Nem jön migráns, jön a kvóta

2015. november 11. 08:49

Az árnyaltabb gondolkodásra képes emberek számára látható, hogy a ma még kikristályosodásra váró nagy menekült/bevándorló kezelési terv nem épülhet pusztán összeurópai szintű kerítések emelésére.

2015. november 11. 08:49
nénike
Mandiner

A héten megkezdődik az országos aláírásgyűjtési kampány, amely a migránsok európai szétosztásának Brüsszelben megfogalmazott kötelező kvótáit utasítaná el. A belső használatra szánt, pártpolitikai logika alapján meghúzott újabb frontvonal érthető, azonban a kérdés a kerítésépítés széleskörű támogatásánál sokkal kisebb érdeklődésre számíthat. Több okból is.

A legtriviálisabb megfejtés szerint a kerítés, mint fogalom, mindenki által ismert. Nem szükséges hosszan magyarázni: ha van kerítés, nem jön át a szomszéd macskája. Az analógia közérthető. Megépült a kerítés, nem jönnek a migránsok, probléma megoldva.

A magyar ember sosem volt a jövő mérnöke, az aktuális problémák megoldása épp elég neki. Ha nem látja a híradóban, hogy özönlenek az országba a szírek és afgánok, már biztonságban érzi magát. Józsi bácsik és Mari nénik hozzávetőleges megfogalmazásában: az EU bármennyi kvótát betelepíthet, csak azok a menekültek ne jöjjenek többé!

A bizonytalanság azonban a közügyek iránt érdeklődők körében is érzékelhető. Maga a miniszterelnök definiálta európai problémának a migránsválságot, amikor úgy fogalmazott,„Európát elárulták és ha nem állunk ki érte, ezt az Európát el fogják tőlünk venni”. A szóhasználat világos, a kialakult helyzet közösségi szintű megoldást igényel. A Fidesz-kompatibilis hilleri alapvetés, tudniillik, hogy „én nem szeretem, hogy az országunk határán kerítés van, csak már mondjon valaki ennél jobbat” az akut helyzetre adott, védhető válasz.

Csakhogy épp ez az európai szintű kiállás nem látszik a magyar döntéshozók részéről. A nemzetállami kompetencia hangsúlyozása, a tagadásra épülő kommunikáció közben nem hogy közelebb vinne, inkább távolít a kooperatív megoldás kereséstől. „Senki sem szeretné, hogy az unióban a belső határokat helyreállítsák”. Ezzel valóban egyet lehet érteni, csakhogy a kvótás elosztás kivitelezhetetlenségét alátámasztani hivatott frakcióvezető-helyettesi óhaj és a kapu oldalsó szárnyakkal, még inkább a horvát magyar határon felépített kerítés között feszül némi ellentmondás.

„Azzal, hogy csatlakozott a petícióhoz, Ön is nemet mondott az értelmetlen és jogtalan betelepítési kvótákra”. Az aláírásgyűjtő ív szövege egyértelműen érzelmi húrokat penget, miközben felrajzolja a legyőzendő, veszedelmes (valójában inkább béna kacsaként bukdácsoló) brüsszeli fantomot is. Közhely, hogy politika a kompromisszumok művészete, csakhogy Magyarországon Igazságos Izom Tibor mondja meg, hogy mi az a művészet.

Az árnyaltabb gondolkodásra képes emberek számára látható, hogy a ma még kikristályosodásra váró nagy menekült/bevándorló kezelési terv nem épülhet pusztán összeurópai szintű kerítések emelésére. A kötelező kvóta kierőszakolása ugyancsak részérdekeket szolgáló kezdeményezés, ám széles a tér a kötelezés és a tagadás között. Nem gondolom, hogy kulturális, demográfiai, munkaerő-piaci vagy épp szociális robbanáshoz vezetne akár csak 1300 migráns befogadására tett önkéntes magyar felajánlás. Ellátórendszereink ennyi jövevényt elbírnának, miközben konstruktív üzenetet jelentenének a többi tagállam felé. Bizalom és a belőle fakadó közös cselekvés igényének deklarálása nélkül még egy unió déli határaira álmodott kerítés sem húzható fel, hogy egy ennél szofisztikáltabb megoldási javaslat kidolgozásáról ne is beszéljünk.

A petíciós aláírásgyűjtés ebben a formájában legfeljebb a párt körül fellelhető személyi állomány hadrafoghatóságának tesztjeként értelmezhető. A kerítéssel megvédett emberek most nyugodtak, így újabb százmilliós veszély kampány szükséges aktivizálásukhoz. Ennek egyelőre nincs jele. Nélküle viszont még a legoptimistább becslés szerint sem jöhet össze 1 milliónál több aláírás karácsonyig. (Egy ügydöntő országos népszavazás eredményességéhez ez messze nem lenne elég.) Ez esetben nem lesz egyszerű feladat egy falugyűlésnél magasabb fórumon a gyűjtési eredményeket „a magyarok” véleményeként eladni. 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ptrfarkas43
2015. november 12. 06:39
Közös döntés, közös felelősség. Egyéni döntés, egyéni felelősség. A menekült áradat következményeit az viselje, aki meghívta őket. A kerítés nem ok, hanem okozat.
2015. november 12. 05:09
NÉNIKÉNEK üzenem, hogy a jó öreg nagynénje térdekalácsa. 1937-38-ban Európa szerte a kávéházakban, kocsmákban emberek tízmilliói beszéltek az aktuális ,és zűrös politikai helyzetről, és állapították meg, hogy nem lesz háború.Érveltek aazal, hogy az európai emberek vannak oly okosak, hogy a végén mégiscsak a józan ész szavára hallgatva rendezik a helyzetet. Végeredmény a 2. VH. Ugyhogy a szerző ne ostorozza a magyarokat ,hogy rosszul látják a dolgokat. Irja le ki az akinek a birtokában van az igazság. ..,és majd meglátjuk.
mt81
2015. november 11. 14:27
"A magyar ember sosem volt a jövő mérnöke" Ismered rendesen a történelmünket, látszik "magyar" vagy.
Pinter68
2015. november 11. 14:13
A cikk halál pontos diagnózist állít fel. Orbán továbbra sem tesz semmilyen lépést a konstruktív együttműködés felé. Az abcúgoláson kívül másra nem nagyon futja tőle. Egyetlen cél vezérli továbbra is. Annyi belpolitikai hasznot kovácsolni a sztoriból, amennyit csak lehet. Hogy ezzel a béka segge alá küldi az ország nemzetközi megítélését (már ha ez még egyáltalán lehetséges) a legkevésbé sem számít neki. Mindent arra a lapra tesz fel, hogy az EU semmilyen módon nem tudja szankcionálni, ha kihúzzuk magunkat minden közös megoldás alól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!