Úgyis ide jönnek? Az önfeladás retorikája

2017. november 28. 10:40

Az „úgyis idejönnek” és az „úgysem lehet tenni semmit” nem csak önfeladó, de cinikus szöveg is. Kiérződik belőle az, hogy aki mondja, leginkább saját maga nem akar tenni semmit.

2017. november 28. 10:40
Szilvay Gergely
Mandiner

„Európa migrációs kontinens, sem határok, sem kerítések nem fogják megakadályozni a menekülteket, hogy ide jöjjenek”mondta Tanja Fajon szlovén európai parlamenti képviselő, az európai Szocialisták és Demokraták képviselőcsoport alelnöke (képünkön) az M1 aktuális csatornának adott nyilatkozatában, amelyben arról is beszélt, hogy nacionalista és populista retorikának tartja a migráció és a terrorizmus összekapcsolását. 

Magyarán: tárjuk szét a karunkat, úgysem tehetünk semmit.

Van még pár terület, ahol ez bevett retorika a baloldalon.

Abortusz: felesleges körültekintőbben szabályozni, akkor aki el akarja végeztetni, külföldre fog menni.

Eutanázia: felesleges tiltani, hiszen aki meg akar halni, akkor majd külföldön igényli a „beavatkozást”.

Drog: jobb lenne liberalizálni, aki akar, elmegy érte külföldre vagy nem érdekli a törvény. Plusz: viszont külföldre csak a tehetősebbek tudnak menni, így mindegyik esetében nem csak hogy engedni kell, hanem esetleg még államilag támogatni is, hogy a szegények is „hozzáférjenek”.

Nagyjából így néz ki a balos retorika érvelési váza. Érdekes mód vannak területek, ahol ez az automatizmus, ami a kényes területek esetleges lazább külföldi szabályozásaira apellál, nem működik. Ilyen a fegyvertartás. Persze a közelben nincsenek kis európai Texasok, de ha lennének sem jutna eszébe a baloldalnak a fenti érvelési séma: hogy a szomszédban úgyis lehet, akkor majd átjönnek vagy vesznek ott, aki fegyvert akar, úgysem állíthatja meg holmi törvény. 

A szlovén képviselőnő vállvonogatása önfeladás: úgysem tudunk csinálni semmit, hát osszuk el őket.

Mintha a mozgás és munkavállalás szabadságát hirdető EU-n belül oly könnyen el tudnánk osztogatni migránsokat, akik majd szépen ott maradnak, ahová tesszük őket, erről híresek. Ha a bevándorlást nem tudjuk megállítani, akkor vajon miért gondolja Tanja Fajon, hogy az EU-n belül röghöz tudjuk kötni az ide érkezetteket? De erről már számtalanszor írtunk. 

A határkerítés amúgy igenis sikeres, lehet hogy nem az egész EU, de Magyarország számára mindenképp. S vajon miért tervez szigorítást Ausztria és még jó pár állam? 

Nem igaz, hogy nem lehet tenni semmit. És szánalmas, amikor egy szocialista realistább akar lenni a realistáknál. Akik elindulnak, hogy ide jöjjenek, úgy gondolják, ők tudnak tenni valamit legalább magukért és a családjukért. Mi meg ülünk, és széttárjuk a karunkat? Hová lett a legendás nyugati kreativitás, problémamegoldó képesség? 

Az „úgyis idejönnek” és az „úgysem lehet tenni semmit” nem csak önfeladó, de cinikus szöveg is.

Kiérződik belőle az, hogy aki mondja, leginkább saját maga nem akar tenni semmit. A szélbalos körök például azért örülnek a migrációnak és azért nem akarnak tenni ellene semmit, mert az majd felforgatja a rothadó, elnyomó, fehér, kapitalista nyugatot. Amit ők amúgy is fel akarnak forgatni. A szlovén képviselőnő most épp tett egy szívességet ezeknek a köröknek. 

És kérdés, mit mond majd a szlovén szoci elvtársnő, ha már elegen ide jöttek és alapjaiban forgatják fel a mindennapokat? Akkor majd elégedetten hátradől, hogy a múlt, az most már végleg el lett törölve?

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
br-o
2017. november 29. 09:01
"War bride" jelenség. Egyidős az emberiséggel.
smarton
2017. november 29. 07:07
Üdítő Szilvay cikkeit olvasni ebben a mocskos világban.
kaltran
2017. november 28. 23:30
A megoldás ("tevés") kézenfekvő. Be kell tiltani Európában az iszlámot! Ha drága kedves vallásukat nem tudják gyakorolni, miután idejönnek - akkor nem fognak idejönni. Pont. Régen a keresztény egyházakon belül (!) is meghatározták, mely felekezetnek NEM nézhet templomkapuja főtérre, fő útra. Nem értem mit udvariaskodunk annyit a mecsetekkel és a muszlim vallással, mikor pl. Japánba muszlim be nem teheti a lábát. Ők tudhatnak valamit! Japán kirekeszt? Igen és jól teszi. Kirekeszti azt - ami elpusztíthatja.
Autofocus
2017. november 28. 23:07
Az irracionális orbánfóbia kimaxolása az a ballib attitűd amikor bármelyik bokorugró migirit csak azért ölelné a kebelére az elnyomott világforradalmár, hogy a patás ellenpólusaként határozhassa meg az identitását. Csakhogy mert ezzel bármely közéleti vitában 99%-ban ab ovo elveszíti a mondanivalója érvényességét. Egyébként meg: Szilvay for prezident! :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!