Hogyan bukott meg a Greta Thunberg-féle zöldkommunizmus?

2023. január 16. 19:06

A klímapolitikát konzervatív alapon vissza kell foglalni.

2023. január 16. 19:06
null
Constantinovits Milán
Mandiner

Tragikomikus iszapbirkózásba fulladt a legutóbbi klímatüntetés Greta Thunberggel. A burleszkbe beillő jelenetsor önmagában nem volna érdekes, ugyanakkor jól szimbolizálja a zöldradikalizmus jelen helyzetét. Na de hogyan is ragadt mocsárba a klímaügy?

Emlékezetes, Greta forradalmi viharossággal robbant a köztudatba. Felbukkanásakor globális mozgalmat indított, noha már akkor 

megkérdőjelezhetőnek látszott őszintesége, önzetlensége és főképp eredetisége. 

Ahogy később be is bizonyosodott, az ökofundamentalisták gondosan megkomponálták a karakterét. Személye ugyanis alkalmasnak tűnt a zöld ügyek mögé rejtett társadalomformáló szándékok képviselésére is. És mint ismert, Greta több helyen a társadalmi rend megváltoztatásáért is síkra szállt, klímaharcos csomagolásban már-már anarchikus politikai üzeneteket közvetített. 

Greta működésének első szakaszát a látványos gesztusok és médiakompatibilis akciók sora fémjelezte. Ujjrázó felszólalás a klímacsúcson, beolvasás a világ vezető hatalmainak, utcai tüntetések a világkereskedelmi központokban. Fellépését a hatvanas évekbeli újbaloldal „How dare you?” világfelforgató ereje hatotta át, noha mögötte a Cohn-Bendit-nemzedékkel szemben sterilen kimódolt és megvalósított marketingkampány állt.

Így vált lassan Greta Thunberg a gyermekarcú klímabálvánnyá.

A gyermekekhez társított ártatlanság, eredendő jóindulat és naiv tabudöntés szimbólumává, akivel a jó ügyért könnyű szívvel lehet azonosulni. Végre valaki ugye, aki kimondja azt, amire mi, a felnőtt nemzedék szégyenszemre nem vagyunk képesek.

A látványos világkampány azonban lassan kifulladt, a zöldradikálisok által kihasznált Greta megmaradt egy fanatikus réteg klímamessiásának.

A jó szándékú, környezetért aggódó, többmilliós rajongótábor fokozatosan erodálódott, és egyre többen ébredtek rá a jól hangzó szólamok mögötti fogalmi-értékrendi ürességre. Valós előrelépés eközben nem történt, az atomenergia-utálatot felülírták a realitások, Németország nagyon helyesen például épp változtatni látszik esztelen antiatom politikáján. 

Gretával és kampánycsapatával

az egész ortodox klímaaktivizmus végzetesen félresiklott,

már amennyiben megengedjük a feltételezést, hogy eleve nem indult el teljesen téves irányba. A Greta-propagandisták történelmi bűne, hogy az öncélú zöldradikalizmus oltárán feláldoztak egy jövőnket meghatározó, túlélésünkről döntő kihívást. 

Mindezek tükrében konzervatív feladat maradt a zöldpolitika visszafoglalása, és jó hír, hogy erre már hazánkban is történtek ígéretes lépések.

Nyitókép: Andy Buchanan/AFP

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ted NER-Killer
2023. január 19. 18:36
Az igazi kérdés ez: Hogyan és milyen hamar bukik el az embereiség, ha ignorálja a Greta Thunberg-féle "zöldkommunizmust"... By the way... A "zöldkommunizmus" - mint "defníció" -, nyilvánvalóan úgy hazugság, ahogy van... (Egy ótvaros Mandiner hazugság...) Csak, hogy világos legyen: Az emberiség LÉTE itt a tét, semmi több... Ezt a "tétet" dobta szemétre a Mandiner. Amiként azt a NER, és a többi alja-"szervezet" is teszi...
Újjáélesztett Dodó
2023. január 18. 11:06
Igen, Greta Thunberg találta a ki a klímaváltozást, ha őt megnevelnék, akkor minden problémánk megszűnne. Természetesen senki mással nem kell foglalkozni a kérdésben, kizárólag azzal, hogy ő mit mondott, vagy tett. Hiszen nekünk, többieknek semmi dolgunk ezzel, hisz mi tudjuk, hogy minden a legnagyobb rendben van. A Klímapolitikai intézet oldalán semmi írást nem találtam, ami pl. a klímaváltozás okairól le merne írni bármit is. Az is következetes és téves, hogy ez az "újságíró" is úgy ír, mintha csak a klímaváltozás lenne probléma, s nem egy csomó más terület is. Mindezeknek van egy közös oka ám, amit már régóta írnak, pl. Lietaer, vagy Gyulai Iván, de erről persze nem kell tájékoztatni a szavazókat, mert még aggódnának. Esetleg megremegne a hitük a végtelen gazdasági növekedésben, amit a Fidesz is ugyanúgy kiszolgál, és igen, ez a gazdasági modell az, ami a bolygót kicsit legyalulja. Erről kéne beszélni, ehhez kéne bátorság, hogy ezt meg tudjuk változtatni. Nem így alakul, marad a Deep adaptation. A csatát meg lehet nyerni a természet ellen, de a háborút nem, majd elszámol ez az ember is a lelkiismeretével, ha a gyereke rákérdez az utolsó tábortűznél.
dezilluzionista
2023. január 17. 13:44
ZöldfordulatnélkülNINCSJÖVŐ.
fado
2023. január 17. 12:02
Ezer rohamrendőrnek hat napjába telt Greta Thunberg akciójának felszámolása Legalább 150 ember megsérült. Profik na.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!