Nyugdíjat akarsz? Szaporodj, sokasodj, magyar!

2014. július 04. 13:57

A mérséklődő gyermekvállalási kedvnek nem sok köze van a nyugdíjrendszerhez. Annál több köze van viszont az általános társadalmi és gazdasági viszonyok romlásához.

2014. július 04. 13:57
H_A
Hacsaknem

Vajon az elvárt ütemű szaporodás parancsszavának kiadása előtt nem volna célszerűbb ezeken a körülményeken javítani? Nem volna életszerűbb és pragmatikusabb hozzáállás a prioritási listát helyesen felállítva várni el a nőktől, hogy minél több gyereket szüljenek? Mert különben meggyőződésem: akik szeretetben becsületre nevelték a gyerekeiket, azok sem eddig, sem ezután nem a nyugdíj kedvéért fogják tenni. Ettől abszurd, groteszk, és szánalmas ez a mesterséges beavatkozási kísérlet a magyar emberek életébe.

De ha más megvilágításba helyezzük: az is jogos és megalapozott kérdés lehet, hogy vajon mi garantálja – a Népesedési Kerekasztal egyszerű deduktív logikájának szellemében – hogy a megfelelő számú utódból tisztességes járulékfizető polgár válik? Ha a fent vázolt állapotokat nézzük, és mást sajnos nem nagyon nézhetünk pillanatnyilag, akkor elég sanszos, hogy a jobb sorsra érdemes, korosodó szülei támogatása céljából világra hozott nagykorú gyermek munkanélküliként, külföldön gürizőként, vagy feketén alkalmazva végzi. 

Nem beszélve arról, hogy méltányossági alapon borzalmas üzenete van ennek az egésznek. A képet a maga teljességében szemlélve, még a gondolata is hátborzongató annak, hogy idős korára esetleg nyomorognia kell annak, akinek saját tudatos döntése következtében, vagy önhibáján kívül nem lett/nem lehetett gyereke. És aki ráadásul egy életen át tisztességesen adózva eltartotta az akkori időseket.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szkeptikus
2014. július 05. 10:43
A felosztó-kirovó nyugdíjrendszerben minden generáció nyugdíját az utána következő generáció befizetéseiből finanszírozzák. Ez addig működik, amíg az egymást követő generációk létszáma megfelelő. Jelenleg a járulékfizető létszám folyamatosan drasztikusan csökken. Ez tény. Mi következik ebből? Ahhoz, hogy a rendszer finanszírozható legyen, emelni kell a korhatárt és/vagy csökkenteni kell a nyugdíjakat. Még korábban olvastam olyan felvetést, hogy az adó 1% felajánláshoz hasonlóan a nyugdíjjárulék meghatározott százalékát fel lehessen ajánlani valamelyik nyugdíjas számára. Ezt jó ötletnek tartanám. Akik ma vonulni fognak, valószinüleg genetikai okok miatt olyanok amilyenek, valószinüleg nem tehetnek róla, nem felrovásképpen írom. De tudomásul kell venni, hogy egy gyerek felnevelése rengeteg pénzbe kerül, amitől ők - noha önhibájukon kívül - mentesülnek. Ha egy házaspár elválik, a bíróság gyerekenként 15-25% tartásdíjat állapít meg. Ha ők fizetésük 15-25 százalékát megtakarítják öreg napjaikra, nem fognak nyugdíjas korukban a gyerekesekhez képest hátrányba kerülni, sőt.
bsandor
2014. július 05. 04:02
zabhegyező
Akitlosz
2014. július 04. 19:14
Egyetértek. Magyarországon a gazdasági feltételek nem adottak a szaporodáshoz, ráadásul valójában szükség sincsen több munkaerőre.
balbako_
2014. július 04. 14:56
Ez egyszerűen liberális baromság. A gyermekvállalás éppen fordított arányban áll az életszínvonallal. Tessék utánanézni. És ebből bizony az a kiút, ha tudatosítják a nyugdíj a megszületett gyermekek függvénye. Ha a családot visszahelyezzük oda ahová való a társadalomban a csúcsra. És a család bizony két különböző nemű egyed életre szóló szövetsége és pont. Tehát ide nem tolakodhat be más formáció pláne nem azonos jogokkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!