A bor legyen több, mint egy alkoholos ital

2017. január 02. 20:36

Volt egy nagy tévedésünk. Azt hittük, a csúcsborokat kell a szekszárdi palackba tennünk. Nem így van. Az origónak a tömegborban kell lennie. Interjú.

2017. január 02. 20:36
Heimann Zoltán
Magyar Nemzet

– Érzékelhető az együtt gondolkodás hatása a borok karakterére is?

– Van néhány kis játékunk. Ilyen a Fuxli. A szekszárdi siller. Van, akinek a Fuxlija volt az első palackos bora, és olyan is, aki drágábban adja, mint a vörösborát. Nagyjából egységesen árazunk, ugyanannál a kereskedőnél jelenünk meg, ami sokak számára betörési lehetőség egy olyan piaci térbe, ahová másként nem jutott volna el.

Kialakított szabályrendszerünk arról szól, hogy összeálltunk páran, aki akar, jöjjön, de amit lefektettünk, be kell tartani. Ezen elvek mentén született meg a szekszárdi palack is. Hosszan vitatkoztunk, hogy milyen formája legyen, hol szerezzük be, mit töltsünk bele. Azt mondtuk, kerüljön szekszárdi palackba a kadarka, a kékfrankos és a bikavér. Ezek mind Szekszárdra jellemző, nem tanninhangsúlyos, nem annyira vastag, ugyanakkor gyümölcsös, fűszeres borok, amelyek Villánytól is megkülönböztetnek bennünket. Amíg Villány bordeaux-i palackban, bordeaux-i stílusú borban, cabernet franc-ban keresi a jövőjét, addig jobban járunk, ha más pályán futunk.

Meglett a közös nevező. A bikavért külön is kiemelhetem. Nagyjából konszenzus alakult ki – Takler Ferenc és Vesztergombi Ferenc véleményére is építve –: a szekszárdi bikavér ne cabernet- és merlot-, hanem kékfrankosalapú legyen, és ne barrique-oljuk, inkább ászkoljuk hosszan, nagy hordóban. Láss csodát, mindenki bokacsattogva beleállt az irányba. A bikavérjeinknek kezd meghatározható, felismerhető stílusa lenni. Amivel nem vagyunk sehol, az a kadarka. Azt újra ki kell találni, át kell értelmezni. Keressük a helyét. Az acéltartályos, nagyon gyümölcsös-fűszeres kadarkát nem lehet feltenni a világ tetejére. Ami pedig a kékfrankost illeti, az lesz a fő játékunk a jövőben. Egyébként volt egy nagy tévedésünk. Azt hittük, a csúcsborokat kell a szekszárdi palackba tennünk. Nem így van. Az origónak a tömegborban kell lennie.

(...)

– Mi lenne a másik újdonság?

– Korábban két borkategória volt a világban: fehér és vörös. Ezekre épült a borkultúra. Ez a keretrendszer szétrobbant. Előretört a pezsgő, új kategóriát nyitott a rozé, megjelent a narancsbor, egyre keresettebb a bio, és sorolhatnám. A rendszer strukturáltabb és töredezettebb. Ez azonban nem baj, hiszen azt is jelenti, hogy több a lehetőség. Elizabeth Gabay, az ismert borszakértő nemrégiben nálunk járt, és ő is erre a sokszínűségre hívta fel a figyelmünket.

A Fuxlit jó iránynak tartja, a kékfrankosban nagy lehetőségeket lát. Szóba hozta Provence-t is, amely a rozéban szeretne magasabb kategóriájú borokkal feltörni. Miért ne tennénk egy ilyen kísérletet mi is? Hol lehetne ennek jobb helyszíne, mint Szekszárdon? Nem dűlőszelekciókról és hasonlókról beszélünk, csak magasabb minőségről és árakról. Ennek senki más nem lehetne a gazdája, kizárólag Dúzsi Tamás.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bontottcsirke
2022. augusztus 21. 01:15
de ha költenél akár 800 forintot egy normális francia borra, akkor látnád, hogy a magyar csak egy vicc. Ez max fehérboros vidék, annak sem valami nagy szám.
Petkó Zsigmond
2021. április 19. 18:21
Szekszárdi bikavér, igen, határozottan igen. :))
nicknamenick
2017. január 12. 08:43
1000Ft körüli (vagy akár azalatti) palackáron van egész rendes bor, nem is kevés féle mennyiség is van belőlük, úh a tömegbor az meg is van (a 300Ft/palack tablettás rettenet nem bor, és abból jobb egy kicsit sem inni, ha szeretnél még egy darabig életben maradni) a rendes bortól nem igazán fáj a fejed, hacsak nem iszol ipari mennyiségben vagy vagy érzékeny rá fiziológiailag - na és persze ha mellé mindig iszol megfelelő mennyiségű vizet egy igazán jó, összetett borban simán találhatsz különféle illatokat és ízeket (csokoládét, narancsot vagy egyebet) - az benne a plusz, amiért megéri több pénzt kiadni értük - de azt nem is kell literszám inni, mert nem az az értelme, hanem az illatok és ízek okozta élmény kadarkából meg jó lenne olcsón jó bort kapni, de mert elég nehéznek mondják a termelését, és kényes fajta is, nem hinném, hogy igazán jó kadarkát bárki is hajlandó lenne hosszútávon olcsón mérni ...ha mégis tudsz ilyet, szólj nekem is, mert vevő lennék rá, mint egyik nagy kedvencre! ;-) (mondjuk 2.000Ft körüli palackáron most is vannak elég jó kadarkák, és az sztem korrekt át értük - különösen, ha megnézed, mennyibe kerül manapság mondjuk a kóla, ami bármi természeteset csak akkor lát, ha a palackon keresztül megmutatják szegénynek :-P)
Hudák Mátyás
2017. január 04. 06:50
Ezesetben Prantner Úr valami más, egyéb dolognak lehetne csak gazdája...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!