Kódex

2018. augusztus 06. 17:26

A szőlőterületek, amelyeket a Genfi-tó vagy a Garda-tó partján különleges tájképi értékként őriznek, a Balaton északi partján néhány év alatt kis híján megfeleződtek.

2018. augusztus 06. 17:26
Jásdi István
Jásdi István
Vendégszerző

Fiatal borász kollegákkal járjuk a csopaki Kis- és Nagyhegy, Paloznak és Lovas dűlőit. A „Csopaki Kódex” szőlő és bor-minőségbiztosítási rendszerében metszés után és ilyen tájt, szüret előtt, magunk ellenőrizzük, betartotta e mindenki saját, meglehetősen szigorú szabályainkat. Nem használt műtrágyát, rovar- és gyomirtó szert, rendesen művelte és nem terhelte túl az ültetvényeket.

Miután elvégeztük a dolgunkat, leülünk az Öreg-hegyi szőlő-beli teraszon és egy tavalyi Kódex-bor mellett elemezzük a látottakat. Az egyik szomszéd telken zsivaj, úszómedence csobogása. A szőlőhegyen nem szabad medencét építeni. Fürdésre ott van a tó, a kánikulában párolgó medence a szőlő gomba betegségeinek melegágya. A medence szomszédságában idén nem szüretelnek.

A tulajdonost tavaly felszólították, hogy számolja fel az engedély nélkül létesített medencét. Védi a szőlőhegyet a Balaton-törvény meg a termőföldről szóló is. Az illetékes hatóságok annak rendje és módja szerint ellenőrizték, hogy végrehajtotta-e a határozatot. A vizitálók már csak virágzó rózsakertet találtak a helyén. Most ennek a helyén fürdenek a gyerkőcök.

Tudja mindenki errefelé, mi történik ilyenkor. Így épülnek gazdasági épületek, amelyek pincéjében soha nem forrt a must, így létesítenek a hatósági ellenőrzés idejére a gazdasági épületeket igazoló szőlő-ültetvényeket. Az önkormányzatok, a Kormányhivatal, a Földhivatal, a Hegybíró kiadja az engedélyt, és a továbbiak állítólag nem rájuk tartoznak. Illetve az Önkormányzat szerint a Földhivatalra, a Földhivatal szerint a Hegybíróra és így tovább. Minden hivatalban munkatársak, hatáskör, hatalom, térképek, számítógépes nyilvántartások, légi felvételek. A szőlőterületek, amelyeket a Genfi-tó vagy a Garda-tó partján különleges tájképi értékként őriznek,

a Balaton északi partján néhány év alatt kis híján megfeleződtek.

Egy hektár Balatonra néző szőlőt manapság már százmillió fölött árulnak. Engedélyezett gazdasági épülettel drágábban. Szőlőtermelőnek ennyi pénze nem lehet. A hatóságok persze pontosan tudják, hogy a gazdasági épületre kiadott engedély birtokosa nem szüretel majd szőlőt, nem szűr soha bort belőle. Ez az, amihez állítólag nincsen közük. Avval is tisztában vannak, hogy a tóra néző telek ára kvázi építési területként ötször, tízszer magasabb, mint jó minőségű szőlőtermő telekként. A közreműködő ügyvédek több évtizedes rutinnal elmagyarázzák, hogyan megy ez errefelé. A hatóságok nagyvonalú engedélyeikkel hozzájárulnak ahhoz, hogy eladó és vevő együttesen, adózás nélkül gazdagodjon és ahhoz is, hogy az első osztályú szőlőterületből gyep legyen és úszómedence, a szőlőhegyből egymásba érő újgazdag villák telepe.

A kényes ökológiai egyensúlyú Balatonból végül arc nélküli, érdektelen lakótelep válik és leértékelődik minden, ami errefelé értékes. Leértékelődnek idővel az ügyesbe’ épült házak is. Hasonló helyzetről számolnak be a RizlinGeneráció füredi és a Balatoni Kör badacsonyi, Szent György-hegyi gazdái.

Borozunk és nézzük a tó párás felszínét. A késő Kádár-kor lelke lebeg a vizek fölött?

Nincs mit tenni? Ez lenne a piac törvénye? Vagy lehet, hogy az ügyvédek, hatóságaink, vevők és eladók ezrei a BTK szabályaiba ütköző cselekmények közreműködő részesei? Majdnem minden évek óta elhanyagolt vagy már kivágott szőlőterület építkező vevőre vár.

Mi nem akarunk ebbe az üzletbe beszállni.

Műveljük a szőlőt, küzdünk az elemekkel, készülünk a szüretre és bejelentkeztünk a miniszterhez.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mo ching
2018. augusztus 06. 22:49
Ne feledjük el, hogy pont a szocik alatt adtak eu-s támogatást a szőlő kivágására! Aki pedig nem permetezi, trágyázza a növényeit, annak megeszik a termését az élősködők, meg a gombák. Főleg az ideihez hasonló csapadékos években.
kortárs
2018. augusztus 06. 22:40
Jásdi! Mehetsz te a miniszterhez, te sem kapálsz már, csak a napszámosaid! A szőlő nem való ide a Balatonhoz, már nem dolgozni, hanem pihenni jönnek ide az emberek. Nem szőlőből, hanem turizmusból élnek egyre többen. De ha ügyes vagy, egy kis plusz támogarást ki tudsz majd sírni. :)
__Y__
2018. augusztus 06. 21:29
Nincs ebben semmi meglepő, hogy így megcsappant a szőlőültetvények száma, és elárulom, hogy köze nincs a medencékhez. Van ugyanis egy kártevő, úgy hívják, hogy amerikai szőlőkabóca, ez egy vektorfaj, a szőlő aranyszínű sárgaság betegséget terjeszti, amely mérhetetlen károkat okozott az elmúlt években. "Nem használt műtrágyát, rovar- és gyomirtó szert." Ez itt a probléma. A kártevő ellen ugyanis erre kifejlesztett kémiai inszekticidekkel védekezni kell!
Rasdi
2018. augusztus 06. 21:19
Biztos, hogy a mai embereknek büdös a fizikai munka, főleg ha mezőgazdasági, olyan "parasztos". Világéletemben városi ember voltam, legalább harmad-negyedgenerációs városi. Aztán ezelőtt több mint 40 évvel 29 évesen itt jártunk egy ismerősnél látogatóban, majd nem messze tőlük megvettünk egy éppen eladó zártkerti szőlőt, romos pincével és a II. vh-ban lerombolt présház maradékaival. Mostanra "helyreállítás" hivatkozással egy szvsz kellemes szőlőhegyi nyaraló lett belőle. Könyvből tanultam mit hogyan kell csinálni, metszés, permetezés stb. Mintegy 20 évvel ezelőtt a régi szőlő helyére újat telepítettem. Persze segítség akad. A szüret azután "népünnepély", pontosabban hangulatos program most már a fiam baráti körének családostól. Szerencsére kicsi darab, így a hatóságok nagyon bölcsek, és nem foglalkoznak vele, hogy milyen fajtát ültettem, mikor mivel permetezek stb. De bővíteni Isten ments, mert akkor jönnek, és kezdhetek adminisztrálni. Viszont azok, akik korábban is hasonlóan "működtek" itt, lassan kihaltak, és a következő generációt már nem tudja ez lekötni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!