A nárcizmus üldözötte

2016. február 16. 07:53

Évtizedek óta a legmélyebb erkölcsi válságban élünk, még akkor is, ha ezt amúgy a magyar politikai elit és hajdan emberi jogokra érzékeny liberális elit-értelmiségiek ugyanúgy elhárítják maguktól.

2016. február 16. 07:53
György Péter
Népszabadság

„A halott Aylan Kurdi törékeny testét egy török strandon találta meg egy csendőr. A parton fekvő testről, az azt felemelő csendőrről készült képek, mint mondani szokás, bejárták a világot, ikonikusak lettek. Azaz idézhetők, (ki)használhatók. A parton fekvő Ai Vej Vejről egy indiai újságíró, Rohit Chawla készített egy felvételt, s azt be is mutatták januárban Delhiben, az ArtFairen. A gyerek halott volt, a művész tetszeleg annak pusztulásában. Az eredeti felvételen nem látszik a kisfiú arca. A csukott szemmel holtat játszó Ai Vej Vej arca ellenben igen. Nem bízott a megismételt kép félreismerhetetlenségében, saját arcával jelölte meg azt. Ott reklámozza magát, ahol a „figyelem felkeltését” használja a mű értelmezési kereteként. Azaz tovább építi a kommunistáknak ellenálló (amúgy adóügyeit politikai témává átváltoztató) hős mítoszát, aki kérlelhetetlenül a tudtunkra adja, amit magunktól is tudnunk kell: évtizedek óta a legmélyebb erkölcsi válságban élünk, még akkor is, ha ezt amúgy a magyar politikai elit és hajdan emberi jogokra érzékeny liberális elit-értelmiségiek ugyanúgy elhárítják maguktól.

Az ilyesfajta tevékenység az, ami okkal gyanút ébreszthet azokban, akik a kortárs művészetet többnek vélik és remélik a nárcizmusból húzott haszonelvű akciók soránál. S persze az is tény, hogy Ai Vej Vej semmi mást nem tesz, mint amit megtehet. Nem forradalmár, hanem rafinált üzletember ő, s attól tartok, hogy nem egy iparág ellenében, hanem azáltal lett híres. A kortárs művészetnek éppolyan szüksége van ilyesféle álszubverzív alkotókra, mint a médiaiparnak a trash média sztárjaira, akiknek tevékenysége ugyancsak jól hasznosítható.

Bovaryné én vagyok. Ai Vej Vej mi vagyunk. Ő a mi rossz lelkiismeretünk ébren tartója, rajta (okkal) felháborodnunk remek alkalom arra, hogy ne a tehetetlenségünkről és nyomorult fóbiáinkról kelljen beszélnünk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2016. február 16. 16:03
Nem nárcizmus az, hanem tömény manipuláció: "..1990. október 10- én, az amerikai kongresszus emberjogi testületének keretében megtartott ülésén egy tizenöt éves kuvaiti lány tanúskodott. Az ülést Tom Lantos vezette. A Nayirah néven szereplő tanú, a könnyező hallgatóság előtt elmondta, hogy mint korházi önkéntes, személyesen látta, amint az iraki katonák kirángatták az újszülötteket az inkubátorokból, és azokat a hideg padlón magukra hagyták. Lantos arra hivatkozott, hogy a tanú teljes nevét titokban kell tartani, annak Kuvaitban élő családtagjai biztonságának érdekében. Később kiderült, hogy a fenti vizsgálatokat a „Hill and Knowlton” közkapcsolati magáncég rendezte meg és bonyolította le. A „Kongresszus Emberjogi Alapítványát, (Congressional Human Rights Foundation), mind a „Polgárok a Szabad Kuvaitért” (Citizens for Free Kuwait) nevű szervezetet a „Hill and Nolton” cég külön erre a célra hozta létre. A hivatalosnak hangzó „kongresszusi” jelzőket Lantos személyes elnöklése biztosította. A fentiekkel kapcsolatban az is kiderült, hogy Nayirah, a kuvaiti nagykövetnek a leánya. Lantos ezt is tudta, de elhallgatta. Az idősb. Bush, elnöknek, az Irak elleni háborús beszédeiben az inkubátorokból kirángatott csecsemők szív facsaró története igen hatásos propagandának bizonyult..."
tevevanegypupu
2016. február 16. 12:37
De Flaubert viszont nem maga.
ThunderDan
2016. február 16. 12:30
Amint megláttam a György Péter nevet, automatikusan azt olvastam: "a nácizmus üldözötte". :))
tango47
2016. február 16. 11:13
Minden gyermek-halál borzalmas, még egy embercsempész gyermekéé is természetesen. Aki ezt propagandára használja fel, vagy ideológiájának reklámozására az szar ember.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!