Roncsok és legendák vadászai a Balatonban

2012. szeptember 04. 10:04

Két Hummernél talán izgalmasabb három a jégbe szakadt 50 tonnás tigris!

2012. szeptember 04. 10:04
Varga Iván
A Balaton

„Három sértetlen Tigrist rejt a Balaton: a harckocsikat a második világháború végén a visszavonuló német katonák süllyesztették a tóba, miután azokban elfogyott az üzemanyag – közölte az MTI-vel a balatonlellei búvárkör vezetője (még majd tíz évvel ezelőtt). Hogy mi az igazság? A mai napig nem tudni biztosan! A legenda azonban él, ha valaki maga akar meggyőződni az igazságról, annak a Balaton jege alá kell kukkantania, mivel csak ilyenkor ülepszik le annyira a víz, hogy (mint a tengerben) méterekre ellátni… A jégbe szakadt (süllyesztett) tank monstrumokról azonban mindmáig nem készült semmilyen publikált felvétel, én legalább is nem tudok erről!

»A szemtanúk elmondása szerint 1945 márciusában a befagyott Balatonra hajtott három Tigris, s a német katonák otthagyták, hogy visszavonuló társaikkal tarthassanak. A Tigrisekben elfogyott az üzemanyag, fölrobbantani nem akarták őket, ezért, hogy ne kerüljön a közeledő szovjet csapatok kezére a három harckocsi, a megsemmisítésnek ezt a módját választották. A jég elolvadt, a Tigrisek pedig a tó mélyére süllyedtek« – tájékozttatta az MTI-t Bruckner János.

Még azt is elmondta: a víz alá merülve maga is megtapogatta a német harckocsikat, amelyek úgy belesüllyedtek a Balaton alján az iszapba, hogy csak a lövegtornyok és az ágyúcsövek látszanak ki belőle. Lőszer nem maradhatott a tankokban, üzemanyag is csak kevés, így a környezetre nem veszélyesek a tó alján pihenő Tigrisek magyarázta a búvár. (Más kérdés hogy a mélyen az iszapba ágyazódott 50 tonnás szörnyek kiemelése eleve szinte lehetetlennek ígérkezik. Feltehetőleg alkatrészenként, a víz alatt szétszedve sem lehetne a felszínre hozni a tankokat.)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dávid
2012. október 12. 23:39
ez a jég vastagságától függhet, bár ebben az esetben nehezen hihető a kellően gyors olvadás.
bambuci
2012. szeptember 23. 17:42
Nincs lehetetlen csak tehetetlen! Már ha igaz a legenda. Nekünk egyébként miert nem lehetnek legendaink sem?!
Grüezi
2012. szeptember 23. 12:38
Mikor bír meg az a jég egy 50 tonnás tigrist, ha már a 10-ed akkora hummer alatt is beszakad...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!