Mindkét oldal ellenzéke leszünk

2014. április 03. 14:26

Minden szavazat elveszett, amit az elmúlt huszonöt évben az álbaloldalra vagy a Fideszre leadtunk, mert Magyarország velük egy lépést sem haladt előre. Interjú.

2014. április 03. 14:26
Schiffer András
Schiffer András
NOL

Azt mondják, a Fidesz után az LMP a második párt a rendszerváltás utáni magyar történelemben, amelyiknek háromszor is sikerült lecserélnie a szavazótáborát. Kik most az LMP szavazói?

Hogy háromszor cserélődtek-e le, azt nem tudom, a saját szimpatizánsaink folyamatos monitorozására nincs pénzünk, és az összes párt szavazótáborának az összetétele nagyon sokat változott, nemcsak a miénk. 2010-ben a tevékenységünk és az LMP nevének ismertsége is nagyon alacsony volt, sokan álmodtak bele olyasmit, ami ez a párt sosem szeretett volna lenni. Némelyek politizálni is bejöttek úgy az LMP-be, hogy a saját vágyaikat vetítették rá egy egyébként már kialakulóban lévő értékrendre. Az viszont biztos, hogy akik 2014-ben ránk szavaznak, azok nem véletlenül vagy jobb híján, hanem döntően az eddigi teljesítményünk alapján választanak minket. Ők olyan emberek, akiket sem a »Csak a Fidesz« szlogen nem hat meg, sem az a baloldali érv, hogy aki nem az ötpárti koalíciót választja, az Orbánra voksol, vagy elvesztegeti a szavazatát. Ehhez képest, szerintem, minden szavazat elveszett, amit az elmúlt huszonöt évben az álbaloldalra vagy a Fideszre leadtunk, mert Magyarország velük egy lépést sem haladt előre.

Nemrég egy interjúban azt nyilatkozta: az LMP most erősebb, mint 2010-ben. Lehetséges, hogy egységesebb, de nem túlzás azt állítani, hogy valóban erősödött?

Egy ilyen állításnak sokféle olvasata van. Egyfelől Fehérgyarmattól Körmendig ki van plakátolva velünk az ország, mindenütt vannak jelöltjeink, ismernek minket, mindenhol folyik a kampányunk, ez 2010-ben még nem így volt. Másfelől az LMP-n belül stratégiai célokról ma nem folyik vita. Ám azért, hogy így legyen, nagyon nagy és fájdalmas árat fizettünk, ez kétségtelen. A fél frakció távozása olyan krízis volt, mint egy súlyos gyermekbetegség: túléltük, megerősödtünk, de nem múlt el nyomtalanul. Ugyanakkor sokan visszatértek a régiek közül, akik annak idején éppen a frakciót szétszakító emberek és indulatok miatt léptek ki vagy vonultak háttérbe, és jöttek új arcok is: a trafikosztás mechanizmusát feltáró Hadházy Ákos, Nagy Bandó András, vagy a kisemmizett bábonymegyeri gazda, Gál Ferenc. Osztolykán Ági nem képviselőjelölt ugyan, de a kampányunk oktatási arca, csakúgy, mint Róna Péter, és az LMP listája Ertsey Katalinnal, illetve Kukorelly Endrével zárul. Ez egy erős csapat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Eltünt
2014. április 04. 00:35
Mindkét oldal ellenzéke leszünk mondja Schiffer, választóknak ezért ígérgetnek mindent ,mert rajtuk senki nem kéri számon.
Peter8811
2014. április 03. 23:26
Andris bácsi neked is kétharmadod van mint a Fidesznek, csak neked észben, azért dudáltál a parlamentben mint szellentés a kanyarban.
apoa
2014. április 03. 23:14
Ertsey Katalinnal, illetve Kukorelly Endrével zárul. Ez egy erős csapat. A nap vicce. Emlékszem, Katika hogy kötögette a pulóvert a Parlamentben.
Peter8811
2014. április 03. 23:11
Scifi Andris a NOL-ban, Mint disznó az ólban Bizakodó, a hentesre Várva. Mint egy Összelopásárva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!