Az USA kétfrontos háborúja Kínával és Oroszországgal

2021. december 07. 11:55

A Ronald Reagan Intézet felméréséből az derül ki, hogy ma az amerikaiak többsége Kínát, és nem Oroszországot tekinti az Egyesült Államok legfőbb fenyegetésének.

2021. december 07. 11:55
null
Erbszt Adrienn
Facebook

„Úgy tűnik nehéz fába vágta a fejszéjét Washington, két hatalmas, ágaiban szorosan összefonódott példányt sodort elé az élet. Ráadásul, mint erdőgazda, még ő is a felelős ezért a duplán kemény falatért, hiszen ő nevelte ki és hagyta összeborulni kertje két leghatalmasabb „csemetéjét”. Ahogy figyeljük az eseményeket a világban, s az egyre feszültebb kapcsolatokat az Egyesült Államok és Kína, illetve az USA és Oroszország közt, mindemellett az egyre szervezettebben kialakuló orosz-kínai szövetséget, az lehet a benyomásunk, hogy ami zajlik a világhatalmi színtéren, az egy szervezett, kétfrontos háború az Egyesült Államok hegemóniája ellen. Mindezt mi sem bizonyítja jobban, mint az orosz külügyminiszter nyilatkozata amerikai kollégájával történt megbeszélése után. Lavrov így fogalmazott: »Az a célja a Nyugatnak, hogy bármilyen áron megőrizze hegemóniáját, szembe megy a történelem objektív folyamataival, hiszen ott van Kína, India, Brazília, de vannak feltörekvő erők Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában is. Formálódik a multipoláris világrend, ahol több gazdasági, politikai és pénzügyi erőtér létezik egyszerre. Aki ezt az objektív tendenciát nem veszi figyelembe, szembe megy a történelem természetes irányával.« Kemény szavak, a történelem pedig valóban előttünk formálja most nagy erőkkel a világot.

Mára az Egyesült Államok és mögötte Nagy-Britannia is komoly hátrányokat szerzett az ázsiai, európai és afrikai kontinensen a felnövekvő Kelettel szemben. Az orosz-kínai stratégia valószínűleg a szerteágazó, multilaterális támadást választotta – ahogyan az nagyhatalmi ambíciókat dédelgető államokhoz illik is - s ketten erre a többsíkú jelenlétre képesek is, hiszen mindkettő rendelkezik részleges nagyhatalmi potenciálokkal, s összeadva rendkívül hatékonnyá teszik egymást.

Ma Ázsiában már kész a kínai és orosz katonaság összedolgozni, ha esetleg háborúra kerülne sor az Indo-csendes-óceáni térségben az Egyesült Államoknak elképzelhető, hogy már a kettővel együtt kellene szembe szállnia, úgy hogy a földrajzi előny egyértelműen Oroszország és Kína oldalán áll. Ki állhatna ténylegesen Washington mellé? Japán, Ausztrália és Dél-Korea feltételezhetően muszáj lenne, na de egy olyan nagyhatalom, mint India már kétséges. Hiszen Delhi számára Kína ugyan komoly regionális és globális vetélytárs, ám Oroszország már ennyire nem beskatulyázható.

Mindenesetre a Ronald Reagan Intézet felméréséből az derül ki, hogy ma az amerikaiak többsége Kínát, és nem Oroszországot vagy bármely más országot tekinti az Egyesült Államok legfőbb fenyegetésének. Számokban nézve a megkérdezettek 52%-ka nevezte Kínát a legnagyobb veszélyforrásnak és csak 14%-kuk mondta Oroszországot. 2018-ban ugyanerre a kérdésre csak 21% adta válaszként meg Kínát, Oroszországot pedig 30%. Ráadásul ugyanebben a felmérésben az amerikaiak 71%-ka nyilatkozott úgy, hogy aggódik egy esetleges háború miatt is Kína és az USA közt (demokraták 66%-a és a republikánusok 79%-a).

Az elmúlt két évtizedben az Egyesült Államok és Kína gazdasága szorosan összefonódott, s ez csak tovább bonyolítja a két ország között megnövekedett verseny miatt kialakult ellentéteket a stratégiai kérdésekben. A Pentagon, a napokban nyíltan beszélt róla, hogy az amerikai hadsereg megerősíti a Kínával és Oroszországgal szembeni bevetéseit és támaszpontjait, illetve azt is kijelentették, hogy az Egyesült Államok katonaságának legnagyobb prioritást élvező régiója az Indo-csendes-óceáni térség jelenleg. Nyilvánvaló, hogy az európai, nyugat-afrikai és közel-keleti pozíciói is fókuszban maradnak. Kína és Oroszország pedig vállt-vállnak vetve fognak küzdeni, amíg érdekeik ezt diktálják. Az év vége meglehetősen aktívvá sikerült a világpolitikában; G20 csúcstalálkozó Putyin és Hszi nélkül, Hszi és Biden tárgyalás, december 7-én telefonos konferenciát tart Biden és Putyin Ukrajna ügyében, majd jöhet a várva-várt Demokrácia Csúcstalálkozó. Ezek tükrében lesz még miről írni idén.”

Fotó: Erbszt Adrienn

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelikánkutyája
2021. december 07. 15:41
Szabadkőművesek, nem fenyegetnek, hanem lejárt a csendőr- órátok! Demokratikusan vegyétek tudomásul. (nem fogják)
Box Hill
2021. december 07. 15:03
Bármelyiktől is rettegnek most az usákok, maguknak köszönhetik a felépítésüket főellenségnek.
k.edi
2021. december 07. 14:27
Kétfrontos háború... hmm emlékeim szerint volt már olyan ország, aki kipróbálta, és nagyon nem jött be neki.... Bezzeg Amerika, neki tuti összejön, különösen hogy ilyen "gyenge" ellenfeleket választott....
briganti
2021. december 07. 14:25
Ha megenged kegyed egy kis kiegészítést. A "nem létező" már elhagyta az amerikai (akarom mondani new york-i) gazdatestet, mint fundamentumot és átcuccolt Pekingbe. Innentől kezdve a vén szaros egyedül van - nem mintha tudna róla -, és polgárháborúba taszíthatja az országát......valljuk be, ő sem tekintette annak soha. Mellesleg azért én a rókaszeművel is vigyáznék. Ők kibírnak ilyen állapotban még száz évet, az usákok meg már 10et sem. Ez az állandó ellenségkép keresés már csak egy agónia rángásai.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!