A Magyar Katolikus Püspöki Kar körleveléhez

2019. december 17. 07:24

A lakás, a megfelelő hajlék a gyereknevelés egyik elengedhetetlen feltétele.

2019. december 17. 07:24
Ferge Zsuzsa
Mérce

„Rosszak a családalapítás feltételei. Mindenek előtt: kevés a megfelelő lakás. 2019-ben csak az tud új vagy megfelelő régi lakáshoz jutni, akinek vagy sok, lehetőleg nagyon sok pénze van, vagy már van valamilyen lakása. Elfogadható áru, akár szociálisnak is nevezhető bérlakás alig épül, a mindenki számára elérhető szocpol támogatás megszűnt. Az új CSOK szegényeknek egyáltalán nem, másoknak nehezen hozzáférhető. Összege az 1-2 gyerekesek esetében rendkívül alacsony, néhány százezer forint. Egy jó városi lakáshoz még a 3 gyerekeseknek adható 10 (plusz esetleg még 10) millió is kevés egy. A falusi településeken igényelt támogatások megítélése előtt bonyolult településpolitikai meggondolásokra lenne szükség.

Sok a rossz lakás. A Habitat for Humanity szerint 1,5 millióan élnek olyan lakásban, amelyekkel olyan súlyos lakásminőségi problémák vannak, mint a zsúfoltság vagy az egészségre káros nedvesség. A lakás környezete struktúrafüggő, a szegények egészségtelenebb környezetben laknak.

A lakások fenntartása is keserves. A lakásbérletek többsége nagyon drága, a budapesti átlagos lakbér 160.000 Ft. A normatív, jogszerűen járó lakástámogatást a Fidesz-kormány megszüntette. A Habitat for Humanity Magyarországról szóló 2018. évi jelentése szerint Jelenleg nagyjából 1,4 millió háztartásnak (a háztartások harmadának) van valamilyen hitele, a háztartások legalább 13%-ának pedig 60 napon túli közműhátraléka, miközben 750 000 végrehajtási ügy van folyamatban az éves GDP 7%-ának az értékében. Az utolsó 3 évben tízezer, évente 3500 körüli kilakoltatás van. Ilyenkor a gyerekek átmeneti otthonba kerülnek, néhányan (adat nincs) hajléktalanná válhatnak, vagy a családból kiszakítva állami gondozásba kerülhetnek.

A lakás, a megfelelő hajlék a gyereknevelés egyik elengedhetetlen feltétele. Tisztelettel kérem a püspöki kart, hogy érzékeltesse az állammal, felelős a megfelelő és megfizethető lakás költségéért.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hotten Totta
2019. december 18. 17:16
A gyermekvállalás csökkenésének két oka van, mégpedig a nagyon olcsó és hatékony fogamzásgátlás elérhetősége, beleértve az abortuszt is. Valamint a gyermektizedelő halálos betegségek elleni hatékony védőoltások megjelenése. Kimutathatóan az 1970-es évektől csökken a gyereklétszám, és ennek nincs köze jövedelemhez, álláshoz, lakáshoz. Amíg a fogamzásgátlás alacsony hatékonyságú volt, az abortusz pedig illegális és veszélyes, addig mindig született elegendő gyermek még éhínség, háború, szegénység, lakástalanság esetén is. Pedig a népességben nagy számban haltak meg gyerekek betegség miatt, és fiatalok, középkorúak a háborúkban és népirtásokban. Ez ma is így van, csak körül kell nézni, ahol a fogamzásgátlás és védőoltások nem elterjedtek, elegendően sok gyerek születik. Az a tragédia, hogy a fogamzásgátlás pozitívumait az intelligensebb, tanultabb rasszok ismerték fel, és ők alkalmazzák teljeskörűen. Így az európai és észak-amerikai fehér, továbbá az ázsiai népesség önmagához és más rasszokhoz viszonyítva drasztikusan csökken.
Lolka-Bolka
2019. december 18. 01:48
ferge ... kapitalizmus van nem de bar.... PIAC ............most miert visitasz..... add oda alakasodat egy 22 tagu cigany csaladnak........ ja mi adjuk oda a ti kivansagotokra.... ez am a komcsi tempo........es ez a no egy etalon a szakmaba.......siralmas.ja a fizudat is szetlehet osztani az alkasz hommmleszeknek .........jarjatok peldaval kedveseim.
balsors
2019. december 17. 21:39
Régen az elvtársak "munkát-kenyeret" jelszavat skandáltak, mára a munka lekopott a jelszóból, csak a "kenyeret" követelés maradt.
péterx
2019. december 17. 18:51
Kívánságlistát mindenki tud csinálni, de az Európában egyik legmagasabb gazdasági növekedéssel a kormány fokról-fokra javít a helyzeten.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!