A rendszertől büdösödik a börtön

2017. november 26. 09:50

A mind több, egyre hosszabb időre elítélt fogvatartott jogait megnyirbálják, és izolálják őket a külvilágtól. Mindez nem csak nekik, de a társadalomnak is fájni fog.

2017. november 26. 09:50
Zádori Zsolt
Mérce

„Az 1990-es rendszerváltás után professzionalizálódott a börtönügy. A fülkeforradalom azonban ezt a területet sem kíméli, illiberális fordulat történik itt is: a mind több, egyre hosszabb időre elítélt fogvatartott jogait megnyirbálják, és izolálják őket a külvilágtól. Mindez nem csak nekik, de a társadalomnak is fájni fog.

»Nem ismer valaki egy országot, amíg nem látta belülről annak börtöneit. Egy országot nem arról kell megítélni, hogy miképpen bánik a legmagasabb rendű polgáraival, hanem hogy miképpen bánik a legalacsonyabb sorban lévőkkel« – írta Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök és szabadságharcos, aki maga is »rácsok mögött ismerkedett intenzíven az országával« 1962 és 1990 között. De ez a fontos felismerés nem csak az ő kiváltsága volt. A XIX. század óta köztudomású, hogy börtönök állapota olyan, mint a társadalomé, a börtönkörülmények és -rezsimek pedig leginkább az állam, illetve az állampolgárok viszonyáról mondanak sokat. A Magyarországon véghez vitt illiberális fordulat tehát szükségszerűen együtt jár a börtönviszonyok karakteres átalakításával.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Negue
2017. november 27. 00:26
"A mind több, egyre hosszabb időre elítélt fogvatartott jogait megnyirbálják, és izolálják őket a külvilágtól." Aha. Egyre rövidebb ideig kellene a köztörvényes visszaesőket fogvatartani, és mondjuk arra a rövidke időre, a Hotel Waldorf Astoriában elhelyezni. Nelson Mandela sem egészen erre gondolt. Az biztos.
áfonya
2017. november 26. 21:04
Köpő fal...... https://kephost.com/image/Ebjn
áfonya
2017. november 26. 20:45
Mondom hogy nem lesz.... https://kephost.com/image/EbhU
Peter8811
2017. november 26. 17:10
Szerintem meg, a nyugdíjas lehelettől büdösödik a Vóna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!