Ez az ár, amit az új gázvezetékért fizetünk

2021. október 02. 13:04

Szétverjük egy nemzet álmát az oroszoktól való függetlenedésről, és kitesszük a haragjuknak a területükön élő kisebbségeinket.

2021. október 02. 13:04
Jászberényi Sándor
Facebook

„Mialatt az ország az ellenzéki előválasztás eredményein csámcsog, ismét átcsúszott a radar alatt egy elég fajsúlyos külpolitikai döntés. Az már egyértelműen látszik, hogy a magyar külpolitikból a Kállay-kettős nemhogy kikopott, de a keleti-nyitás dokrtinájával gyakorlatilag fő csapásirányunk lett – a nagy kérdés nyilván az, hogy mit is fog pontosan nyerni ezzel Magyarország.

A hír, amiről beszélek, és ami szerintem egyáltalán nem kapott akkora nyilvánosságot, mint amennyire fajsúlyos, a következő: az orosz Gazprom október elsejétől leállította a gázszállítást Ukrajnán keresztül. A hír előzménye az, hogy ezt azután tette meg (felrúgva egyébként az érvényes szerződését az ukránokkal), hogy Magyarország aláírt egy szerződést az oroszokkal, melyben rögzítik, hogy a továbbiakban a Török Áramlat nevű gázvezetéken keresztül vásároljuk a gázt, kihagyva Ukrajnát.

Az új gáz útvonal Törökországon keresztül érkezik (innen a név), tehát úgy tűnhet a laikus olvasónak, hogy kóser üzletről van szó, hiszen a NATO szövetségesünk is része. Ennél távolabb azonban nem is lehetnénk a valóságtól.

Oroszország és Törökország viszonya kifejezetten ellentmondásos. Míg a különböző proxihadseregeik egymásnak feszülnek Szíriában és Líbiában, a fosszilis energiahordozók kérdésében Törökország maximálisan kiszolgálja Oroszországot. Tőle függ ugyanis. 2020-ban interjúztam Szinan Ülgen politikai elemzővel, aki többek között az EU-Török vámtárgyalásokat vezette, és aki a török külpolitikai csapásirányról azt mondta, gyakorlatilag a legfontosabb török külpolitikai törekvés az energetikai-függetlenedés, tekintve, hogy Törökországnak nem nagyon van kitermelhető gáz- illetve kőolajkészlete. A legnagyobb importőrük Oroszország, ahogyan Európa nagyrészének is.

Ez máris megmagyarázza a török beavatkozásokat a szíriai polgárháborúba (Észak-Szíriában található földgáz- és kőolaj) és a Líbiai polgárháborúban való részvételét. Mialatt azonban keleten saját forrást próbál biztosítani magának, nagyon elnéző Oroszországgal, ami a nyugat felé futó vezetékek ügyét illeti.

Önmagában persze nem lenne semmi probléma azzal, ha Magyarország más szerződéseket köt gázbeszállítóival, amennyiben pontosan tudjuk mit veszítünk illetve nyerünk vele. 

Meg is érkeztünk a probléma gyökeréhez. Az ára, amit az új szerződésért fizetni fogunk elég egyértelműen látszik. A hasznát nem nagyon látom, már, ha Vlagyimir Putyin buksisimogatását nem tartjuk annak.

Ukrajna 2014-óta próbál meg leszakadni az orosz érdekszférától, és közeledni Európa felé. Oroszország felségjelzés nélküli csapatokat küldött az országba, felfegyverezte az oroszajkú nacionalistákat, aminek eredményeképpen Kelet-Ukrajnában a jelen pillanatban is polgárháború zajlik, Oroszország pedig sikeresen annektálta a Krím-félszigetet.

Az oroszok szándéka Magyarország beléptetésével a 'Török Áramlatba' egyértelmű. A gázt fegyverként kívánják használni a rebellis kijevi kormányzat ellen. Eddig Kijev Magyarországtól tudott gázt vásárolni(visszafordított áramlású bázisokon keresztül) még abban az esetben is, ha az orosz politika éppen az energián keresztül próbálta kikényszeríteni akaratát. Erre többé nincs lehetőség.

Magyarország aktív segítségével Ukrajna energetikai szempontból elszigetelődött, és teljes mértékben kiszolgáltatódott az oroszoknak. Illúzióink ne legyenek, ők készek bármikor lekapcsolni a gázt, és az, hogy ennek mik a következményei a legkevésbé sem érdekli őket. Szerintem le is fogják kapcsolni, hogy térdrekényszerítsék a rebellis kijevi kormányt.

Az ár, amit mi ezért a húzásunkért fizetni fogunk a következő. Hátradőlve fogjuk nézni, ahogyan Nyugat-Ukrajna sötétbe borul, ahogyan fűtés nélkül halálra fagy majd egy csomó ember ott télen, tudva, hogy ezt mi tettük lehetővé. Az eddigi gázvezeték remekül működött, nincs igazából racionális indokunk, hogy átáltunk a Török Áramlatra, már azon kívül, hogy kiszolgáltuk az oroszokat.

Ha nem is érdekelnek minket az egyébként egyre kétségbeesettebb honvédő háborút folytató ukránok egy olyan hatalommal szemben, akiknek önkénykét mi is ötven évig élveztük, a Kárpátaljaiak miatt biztosan nem alhatunk nyugodtan. Ők ugyanis a mi vérünk, a mieink.

Ezt az árulásunkat az ukránok tökéletesen látják. Ne legyenek illúzióink, a haragjuknak a tárgya elsőkörben a kárpátaljai kisebbség lesz. Még, ha bele is bukik a kijevi rebellis kormány a télbe, és kapitulálnia kell a ruszkiknak, előtte még majd le fogják verni rajtunk, ahol tudják. Kárpátalján tudják.

Ez az ár, amit az új gázvezetékért fizetünk. Szétverjük egy nemzet álmát az oroszoktól való függetlenedésről, és kitesszük a haragjuknak a területükön élő kisebbségeinket.

Valaki mondja már el, hogy mit nyerünk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 174 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csallokoz
2021. október 05. 08:39
Sanyika! Olyan sötét vagy, hogy egy zsák korom világítótorony melletted :) Oroszország milliárdokat költött, hogy ne kelljen a megbízhatatlan Ukrajnán keresztül szállítania a gázt hozzánk és főleg Ny-Európába. Mára két vezeték is elkerüli Ukrajnát. Ezért az első dolgunk volt a direkt szállításra szerződni a Gazprommal, így megszabadulni az évi 3 mld USD tranzitdíjtól, és attól (!!!) hogy mi vegyük meg Ukrajnának is az orosz gázt, amit ténylegesen magánál tartott - olcsón megvásárolva tőlünk. Mindettől most megszabadultunk. Nota bene: a kárpátaljai magyarok helyzetét eddig se könnyítette meg Ukrajna, ahogy a korrektség pedig megkívánta volna.
orygabor
2021. október 05. 08:34
Micsoda ostoba írás! Szolgáltassuk ki magunkat egy latorállamnak, amelyik semmi hálát nem képes mutatni!!! Elékpesztő!
molnarat
2021. október 04. 14:49
Szerintem ezt nem mi döntöttük el hanem az oroszok. Az ukránok mégis mit gondolnak? Az oroszok északi és déli irányban is kiépítették azokat a vezetékeket, amelyen ki fogják őket kerülni, nyilván nem véletlenül. Az ukránok úgy jártak, mint az, aki miután seggbe rugdosta a medvét és végül kapott egy sallert az intenzív osztályon veri a nyálát.
Béna Géza
2021. október 04. 09:05
Héé! ezt az ukrajnának nevezet szart néhány mafiozonak hozták létre és rá teleptették az Európába irányuló gázvezetékre aminek a csapját a drága amerikai barátaink szabályozták volna, nem jött össze a Péter egy igazi huszár vágással megoldotta. Elnézést de elképzelhető hogy ukrajnában több magyar él mind amennyi ukrán veri a nyálát ugyan is még senki nem számolta meg őket, mindig csak a magyarokat számolják és kiderítik hogy mi kicsik vagyunk. Isten óvja az ellenségeinket!!! Hajrá Magyarok csak azért is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!