Eljegyzés, előjegyzés

2015. július 20. 16:49

Pont az kapta a párkapcsolat mérföldkövéről való döntés lehetőségét, akitől nem kérdezik meg állásinterjún, hogy mikor akar gyerekeket.

2015. július 20. 16:49
Huszthy Zita
Üvegplafon

„Egy mai diplomás nő viszont nem sodródik, hanem folyamatosan tervez, ütemez, hiszen e nélkül nehezen lehetne bármit is elérni. Az első ötéves terv után, ami az egyetemet, nyelvvizsgákat, jogsit és friss állást tartalmazta, készítené a következő menetrendet. És az, aki házasságban, családdal képzeli el az életét, ezeket venné napirendre. Egy ideális kapcsolatban persze szóba kerül a hosszú távú jövő, de azok számára, akik a »hagyományos« menetrendet szeretnék követni, a családtervezés vagy egyszerűen a családi élet tervezése leghamarabb az eljegyzéstől reális. Ennek napját pedig csak az Isten és a párul választandó férfi tudja.

Márpedig a szabad időbeosztásnál nincs nagyobb függetlenség. Ehhez képest pont az kapta a párkapcsolat mérföldkövéről való döntés lehetőségét, akitől nem kérdezik meg állásinterjún, hogy mikor akar gyerekeket és nem kell az esküvő után hónapokig tartó bürokratikus zarándoklatra indulnia, hogy minden papírján az új neve szerepeljen.

A nők meg addig reménykedhetnek, rágódhatnak, bizonytalankodhatnak, vagy félhetnek, hogy mi lesz, ha megkér, vagy, hogy mi lesz, ha nem. Amíg az élet minden más területén a saját maguk által kialakított rendszerben és ütemben folynak a dolgok, addig itt ki vannak szolgáltatva egy kény-kedvnek.

Egy kapcsolat persze kompromisszumokkal jár, mondhatnánk. Nade miféle kompromisszum az, ahol én legfeljebb ügyesen és okosan várhatok, esetleg célozgathatok, nyugtalankodhatok, neadjisten türelmetlenkedhetek, és vagy értem aggódnak, hogy besavanyodom és juszt se lesz férjem, vagy a férjjelöltért, hogy őt ijeszti el a hiszti. Annak a felismerésnek a szuperboldog, mellbevágó pillanatát, hogy valakinek kellek egész életére, el akar viselni, sőt szeretni akar, senkitől nem akarnám elvenni. Nem célom tehát a jelenségre feminista receptet adni, de a bizonytalanságban tartás igen termékeny táptalaja a párkapcsolati egyenlőtlenségnek és a függetlenség akadályozásának. Arról már nem is beszélve, hogy a sokáig húzódó bizonytalanságot lassan a kiégés váltja fel – akkor meg már lőttek bármiféle romantikának.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2015. július 21. 12:49
Félek, hogy a cikk le nem írt vége valami olyasmi akart lenni, hogy mivel a házasság férfi által való kezdeményezése frusztráló a nőkre nézve, ezért valami esélyegyenlőségi intézkedést kellene bevezetni arra, hogy akkor is legyen esküvő, ha a nő akarja. Esetleg a férfi fizessen frusztráltsági kártérítést, ha ő nem akar házasodni, hiszen egészen odáig csak hitegette szegény feministát.
vigyor
2015. július 21. 12:25
...minden empátiám mellett, ez a cikk ez most mi?
néhai Ch.Pilot
2015. július 21. 12:02
A nőt az Isten nem karrier építésére és befutására tervezte, hanem anyaságra és feleségnek. Aki az isteni rendet felrúgja, az bizony elnyeri méltó büntetését, pl. az effajta dilemmákat (frusztráltságot), melyről a cikk is szól. Vagy pedig lánykáim! Nem siránkopzni - dönteni: karrier, vagy családi élet! Ha karriert, sikert, pénzt csillogást, hírnevet akarsz, ne gondolj családalapításra! Érd be szexpartnerekkel (és a magányos kutyaként történő halállal)! Mindennek ára van - ingyen ebéd nincs.
szuverén
2015. július 21. 09:14
-Írja; „….Egy mai diplomás nő viszont nem sodródik, hanem folyamatosan tervez, ütemez, hiszen e nélkül nehezen lehetne bármit is elérni.....” Végül is mit is? Az egész iromány, afféle zavaros, feminista ábrándozás. „....Egyszer egy királyfi (bróker) jön, hófehér paripán (Mercédesz).....” -Diplomátlan nőkről hallott-e már? Na látja, ugye nem látja, hogy milyen korlátolt, szűklátókörű? Magyarul; primitív! -Egy mai diplomás nő, olyan fantasztikusan okos, „ideális”, „reális”, hogy még a szerelmet is megtervezi. -öN olyan fantasztikusan; fellegekben járó irrealista, kripto-feminista, meg még a fene sem nem tudja, mi minden képtelenség. A Jó Isten mentsen meg minket férfiakat, terveinek beteljesülésétől. Meg a gyerekét is mentse meg a maga, előre-meg-be-tervezett karrier-éhes, rideg-anyaság(talanság)ától. -Huszthy Zita; öN nem nő, öN csak egy önző nőstény! (Elnézést az állatvilág, odaadó anyáitól.) Még az is meglehet; szép nőstény, ízlés dolga.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!