Árnyékmechanizmusok

2012. augusztus 24. 18:11

A rendszerváltás nem tette a múlt kategóriájává az árnyékmechanizmusokat: a kormányok különböző intenzitással alkalmazták céljaik elérése érdekében.

2012. augusztus 24. 18:11
Varga György
Népszabadság

A rendszerváltás nem tette a múlt kategóriájává az árnyékmechanizmusokat. A kormányok különböző intenzitással alkalmazták céljaik elérése érdekében, és az ebben szocializálódott magyar társadalom készséggel elfogadta és elfogadja ezt a fajta duális »jogrendet«. A Fidesz–KDNP-kormány hagyományőrzője és továbbfejlesztője az árnyékmechanizmusok »rendszerének«. Igaz, részben másként, mint a kádári korszakban. Az árnyékmechanizmusok kádári örökségébe a mostani hatalom a múlt század 20-as, 30-as évei tekintélyuralmi rendszerének egyre több elemét elegyíti. Az árnyékmechanizmusok működésének tipikus terepei most a politikához közel álló vagy azzal összefonódott gazdasági hálózatok és a klientúraépítés. Ezt szolgálják az informális, rejtett tiltások és kedvezmények, a felmentések és kinevezések, a juttatások és a rendkívüli elvonások, a nehezen átlátható közbeszerzési eljárások, az ezekhez kapcsolódó üzleti titok »rugalmas« értelmezése; és természetesen itt is – feltételezésem szerint – bizonyos listák. És olyan (pénzügyi stb.) technikák alkalmazása, amely erősíti az egyén, a polgár államtól való függőségét. A jelenlegi hatalom gyakorlásának is elmaradhatatlan eszköze a kettős vagy inkább többes beszéd. Igaz, hatékonysága erősen megkopott; legalábbis abban a rendszerben, amelynek Magyarország is tagja. Még!

Az árnyékmechanizmusok működésének hatékony terepe a média világa. Az országos és a helyi médiumok a kormány és a helyi hatalom szócsövei; az általuk képviselt érték- és szimbólumrendszer, szellemiség és magatartásminta, valamint a kormányzati érdekeknek alárendelt és megszűrt információk közvetítői a manipuláció eszközei. Az ellenvélemény, a kormányétól eltérő vagy azzal vitatkozó értékmegjelenítés és információközlés lehetősége marginalizálódott. Ebben nem lebecsülendő szerepe van annak az árnyékmechanizmusnak, aminek a neve: félelem. Ez lehet egzisztenciális félelem, de lehet az állami támogatásból vagy a közbeszerzésből történő kizárás kockázata vagy sok minden más. A félelem széttöredezi a társadalmi szolidaritás amúgy is gyenge szövetét. Magyarország felzárkózási esélyei szempontjából a Fidesz–KDNP-kormány nem a gazdaságban, hanem mindenekelőtt a humán tőkében okoz nehezen felbecsülhető és nehezen pótolható kártevést.Magyarország – történelme során nem először – szellemiségében is távolodik a társadalmi-gazdasági fejlődés fő irányát meghatározó országok közösségétől. Újabb modernizációs kudarc. (A modernizáció kifejezést törölték a kormányzati kommunikációból.) Hovatovább inkább az árnyékmechanizmusok működtetik az országot, mint a kirakatnak szánt és önmagában is igen képlékeny jogrendszer.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2012. augusztus 25. 11:45
Bizonyára nehéz volt megszerezni közgazdász diplomáját Varga Úr,mert gondolkodás módja igen szelektív..Bár lehet hogy akkor ez volt a trendi/6o-as évek/.Akkor lenne szép kerek,ha az elmult húsz év balliberál kormányait ii elemezné,nem csak a 70 éveket meg a FIDESZ kormányokét.Ám, ezt nem teszi.Ha meg tenné,nem jelent volna meg az írás a Népszabóban.Látja ez az a pont ahol hiteltelenné válnak!!!
bmucsai
2012. augusztus 25. 08:49
A NOl-tol tisztességes elemezést nem lehet várni! Az egyoldalúság, a savazás teszi hiteltelenné minden megnyilvánulásukat. Az "árnyék mechanizmusok" kapcsán írhatott volna a többi hálózatról is. A Deloitte-ról az előző kormány idején. De írhatott volna M. Palmerről a rendszerváltás idején. Ma is számos - az államszervezetbe beépült - hálózat tevékenykedik. Írhatott volna az amerikai nagykövet asszony által gyarmati szinten kezelt magyar igazságszolgáltatásról. (bekéri a peranyagot) De írhatott volna a kommunista és egyéb titkosszolgálatok árnyékáról is. Az egész "rendszerváltás" kudarcáról, az ország kifosztásáról, stb,stb.....stb.
Öreg
2012. augusztus 24. 19:58
Mi az a fő irány, amitől távolodunk ? Ez olyan, mint valamikor a "haladó" ?
kjkj945
2012. augusztus 24. 18:48
"„A rendszerváltás nem tette a múlt kategóriájává az árnyékmechanizmusokat."" Mert ott volt a PAKTUM!! Amiben legalizálták a muuuultat!.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!