknek előtte.

Az a helyzet ugyanis, hogy egy idióta miatt nem jó ha általánosítunk.

(Egyébként én is gyászolom a farkast, szégyenteljesnek tartom, hogy ez az egész megtörtént)”

***

Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jinx
2023. április 15. 08:42
Stimmel, kivéve a részt a természet önszabályozó rendszereiről, az egy mítosz. Átmeneti (emberöltőn túlmutató, de akkor is átmeneti) egyensúlyi pontok és radikális átrendeződések vannak. Úgyhogy ha tetszik egy terület jelenlegi állapota, meg kell próbálni menedzselni, mert magától, emberi jelenlét és beavatkozás nélkül is átalakul idővel.
Gyugyesz
2023. április 15. 03:18
Magyarországon nincs vadgazdálkodás. Szabadrablás van. Az eltűnt farkas esete csak a jéghegy csúcsa. Nagyon sok erdő is csak papíron létezik még. Ezt meg erdőgazdálkodásnak hívják. Én szabadrablásnak.
zuriktodor
2023. április 14. 23:31
Nem hittem volna, hogy valaha egyet fogok érteni Allahuakhbar Sándorral, de most teljesen igaza van.
kovalski
2023. április 14. 20:40
Miért Öl Gyilkol ?Nagyon bátor száz méterekről lesböl kilőni egy farkast ez igen ez teljesítmény és a haverjainak mutogatja telon a lelőtt prédát mekkora egy fasz! Mint a Stohl buci a kilőtt állatok tetemei felett fotózkodik vigyorog de Ő tiszteli a vadat ja a halott állatot tiszteli ,baszki mekkora barom. Ez egy szimpla gyilkos aki az állatokon éli ki a gyilkos ösztöneit !Beteg állat csak a vadász puskája ad neki hatalmat amit el süt és beleélvez a terepszínű nadrágjába!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!