A hódoltság „multikulturalizmusáról”

2018. július 30. 13:13

Vágó Istvánt emlékeztetjük: helyrehozhatatlanul tette tönkre a magyarságot az a 150 év a török pusztítás miatt.

2018. július 30. 13:13
Trombitás Kristóf
Trombitás Kristóf
Mandiner

Vágó István azt írja: „Emlékeztetem a tusványosi szónokot, hogy volt, amikor nem sikerült elkerülnünk »a multikulturalizmust, bár jogunk volt megvédeni a határokat, a piacokat, a keresztény kultúrát és elutasítani a bevándorlást«. 150 évig volt hazánkban iszlám világ, mégis megmaradt a kultúránk, nyelvünk, többségi vallásunk. Na jó, a gasztronómiánk kicsit átvett abból a világból, de az sem vált kárunkra. A nálunk maradt törökök zöméből pedig magyar lett. Jó magyar”.

Nos, Eperjessy Kálmán jegyzi meg A települési rend bomlása című írásában, hogy még a II. József idejében rajzolt térképek is hemzsegnek az elpusztult falvak, várak és templomok jelzéseitől, egy 1699-ben készült térképen pedig a készítő tízféle jelkulcsot volt kénytelen használni, hogy a rombolás különféle típusait megfelelően ábrázolhassa.

Bács megye, amely a törökök előtt 5 várral, 16 mezővárossal és 213 községgel bírt, szinte teljesen lakatlan lett. A Dunántúlon százszámra lettek a földdel egyenlővé évszázados települések. Nem elfoglalás, hanem letarolás volt, amely népességvesztés egyébként Trianonnak is megágyazott.

A törököket megelőzően az Alföldön 2-3 kilométerenként követték egymást – az egyébként jellemzően magyar – falvak. Ma ennek a településszerkezetnek nyomát sem találjuk. A mai napig nem jutott el elegendő hatásfokkal az emberekhez, hogy milyen helyrehozhatatlanul tette tönkre a magyarságot az a 150 év, éspedig a török pusztítás miatt.

Vágó István ezt a szenvedését és alles zusammen nemzeti nagylétünk sírásóját, az oszmán megszállást relativizálja.

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
picur3ka
2018. július 31. 22:20
https://www.youtube.com/watch?v=Uj8J62BqRMo
kingsjewel
2018. július 31. 21:45
Igaz, ahogy írtad, csak a Dzsingisz utáni harmadik generáció idején tudott ellenük bárki is komolyabb győzelmet aratni. Időben Khalji uralkodása körülbelül oda is tehető. (1296-1316) De azért akkoriban a mongolok még mindig a fénykorukat élték. Hogy Dzsingisz Kánnal hogy bírt volt a Delhi Szultanátus, ha akkor él, az nagyon jó kérdés.
dr.ótos
2018. július 31. 16:37
Ha egy specifikus témaválasztás, a hódoltsági népességcsökkenés kapcsán valakinek csak a habsburgok jutnak az eszébe-s ügyesen elhallgatják a népír(ta)tó Porta pénzen kuruckodó honfitársainkról szóló korábbi dicshimnuszaikat,akkor azt kell mondjam,ügyes.Csak gusztustalan. KIRÁLYSÁGOT !
Hentesli
2018. július 31. 11:18
Valahol olvastam: Mohács előtt az 5 millió magyarországinak 80%-a volt magyar,Mire kiűzték a 6 milliós ország 32%-a beszélt magyarul - ezt nem lehet kiheverni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!