Aki a pénzt adja, az mondja meg, hogy merre van az előre

2013. január 03. 18:32

Égető szükség van ma Magyarországon arra a fajta szakértői munkára, amely a médiapolitikát valóban szakmai kérdésként kezeli.

2013. január 03. 18:32
Urbán Ágnes
Mérték blog

„A Mérték Médiaelemző Műhely egy éves működésének egyik fő tapasztalata számomra az, hogy égető szükség van ma Magyarországon arra a fajta szakértői munkára, amely a médiapolitikát valóban szakmai kérdésként kezeli. Egy rendkívül gyorsan változó, a technológia fejlődés által nagy mértékben érintett iparágról van szó, amelyet mindenek előtt a gazdasági érdekek vezérelnek, ugyanakkor kivételesen erős a politikai és társadalmi hatása. A feladat nehézségét nemcsak az adja, hogy a fejlődés pontos iránya és üteme nehezen belátható, de az is, hogy a jelenbeli médiapolitikai döntések egyaránt hatással lehetnek a piacra, a médiakínálat alakulására, a fogyasztói szokások változására és hosszú távon a demokratikus nyilvánosság működésére. Ezeket a hatásokat előre kiszámítani és eredőjüket pontosan látni nagyon nehéz feladat, de annyi mindenképpen elvárható a szabályozás és a piac szereplőitől, sőt a szélesebb értelemben vett szakmai nyilvánosságtól is, hogy ezeknek a hatásoknak legalább a létezésével tisztában legyenek.

A másik, leginkább ennyire fontos tapasztalat, hogy az érintett szereplők sokkal rövidebb távon gondolkodnak, mint ahogy egy ilyen stratégiai ágazat kulcsfiguráitól elvárható lenne: a hatóság láthatóan politikai szereplőket szolgál, lejáratva azt a felelősségteljes munkát, amit médiaszabályozásként ismerünk. Hozzá kell tenni, a kritikák is gyakran politikai jellegűek, jól érezhetően sokak számára a szólásszabadság határai máshol húzódnak akkor, ha az egyik vagy a másik politikai oldal megszólalásáról van szó. A médiarendszer működése azonban csak kisebb részben a szabályozótól, sokkal inkább a piaci szereplőktől függ. A legfontosabb kérdés, hogy hogy viselkednek azok, akik milliárdos cégbirodalmakat igazgatnak, érzik-e azt a morális felelősséget, ami pozíciójukból következik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tetigi
2013. február 05. 15:54
Nem vagyok médiaguru, sajtómágnás, információ-technológiai szakember vagy más hasonló szélhámos szellemi prostituált, (ha az lennék, letagadnám, ám mint említettem: nem vagyok az), de úgy látom, hogy ezek az internetes műfajok, mint pl. a faszbúk és a hasonló közösségi portálok, vagy akár a blog is mint műfaj halálra vannak ítélve. Van egy-két szellemesebb blog, amit szívesen olvas az ember, de azok is kifakulnak egy idő multán, és a szerző már csak ismételgeti önmagát, és teljesen érdektelenné válik. A túlnyomó tömeg viszont rettenetes: műveletlen vagy félművelt grafománok értéktelen agyömlése folyik parttalanul, iszonyatosan rossz fogalmazással és helyesírással. Az embernek időnként félre kell ugrania, nehogy belefulladjon az értelmetlen betűtengerbe. A mi hőn szeretett (értsd: máglyára való) Mandinerünk színvonala is rendkívül hullámzó, persze ez nagyban függ a napi témától és a szemlézett cikkek minőségétől is: egy Para-Kovács cikkből mint alapból biztosan nem lehet jól kijönni az egyetemes eszmetörténet szempontjából. Nem tudom (de a kommentem elején leszólt szakiparosok talán tudják), hogy mennyire magyar sajátosság az, hogy mindezek az információs felületek rettenetesen túl vannak politizálva. Talán ennek tudható be a durvaság és a trágárság elharapózása is. Mindenesetre amióta magam is beálltam a Mandi kommentelői közé, szörnyű negatív változásokat lehet megfigyelni a személyiségem alakulásában. Jómagam (kb. 2002-ig, az első Ron Werber f. gyűlöletkampány felbukkanásáig) a világ egyik legszelídebb embere voltam, kompromisszumokra kész és békülékeny. Azóta időnként engem is elkap a gyűlölködés, és valami egészen ijesztő, gyilkos indulatok törnek rám. Amióta a Mandit olvasgatom, azóta ez a helyzet csak romlott, méghozzá zuhanásszerűen. Itt kéne hagynom az egészet a francba, és abban a kis időben, ami nekem még hátravan, az unokáimmal kellene foglalkoznom – de a kísértés mindig erősebb nálam, (ez is azt mutatja, hogy a média sátántól való dolog).
Soma
2013. január 06. 13:21
Már nem is lehet őket számontartani, annyian vannak.
balbako_
2013. január 06. 13:20
Nem lehet úgy egy követ eldobni a körúton, hogy három médiaszakembert el ne találna. Mit akar még?
Soma
2013. január 06. 13:20
" Itt kéne hagynom az egészet a francba, és abban a kis időben, ami nekem még hátravan, az unokáimmal kellene foglalkoznom – de a kísértés mindig erősebb nálam, (ez is azt mutatja, hogy a média sátántól való dolog)." --- A helyén kell kezelni. /Magyarul: tenni rá/. Minden médium "valaki" kezében van. A legfontosabb a család, az igaz barátok és az élhető környezet. A médiumok a különböző szintű keresztapák szócsövei.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!