A menedékkérő azért nem büntethető, mert nem szabályosan lépi át a határt

2015. július 17. 21:19

A kormány mindezidáig azt harsogta: „az illegális határátlépés bűncselekmény”. Amint sokszor elmondtuk már, eddig nem volt az.

2015. július 17. 21:19
Zádori Zsolt
Helsinki Figyelő

„Szerencsére, az utóbbi években a hazai gyakorlat is előnyére változott. A rendőrséggel, az UNHCR-rel közösen folytatott Határmegfigyelő Programunk már a 2011-es jelentésében is pozitív elmozdulásról számolt be. Az okirat-hamisítással gyanúsított, de menedékjogot kérő külföldieket sok esetben nem előzetes letartóztatásba helyezték, hanem menekülttáborba szállították.

Fontos, a genfi egyezmény érvényesülését segítő jogszabályi változás volt, hogy 2013-ban megszűnt a beutazási és tartózkodási tilalom (egykor Btk. 214. §) megsértésének törvényi tényállása, és a 2013. július 1. óta hatályos büntetőtörvénykönyv sem rendeli ezt a cselekményt büntetni. Ennek köszönhetően a friss 2014-es határmegfigyelő jelentésünk már nem is tartalmaz ilyesfajta problémás eseteket.

Lázár János miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján viszont egyenesen arról beszélt, hogy a »sima« (tehát nem fegyveres vagy hamisított papírokkal történő) irreguláris határátlépés is bűncselekménynek minősül majd.

Akár elégedettek is lehetnénk, hogy ezzel a mégiscsak zömében jogvégzett emberekből álló kormány végre elismerte, eddig módszeresen megtévesztette a közvéleményt. Mindezidáig ugyanis azt harsogta: »az illegális határátlépés bűncselekmény«. Ezek szerint – amint sokszor elmondtuk már – eddig nem volt az. Az elégedettségünknél azonban sokkal nagyobb az aggodalmunk. Mert Lázár miniszter világossá tette, a Btk.-módosítás éppen a menedékkérők ellen hozzák. Egy ilyen változtatás csak akkor lehetne elfogadható, ha a büntetethetőség kizáró okaként fel lenne sorolva a menedékkérelem. Ennek ma, az »illiberális migrációs politika« és az idegenellenes kormánypropaganda tébolyának idején semmi esélye.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. március 01. 10:09
Bűntett és azonnali kitoloncolás a büntetés. Ez a járható út!
balbako_
2016. március 01. 10:09
Akkor az igen nagy baj, mert aki az ablakon megy be egy lakásba az büntetendő. Aki nem határátkelőn érvényes papírokkal jön, azt eljárás nélkül ki kell eb rudalni. Ez a büntetése.
tango47
2016. február 02. 13:10
Én javasolnám ezeknek az idiótáknak, hogy teszteljék az állításaikat a Kennedy Airport határőreivel mondjuk úgy, hogy a gépből kiszállva másszanak át a kerítésen. Állami pénzen temetnék őket.
kamasuka
2015. október 29. 22:03
Tök egyszerű. Ha bűncselekmény lesz, akkor ujjlenyomat is lesz. Ha van ujjlenyomat, buzikám széttépheti a papírjait határátlépés közben, ha ismét elkapják, dutyesz és örökös kitoloncolás. Amióta nincs érte börtön, azóta szaporodtak el. A bevándorlók számának növekedése amúgy egyenes arányban van a szocik népszerűségvesztésével ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!