Egy részeg céllövő találatai

2017. március 02. 08:43

Néha ki kell mondani egyszerű, tiszta, értelmezhető, racionális, morálisan megkérdőjelezhetetlen mondatokat. Éppen ezért mondjuk most ki sallangmentesen, hogy Lukács György egy sötét gazember volt.

2017. március 02. 08:43
Galsai Dániel
Magyar Hírlap

„Régi elméletem, hogy néha ki kell mondani egyszerű, tiszta, értelmezhető, racionális, morálisan megkérdőjelezhetetlen mondatokat. Miképpen a presszóban, a közértben, a munkahelyen, az egyetemi aulában beszélnek az emberek – a szűk körű PC-terroristák diktatúrájától mentesen. Éppen ezért mondjuk most ki sallangmentesen, hogy Lukács György egy sötét gazember volt.

Közéleti-politikai életpályáját kevés számú még élő híve megpróbálja ellentmondásosnak, sőt tragikusnak beállítani, de a józan ész ellenáll ennek a utólagos szerecsenmosdatásnak. Kétségkívül átélte a 20. század legvérzivatarosabb évtizedeit – de ki nem, akkoriban? Az első világháborúban nem fegyveres szolgálatra vonult be, de 1916-ban az alól is felmentették. Ám ez az „untauglich” esztétát és filozófust egy csöppet sem akadályozta abban, hogy a Tanácsköztársaság dühödt pusztításában népbiztosként, utóbb politikai biztosként tevékenykedjen. Ebbéli minőségében a törékeny filosz továbbra sem lőtt, inkább lövetett: a Vörös Hadsereg tiszafüredi veresége után Poroszlón hét saját katonájának a fejébe röpíttetett golyót. Ez alighanem egy minimálisan humanista polgár számára önmagában elegendő lehet Lukács emberi megítéléséhez, de akkor már ürítsük fenékig a méregpoharat: hiteles feljegyzések és történészi kutatások szerint ez a fegyverforgatásra alkalmatlan filozopter a századparancsnokokat utasította, hogy a saját embereik közül jelöljék ki a halálra ítélteket! A szadizmusnak és a már-már perverzitásba hajló bosszúvágynak ez valami olyan csúcspontja, amihez nem szükséges kommentár.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2017. március 02. 22:23
Szomorú hogy ez a büdös kommancs Lukács még 27 évvel a rendszerváltozás után is hiatkozási alap. Igazi, vörös pokolfajzatként a történelem és a feledés szemétdombján a helye.
Burmin
2017. március 02. 19:41
Galsai Dániel Galsai Pongrác fia ?
Gyéressy Károly
2017. március 02. 14:15
Az a szégyen, hogy ez 2017-ben egyáltalán téma kell legyen. Régen el kellett volna minden ilyen szemetet takarítani.
hátakkor
2017. március 02. 11:27
Azon kívül hogy lövetett, proletárokat agitált vörös terrorra, osztályharcra, a burzsoázia kiirtására, hogy mindent vegyenek el másoktól, stb. A kinézete is egy gonosz gyilkosé. Meg az egész óvodájáé. Akik most liberálist játszanak éppen. Az amerikai külügy belepofázott, hogy egy talpig becsületes, nagy tudású történész, Székesfehérvár parlamenti egyéni képviselőjének egy egyesület ( figyelem! Civilek!) szobrot állítsanak, és akkor egy ilyen sötét alaknak meg a szobrát ( is) védik, mint ez a Lőwinger. Akinek a lövés az ingere. Meg a Szabó Timi és a Kari Geri ott szeretett bújócskázni, ezért maradjon a szobor Új-Lipóciában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!