4x4 hely, ahol olcsón, gyorsan, jót lehet enni Budapesten

2016. május 10. 20:19

Néhány év után a valóban szép eredményeket elérő Nagy Magyar Gasztroforradalom megtorpant. Ma pont ugyanazok az ország ünnepelt éttermei, mint öt, részben pedig tíz évvel ezelőtt.

2016. május 10. 20:19
Bede Márton
444

„Néhány év után a valóban szép eredményeket elérő Nagy Magyar Gasztroforradalom megtorpant. Ma pont ugyanazok az ország ünnepelt éttermei, mint öt, részben pedig tíz évvel ezelőtt. A pangás a »csúcs«, »leülős«, »igazi« éttermi kategóriában különösen szembetűnő: ma kevesebb ilyen hely nyílik, mint amennyi bezár/eltűnik/silányabbá alakul át.

Hogy ez miért így van, majd egyszer megfejtik a vendéglátóipar-történészek. Az én elméletem az, hogy akárcsak a magyar gazdaság többi területén, itt is az a baj, hogy akinél a pénz van, annak nincs annyi esze, ízlése és szorgalma, amennyiből egy komoly éttermet megnyitni, aztán tisztességesen működtetni lehet. És az is a csúcskategória ellen dolgozik, hogy nemzetközileg is volt egy visszahőkölés: a New York Times háromcsillagos éttermeket húz le, mások kiáltványokat írnak a másodvonalas skandináv bohóckodás ellen, és van, aki az egész fine dining-műfaj végéről beszél.

Na de mit csináljon ebben a sanyarú helyzetben Budapesten az, akinek van esze, ízlése és szorgalma, pénze viszont nem olyan sok? Megpróbál kevesebből kihozni valami jót.

Annyira gyűlölöm a kifejezést, hogy megpróbálom minél kevesebbszer leírni, de mindebből egyenesen következik, hogy: streetfood. Magyarországon - illetve hát Budapesten - ma már minden streetfood, ami olcsó, pedig ennek így nincs sok értelme. Nálunk még a phó, a vietnami leves is streetfood, pedig azt nem is lehet gyaloglás közben enni. Ugyanakkor viszont az is igaz, hogy Vietnamban tényleg az utcán, műanyag sámlikkal körbevett asztalkáknál árulják a phót, ami így mégis streetfoodnak lenne nevezhető. Csak hát ilyen alapon a délkelet-ázsiai konyha szinte teljes egésze streetfood, hiszen ott majdnem mindent lehet az utcán kapni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
f5vkaroly
2017. július 29. 01:15
otthon meg a panellakó koszos prolik, de legyél hát büszke rá
atila68
2016. november 13. 12:45
Márton! Aki mindenhez ért az semmihez sem ért igazán.
Akitlosz
2016. július 30. 19:40
Nincsen igaza ennek a nem menő fickónak. Nem az a gond, hogy akinél a pénz van ő nem ért a vendéglátáshoz. Az autógyárak tulajdonosai sem értenek az autószereléshez. Azért vesznek fel a cégtulajdonosok szakembereket, akik értenek a szakmájukhoz. A gond a fizetőképes kereslet hiánya. Mégis kinek nyitnának éttermet? Hiába bármilyen jó az az étterem, ha egyszer a lakosságnak nincsen pénze étterembe járásra, turisták pedig csak néhány helyen vannak, ott is csak szezonálisan. Magyarországon nem létezik elegendő fizetőképes kereslet éttermekre. Ezért nincsenek és nem azért, mert ne lenne elegendő vendéglátáshoz értő szakember. Akinek sok befektetni való pénze van ő étteremnél jobb üzletet is találhat. Étterem működtetése nem egy nagy üzlet Magyarországon. A vendéglátásban az egyik olyan ágazat, ahol a legalacsonyabbak a fizetések. Alkalmazottként sem érdemes dolgozni a vendéglátásban. Amúgy tájékoztatásul közlöm, hogy a vendéglátás nyelve a francia, úgyhogy ilyen szavak, hogy "fine dining" meg "streetfood" nincsenek benne.
Akitlosz
2016. július 30. 19:40
Hát nem tudom, én nem ezt tapasztaltam. Egyszer egy helyen az étteremfőnök javaslatára bár nem hitt benne, de a tulajdonos vett békacombot és rákerült a rántott békacomb az étlapra. Ették mint a cukrot a vendégek, a magyarok is. Csak annyi volt a különbség, hogy a magyar vendégek szégyenlősen rendelték meg, a külföldiek meg nem. Szóval jó húzás volt, mert kuriózum, gyakorlatilag nincsen sehol.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!