Montesquieu és a polgári erények Magyarországon

2014. december 30. 20:16

A rendszerváltást követően szinte egyáltalán nem foglalkoztak a politikusok és az értelmiségiek a demokrácia kulturális vonatkozásaival.

2014. december 30. 20:16
Fekete Balázs
Mos Maiorum

„A rendszerváltást követően szinte egyáltalán nem foglalkoztak a politikusok és az értelmiségiek a demokrácia kulturális vonatkozásaival. A politikai-jogi mechanizmusok működtetése bűvöletében senkit sem érdekelt az, hogy azok valóban helyes működéséhez erények és azokból kiformálódó politikai kultúra is szükséges. A politikai osztály felelőssége megkerülhetetlen, tettei és megnyilatkozásaik – pártkötődéstől függetlenül – gyakran éles ellentétbe kerültek egy demokratikus politikai kultúra ideáival és így rombolták annak általános megítélését – különösen érzékenyen vetődött fel ez egy olyan közegben, mely nem rendelkezett erős demokratikus hagyományokkal. Továbbá, a közbeszéd és a közoktatás szintjén sem tettek sokat azért, hogy legalább az érdeklődő állampolgárok és diákok megismerhessék a demokrácia működésének valódi, klasszikus és modern mintákból kirajzolódó kultúráját, és ezen belül a polgár szerepét.

Illúzió lenne azt gondolni, hogy rövidtávon hirtelen bármi megváltozhatna, a politikusok például erényessé válhatnának, a lakosok pedig polgárként kezdenének el viselkedni. Az azonban nem álom, hogy lassan, apró sikereken és kudarcokon keresztül, közösen elkezdjük megtanulni a demokrácia értelmét és értékét, akár klasszikus szerzőket olvasva, akár nyugati megoldásokat tanulmányozva, akár a közéletben valamilyen szerepet vállalva. Azt gondolom, hogy a konzervativizmus – mely különös hangsúly helyez a politikai kulturális oldalára, beleértve a politikai tradíciót, a politikum intézményeken és mechanizmusokon túli működését, és kellően szkeptikus is a politikával szemben – természeténél fogva jelentős szerepet kaphat ebben a folyamatban, mivel megtaníthat vitatni, kételkedni, és értékelni, melyek a legalapvetőbb állampolgári erények napjainkban.”

*

(A cikket eredetileg Hörcher Ferenc írásaként tüntettük fel, de a szerző Fekete Balázs. A pontatlanságért elnézést kérünk.)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krotak
2014. december 31. 13:29
Boldog Új Évet Kedves [Antigoné]! Csupán egy megjegyzést, ha szabad: Másként szocializálódtunk. Már nyugdíjas voltam, amikor egy régi karácsonyon egy laptopot kaptam ajándékba. A tanítást azzal kezdték a gyerekek; az interneten azt magázzák, akire (joggal) megorroltak, vagy megnyilvánulásai alapján a szellemi színvonala nem döntöget csúcsokat (tehát az önözés, magázás disztingváltabb formája az akárhová elküldésnek). Tudom, hogy ez nem általános érvényű; számomra öröm, ha okos hölgy okos hozzászólásait (puszi helyett) egy egérkattintással díjazhatom. BUÉK!
tevevanegypupu
2014. december 31. 13:07
Persze hogy nem..egyre mélyebben mentünk a Balkán felé..lassan de biztosan érkeztünk a falhoz. De már ott vagyunk.
egyetmondok
2014. december 31. 09:57
" Azt hihették, hogy egy végiggondolt és jól megírt, a nyugati sztenderdeknek megfelelő, demokratikus és jogállami alkotmány elfogadása rögtön demokráciát és jogállamot teremt az igencsak viszontagságos 20. századon keresztülment Magyarországból. Ehhez képest a demokrácia és a jogállam gondolata is valahol jelentőségét veszítette 2014-re..." --- írja a T.Szerző,s ezt szerintem érdemes pontosítani. A demokrácia gondolata egyáltalán nem vesztette el a jelentőségét. A joguralom,jogállam gondolata igen. Az sajnos igen.
Senye Péter
2014. december 31. 08:13
"Előbb kenyér kell, aztán morál" (Geyer Florian)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!