Birtok épül a Sabar-dűlőben

2013. augusztus 10. 09:45

Azt tartom ideálisnak, ha egy nyolcfős társaság nyolc üveg bort el tud fogyasztani, mondta Nagy László, a Sabar borház főborásza a Vinoportnak adott interjújának első részében. Ebből szemlézünk most.

2013. augusztus 10. 09:45
Nagy László
Vinoport

„Borainkat igyekszünk a savakra hangolni, ennek megfelelően az átlagosnál korábban szüretelünk. Ez a rendszer persze csak akkor adhat kiegyenlített végeredményt, ha alacsonyan tartjuk a termésátlagot. Nálunk ez jellemzően hat fürtöt jelent tőkénként. A savak mennyisége nemcsak az egyensúlyt, hanem a bor eltarthatóságát is befolyásolja, és a megfelelően eltalált érettségi fok a friss, gyümölcsös ízek garanciáját is jelenti.

A szüreti időzítés azonban nemcsak a bor lendületét meghatározó savak miatt fontos, hanem annak érdekében is, hogy az alkohol se szálljon el. Nálunk ez a szerkezeti elem jellemzően 12-13% között mozog. Nem gondolom, hogy a borkedvelőknek otthon vagy akár egy étteremben könnyű dolga lenne a 15% alkoholtartalmú borokkal, főleg így nyáron. Azt tartom ideálisnak, ha egy nyolcfős társaság nyolc üveg bort el tud fogyasztani.

Ha ezek a borok megfelelő arányokkal bírnak – amire mi a Sabarnál törekszünk –, akkor ez után ember módjára lehet felállni. Szerintem ennek is a borkultúra részének kellene lennie, hiszen egy ilyen szituáció tenné lehetővé a különböző borok összehasonlítását.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2013. augusztus 26. 14:45
Te ha innál sem lennél sokkal hülyébb, önmagában emiatt tehát teljesen felesleges távol tartanod magad a jó boroktól, egyébként meg tényleg kár beléd. :-) Így én is csak ara bíztatlak hogy ne igyál, mert nem sok olyan borászt ismerek akinél sokáig kitartana az udvariasság ha a világról alkotott nézeteidet megismerné egy őszinte pillanatodban. :-)))
Autofocus
2013. augusztus 26. 14:45
A manusnak teljesen igaza van, több szempontból is. Ha egy átlagosan jó pince szortimentjét vesszük, és nem hordóból megy a kóstolás, akkor kel hogy legyen kb. 8 kóstolásra érdemes tétele, amit akkor érdemes kinyitni ha nem a lefolyóan végzi a nagy része, hanem el is fogy. Ez tényleg kb. 8 embert feltételez ha mindenki mindent megkóstol. Másrészt, ezeknek a könnyű, reduktív boroknak a halála ha visszadugózva berakják a hűtőbe. Persze, vannak ilyen vákuumos "wine saver" megoldások de én is azt tartom hogy ha egy felnőtt férfi nem képes komoly következmények nélkül meginni egy palackkal, akkor inkább fel se bontsa. :-)
Akitlosz
2013. augusztus 26. 14:45
Felesleges tleejsen absztinensnek lenni. Nyugodtan megihatsz egy pohár bort, semmi bajod nem lesz tőle, sőt annyi még kifejezetten egészséges is.
Akitlosz
2013. augusztus 26. 14:45
8 fős társaságnak 8 üveg bor? Azok már alkoholisták. Messze egészségtelen mértékű vedelést jelent. 1-2 pohár bor, ami ajánlható, nem egy egész üvegnyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!