Trianon minden rossznak az emblémája, ami velünk történt

2017. október 04. 13:28

Trianon nevet adott számtalan más frusztrációnak. A múltkor jöttem be a reptérről taxival, kérdezte a taxis, hogy honnan jöttem. Válaszoltam, hogy Párizsból, egy konferenciáról. Erre az első két mondatban azonnal elkezdett trianonozni. Interjú.

2017. október 04. 13:28
Ablonczy Balász
888

„Trianon az egyik nagy kísértet. Szerinted hogyan vált először Trianonból egy kimondhatatlan, elhallgatott dolog, majd a rendszerváltás után rögtön valami, amit »szégyellni kell«, amiről »nem illik beszélni«? Hogyan lett például a jobboldalon való gúnyolódás egyik fő toposza?

Nincs kész válaszom. A Kádár-korszakban az abszolút tabu ’56 volt. Ez ugye Kádár személyes ügye. Utolsó beszédében – amelyből Kornis Mihály drámát is írt – egyszer sem mondja ki Nagy Imre nevét. Csak azt, hogy »az ember, akit kivégeztek«. ’56 mellett persze voltak kisebb tabuk. Ez a »mi történt '45-ben«, »az orosz katonák mit csináltak«, és bizonyos értelemben Trianon is ezek közé a minor tabuk közé tartozott. Mert onnan azért két lépésben el lehetett jutni a nemzeti szuverenitásig, és el lehetett jutni odáig, hogy »de miért is vannak itt az oroszok«? Az pedig megint ’56-hoz ért volna vissza. Ahhoz pedig semmiképp nem lehetett hozzányúlni. Részben a rendszer logikája, részben pedig – úgy gondolom –, hogy Kádár személyes meggyőződése miatt. Másfelől viszont Trianon nevet adott számtalan más frusztrációnak. A múltkor jöttem be a reptérről taxival, kérdezte a taxis, hogy honnan jöttem. Válaszoltam, hogy Párizsból, egy konferenciáról. Erre az első két mondatban azonnal elkezdett trianonozni, majd a harmadik mondatban már arról volt szó, hogy egyébként szar ez a taxióra, ne kártyával fizessek, mert akkor a pénz nagyon sokára jut el hozzá, és egyébként a felesége is elvált tőle és vitte magával a konyhabútort.

Trianon traumatológia lett.

Trianon minden rossznak az emblémája, ami velünk történt.

Trianont egy átlagember úgy fordítja le a maga nyelvére, hogy kib888sztak velünk, megcsonkították Magyarországot és pont. Ebből jön minden rossz.

Én azért annyit tennék hozzá – és itt akkor rögtön kiderül, hogy én egy álruhás nemzeti liberális vagyok – , hogy néha érnek nagyon kellemes meglepetések is. Hiszek abban, hogy bizonyos határok között – bár nyilvánvalóan arról sosem lehet leszoktatni az embereket, hogy kidobják a csikket a piros lámpánál az ablakon, de –, bizonyos tudástranszferrel, bizonyos helyes tudás átadásával az ember jobbá tehető. Tudom, hogy ez elvetendő és ez egy utópia…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
stevebacsi
2017. október 06. 00:19
nem sok minden szorult ebbe a fazonba...nem tudom mi van a szíve helyén,de esze az nem nagyon van.... értelmetlen baromságokat mondogat...
Karvaly
2017. október 05. 08:03
Trianon egy feldolgozatlan trauma, ami Magyarországon kívül tabu, revizonista törekvés, a megtestesült nácizmus - szó sem eshet arról, hogy milyen méltánytalanságok történtek akkor, és történnek még ma is, ezért tüske minden magyar körme alatt. "De, kicsesztek velünk. Csak a kérdés jelenleg nem az, hogy 1920-ban igazságtalanul bántak-e velünk vagy sem? Mert igazságtalanul bántak. A kérdés jelenleg az, hogy lesz-e magyar nyelvű oktatás Ukrajnában? Mi lesz a marosvásárhelyi Katolikus Líceummal? Mit csinálunk, mit tud tenni Magyarország azokban a drámai helyzetekben, amelyekről egyébként nem nagyon beszélünk, és amelyekben a határon túli elitek se teljesítenek jól? Mi a helyzet az elvándorlással? Mi a helyzet a tragikus születési mutatókkal? Mi a helyzet az alkoholizmussal? Nagyon keveset beszélünk róla. Mi a helyzet azokkal a gyerekekkel, akiket a nagyanyjuk vagy éppen senki sem nevel fel Székelyföldön, mert a család évi 9 hónapot Magyarországon vagy éppen Nyugat-Európában dolgozik. Mikor lesz autonómia, hogyan lesz autonómia? Ezek azok a kérdések, amelyek jelenleg fontosak. Ezek „A” kérdések." De, pontosan jól írja le, ezeket kellene tenni, hogy a külhoni magyarság is megerősödhessen. Trianon egészen addig tabu lesz, míg nem lesz Magyarország a régi vezető hatalma, nagyon jó demográfiai mutatókkal, és erős gazdasággal.
Gregorius
2017. október 04. 22:26
A Nagyszüleim Trianon elől menekültek Pestre, elsők között voltak azok, akik Anyámmal hazautaztak, amikor "Erdély Visszatért". Én úgy nyolc éves voltam, amikor először voltam ott. Gyergyó és Kovászna változatlanul otthonosan magyar, de a többi területet a románok szisztematikusan betelepítették, ijesztően megváltozott. Marosvásárhely emlékeim szerint szinmagyar város volt ma már nem az....Gondolnunk kell rá, de túl kell tennünk magunkat Trianonon, mert már nem azt az Erdélyt kapnánk vissza, amit elvettek.
Akitlosz
2017. október 04. 22:01
"bár nyilvánvalóan arról sosem lehet leszoktatni az embereket, hogy kidobják a csikket a piros lámpánál az ablakon," Ahogyan az emberek 200 kilót sem tudnak lefogyni. Amire az emberek rá sem szoktak, arról törvényszerű, hogy leszoktatni sem lehet őket. Ablonczy talán le tudna szokni a heroinfogyasztásról?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!