Az Izrael-tabu

2017. augusztus 22. 12:40

Izraellel kapcsolatos kérdéseinkben jelen van a mai magyar társadalom alapkérdése, az utódállamokban élő magyarokhoz fűződő viszonyunk.

2017. augusztus 22. 12:40
György Péter
Népszava

„Attól tartok, ha továbbra is működik az Izrael-tabu, azaz bármiféle, a kortárs izraeli társadalom válságaival foglalkozó kritika láthatatlan marad, akkor egyszerűen kimaradunk korunk egyik megkerülhetetlen kérdésének megértésére tett kísérletekből, ami mindannyiunkat infantilizál, ha akarjuk, ha nem. Azaz, nem hat meg különösképp, hogy két, egyaránt a homogén nemzetállam abszurdumával elfoglalt miniszterelnök találkozik Budapesten: ez valóban megfelel a saját érdekeiknek, de ami a dolog lényegi részét illeti, azon semmit sem változtat. Izraellel kapcsolatos kérdéseinkben részben más okoknál fogva, de mégis jelen van a mai magyar társadalom alapkérdése - íme egy érzelmekkel teli fogalom -, az utódállamokban élő magyarokhoz fűződő viszonyunk.

Izraelről beszélni nem a magyar zsidók privilégiuma, akik amúgy Erdélyben is jól vannak, mert pontosan tudják, hogy ott mi veszett el. A jelenlegi magyar kormánypolitika a »határainkon kívül élő« magyarokat részben szavazatszerzéshez szükséges zsákmánynak tekinti, ami annál még mindig jobb, mintha valamiféle autentikus lét biodíszleteinek látná őket. A magyarul beszélő romák akkor lehetnek majd a nemzet részei, ha a kormányzat biztos lehet abban, hogy rájuk szavaznak.

Mindez tagadhatatlanul visszaköszön abban, ahogyan a miniszterelnök a zsidókat látja. Különös másoknak, magyarországi vallási közösségnek. Semmi másnak.

A program nélküli hatalmon maradásért folytatott közvélemény-kutatási politika, amely bárkit felhasznál, akit meg lehet venni, legyen az ultraortodoxia Jeruzsálemben, vagy liberális pártnak tűnő individuális túlélőgyakorlat Budapesten, jóvátehetetlen károkat okoz mindannyiunknak.

Izraelről tudni, az ott történteket érteni vágyni, egész egyszerűen identitásunk gazdagságának kérdése. Ha a magyar kormányfő meglát pár csudálatosan öltözött, azaz igazán echte zsidónak tűnő ortodox rabbit, s őket tekinti autentikus zsidóknak, és nekik ígéri meg, hogy megvédi a magyarországi zsidókat, ha antiszemitizmust tapasztalnának, akkor semmit nem akar tudni sem Izraelről, sem a világról, sem a magyar társadalomról. Épp annyira érdekli őt Izrael, mint Erdély, mert jól tudja, a mai magyar társadalmat sem érdekli egyik sem.

Holott mindkettőről tudnunk kellene, hacsak nem örülünk annak, hogy a trianoni határokra emelt kerítések, az iszonyatos és nevetséges falak mögé zártuk magunkat, azt remélve, hogy megúszhatjuk a valóságot, holott előtt-utóbb csak meg kell értenünk, hogy mi van kint a világban, kint az életben. Trianon árvái, a holokauszt elhallgatói, Kádár gyermekei, mind mi vagyunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2017. augusztus 23. 17:50
Az ELTE rossz szelleme.
catalina9
2017. augusztus 23. 16:01
Ezt a sunyi dumát. György elvtárs itt gyakorlatilag feloldja az Izraelt érintő és persze nemlézető tabut, azért, hogy szabadabban védhesse Soros György zsidó és nemzsidó híveinek hazaárulását.
roccobaba
2017. augusztus 23. 08:23
Tovabbá, a folyamatos, monoton önsajnálat, egy idő után eveszti igazi szerepét és unott ismétléssé vállhat. Sokmindenben valtozott a vilwg, nekik is aljalnazkodniuk kéne a váltizó vilàghoz. Úgy tűnik közülük sokan leragadtak, képtelenek a változtatásra, csak makacs, berögzött ismétlésekre képesek. Pedig erre az igény meg megvan a magyar társadalomban. Ezt az igényt nem szabad, nagy hiba lenne antiszemitizmusként aposztrofálni.
Zsaturnuzs
2017. augusztus 23. 01:15
"Trianon árvái, a holokauszt elhallgatói, Kádár gyermekei, mind mi vagyunk." Pontosan ez a gond. A trianoni oroszlánbéke közel száz éves. Lassan azok közül sem él már senki, akik előtte születtek. A kiegyezés is fájhatna, de minek, kinek? A holokausztot naponta felemlíti valaki, elhallgatásról szó sincs. Kádár gyermekei... azok, akik siratják az előző rendszert, a karám egyenlőségét (ahonnan képtelenség volt kitörni, legfeljebb disszidálni lehetett), és a ketrec létbiztonságát. György Péter csak ne soroljon be minket egyik kedvenc skatulyájába se.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!