2017 – A dal ugyanaz marad

2016. december 31. 14:10

Orbán Viktornak nem pusztán szerencséje van. Érdekli őt, mi hogyan fog történni, és van, hogy ki is tud számítani sok mindent.

2016. december 31. 14:10
Gazda Albert
Magyar Nemzet

„Visszautalnék az öt évvel ezelőttiekre. Úgy véltem: Orbán Viktornak meg kellene állnia egy pillanatra, és körül kellene néznie itthon és a nagyvilágban. Igazam volt-e, amikor azt állítottam, hogy a miniszterelnök provinciális forradalma – amely az IMF elzavarásában és a matolcsyzmus kiteljesedésében fogalmazta meg önmagát – a kontextus sajátosságainak figyelmen kívül hagyásából és az erőviszonyok félreértéséből fakadt?

A válasz: nemigen. Sőt nem. Bevallhatom, nem kerül sokba, tapasztaltuk is: lazán-vígan elkerültük a gazdasági összeomlást.

A forradalom velünk maradt, permanenssé vált, de ma már az is látható: nem a mindenáron való ellenállásból adódik, ellenkezőleg, nem kis részben a nagy horderejű folyamatok és jelenségek idejében történő felismerésére épül. Orbán Viktornak nem pusztán szerencséje van. Érdekli őt, mi hogyan fog történni, és van, hogy ki is tud számítani sok mindent. További radikalizálódását kardcsörtető habitusa mellett az is magyarázza, hogy megsejtett fordulatokat. Például azt, hogy ha a nyugat-európai társadalmi-politikai elit el is bírná az újabb migrációs hullámokat, a választóknak előbb-utóbb elegük lesz belőle. Meg azt, hogy Amerika is képes fellázadni az establishment ellen, pláne akkor, ha csak egy olyan ijesztően ellenszenves elnökjelöltet képes kiállítani, mint Hillary Clinton.

2017 előtt és elején abszolút fölösleges tehát öt évvel korábbi típusú jótanácsokkal bíbelődnöm. A magyar miniszterelnök egyebet sem tesz, csak figyeli: mi merre megy. Amennyiben tehát tudni szeretnénk, mi lesz velünk jövőre, elsősorban lessük azt, mit fog tenni – a kampányígéreteinek megfelelően, vagy akár azokkal szemben – Donald Trump, kancellár maradhat-e az újfent megméredzkedő Angela Merkel, megnyeri-e a francia választásokat François Fillon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2017. január 02. 11:11
Isten mentse meg Magyarországot a huza-Vona gittegylettől simlislajosostól. Aki eladta a lelkét a Simicska pénzének az tudja meg, hogy milyen számkivetettnek és megvetettnek lenni. Ahogy elmarták a Nagy Ervint onnantól egy gusztustalan kommersz semmi lett ebből a pártból. Egy örsi gyűlés és semmi több. Komolytalan bagázs és ezek akarnak néppártosodni vagy ne adj Isten kormányozni? Minden lépésüket Simicska írná elő! Pont olyan, mint Gyurcsány! Amihez hozzányúl az meg is rohad! Ott is van! Meg lehet nézni, hogy egy jó kis jobb oldali pártot, hogyan kell elkúrni. Ha ők is szövetségre léptek volna a Fidesszel akkor most pozícióik lehetnének a kormányban, mint a KDNP-nek. Ugyan azt csinálták, mint a Dávid Ibolya 2006-ban. Sajnos ezek nagyon komolyan vették és szét is hullott mindenük. Minden szavuk figyelemre se méltó! Sajnos ide vezet a pénzéhség a semmi módon se kielégíthető végtelen pénzéhség és az önérvényesítés.
trendo
2017. január 01. 12:27
Orbán maradt meg legtovább a politikai ringben. Néhányszor vesztett pontozással, de ki nem ütötték. Jó ritmusérzékű, tapasztalt harcossá vált az évek során, ütésálló, jó taktikus lett. Lábmunkája is kiváló, idejében rúgott ki mindenkit maga körül :) Ha belegondoltok, már a második politikus generációt cseréli ki maga körül. Kíváncsi vagyok, hogy a Lázár-Rogán-Varga trió meddig bírja...
pollip
2017. január 01. 10:45
A cikkíró Simicska nyilvános, ugyan burkolt bocsánatkérését közvetíti? Mivel sajtószabadsága csak a tulajdonosnak van, a médiamunkás egy ilyen cikket biztosan nem írhat meg a tulaj beleegyezése nélkül. Az akkori hírek szerint OV és SL az oroszokhoz való viszonyuláson vesztek össze. SL a személyes érzelmeit, indulatait ki akarta vetíteni az ország külpolitikájára, amit jó, hogy elutasított OV. Az idő bebizonyította azóta a hírhedt nap óta, hogy OV-nek igaza volt.
balbako_
2017. január 01. 08:38
"Orbán Viktornak nem pusztán szerencséje van. Érdekli őt, mi hogyan fog történni, és van, hogy ki is tud számítani sok mindent." Azaz jó politikus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!