Ezt is megértük: liberálisok és homoszexuálisok dicsérik Trump emberét

2017. március 03. 11:32

Az alkotmánybíráskodásban két egymásnak ellentmondó megközelítés a többnyire liberálisok által követett aktivizmus, illetve a konzervatív textualizmus.

2017. március 03. 11:32
Vizvári Soma
Válasz.hu

„Neil Gorsuchra nagy valószínűséggel azért esett Trump választása, hogy valaki továbbra is erősen képviselje a bíróságban a Scalia nevével fémjelzett textualista hagyományt. Az alkotmánybíráskodásban két egymásnak ellentmondó megközelítés a többnyire liberálisok által követett aktivizmus, illetve a konzervatív textualizmus. Az aktivizmus alapján egy bírának sokkal nagyobb a mozgástere az alkotmány értelmezésében, ami sokszor azt eredményezi, hogy nagymértékben eltér az eredeti szövegtől. A liberálisok szerint erre szükség van, mert a több százéves alkotmány szövege nem alkalmazható tökéletesen a mai kontextusban.

Ezzel szemben a textualitásták számára az alkotmányszöveg szent, és azt minél inkább az eredeti jelentésében kell értelmezni. A leggyakoribb érv szerint ha egyesek – aktivista módon – nem ragaszkodnak az eredeti jelentéshez, akkor csökkentik a nép szuverén jogát a döntéshez. Magyarországon a két irányzat legfontosabb képviselője Pokol Béla (textualizmus) jelenlegi alkotmánybíró, és Sólyom László (aktivizmus), az Alkotmánybíróság egykori elnöke. Sólyom elnöksége idején Pokol gyakran kritizálta az Ab-t, amiért folyamatos aktivizmusával létrehozott egy »pszeudó«, vagy »láthatatlan« alkotmányt”, és azt kezdte el követni az eredeti szöveg helyett. Pokol már több munkájában is kifejtette, hogy az aktivizmus miatt a mai jogállamokban már inkább jurisztokratikus, mintsem parlamentáris vagy elnöki kormányformák vannak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2017. március 05. 06:37
http://jesz.ajk.elte.hu/pokol11.html Most akkor?
Rockpapa
2017. március 03. 18:50
Lesz még a világban jó fiú a Trump.Amikor az USA liberális körök rájönnek hogy igazából ő egy filoszemita ember.Nagyon támogatja a zsidókat az arabokkal szemben.Nagy bajban vannak,hogy most hová tegyék.A néger néha visszaszólt az erőszakos,Izraeli államnak,ő nem fog.A fimvilág zsidóliberális moguljai majd megfegyelmezik az ostoba szinészeiket.
krakken96
2017. március 03. 12:39
a birák sokszor törvényhozó szerepet öltenek magukra,ezt én is látom és mindez "az akié a pénz azé az igazság" elvből következik.Mivel semmi nem örök,az alkotmány sem szent csupán vagyoni helyzettől függ,hogy ki mit tehet.a homik után az állatbaszók jönnek,Németországban már elkezdődött:))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!