Rogán és a pékek

2015. január 21. 09:33

Lesz Nemzeti Kenyérbolt fix árakkal? Ugyan. Tudjuk mindannyian, neked ez most előadás, két nap népszerűség.

2015. január 21. 09:33
Tamás Gábor
Népszabadság

„Előttünk egy valóban piaci alapon működő legális sütőipari vállalkozás osztása-szorzása kockás papíron. Abban pedig: a közvetlen benzinköltség egy 225 forintos átadási árú fehér kenyér esetén 11,50 forint, nem egészen öt százalék. Ez a tétel csökkent az elmúlt négy hónapban mintegy 11-12 százalékkal, mondjuk két forinttal. Mindez persze kissé becsapós számítás, hiszen a pék kenyéregyenértékre kalkulál össze kiflit, sajtos stanglit és kakaós csigát is, de a szakmai számítás lényege mégiscsak a liszt, a víz, az élesztő, a sütéshez kellő hő meg a rengeteg meló ára, amit a fogyasztó aztán vagy megfizet, vagy sem. Mostanában inkább nem: kevés szektorban olyan éles az üzleti verseny, mint a pékeknél.

Ideges üzletembereket invitál tehát magához elszámoltatásra a kormánypárt gazdaságpolitikájának egyik prominense. Bizonyára nem lesznek olyan udvariatlanok, hogy ne mosolyogva vagy netán faarccal üljék végig a találkozót. De valójában azt fogják gondolni (gondolják már ma is), te amatőr, ahhoz lett ugyan hatalmad, hogy idehívjál, de ahhoz már nincs, hogy megoldjad akár az én, akár a kereskedelem, akár a fogyasztó gondjait. Mit tudsz csinálni? Lesz Nemzeti Kenyérbolt fix árakkal? Ugyan. Tudjuk mindannyian, neked ez most előadás, két nap népszerűség.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2015. január 21. 15:55
Baromarcú szerzőnek csak annyit: nem egyedül a benzinár, hanem az áram és a gáz ára is csökkent. Három húzós tétel, melyet lenyel a pék. Rendben van, nyelje le, de legalább a szerző hazudozását ne nyeljük le feleim.
BőröndÖdön
2015. január 21. 13:09
A hunvald tóni majd olcsó kiflit süt a börtönben...
bini
2015. január 21. 12:08
Mellesleg a storiban a pékek szimbolikus, mivel minden üzemanyag áremelésnél ők voltak akik zászlójukra tüzték a kenyér árának emelését. A többi ágazatnál is felmerül úgyanez, mivel mindig kimutatták, hogy az üzemanyag drágulása miatt kell árat emelniük, na meg az infláció miatt. PL. mi van a személyszállitó kisiparosokkal akik állandó sirásban voltak, vagy az élelmiszert előállitó és szállitó cégeknél. Szóval most a fagyi visszanyal de csak egy kicsit, mert a vastagböreffekt általában a vállalkozásoknál megszokott.
balbako_
2015. január 21. 11:44
Egyirányú utca? (Szocialisták szerint az ár csak felfelé mehet)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!